Josefine Pettersen – Det er udfordrende at spille sårbar

Rie Hammer:

Rie Hammer er chefredaktør af ISCENE.dk og tidligere ansvarshavende redaktør på teatermagasinet Teater1.

<strong>Josefine Pettersen</strong> – Det er udfordrende at spille sårbar

Foto: Henrik Evensen

Josefine Pettersen spiller Noora i den norske tv-serie SKAM, som er aktuel på de danske teaterscener. Hør, hvad Josefine Pettersen synes, en god rolle skal kunne, hvordan hun selv arbejder, og hvorfor teaterhistoriens kendte karakter, Nora, ikke skal have en facebookprofil a la Noora i SKAM.

Hvad skal en god rolle kunne?
For mig er det vigtigt, at man kan relatere til rollen og genkende følelserne hos personen på scenen, uanset hvilken type person det er, og om det er en lille eller stor rolle.

Hvornår er en rolle spændende på tv og teatret?
På teatret er det nødvendigt at rollen er spændende fra første øjeblik han/hun træder ind på scenen, ellers kan publikum ikke nå at forstå karakteren på nogle få timer. På tv har man ofte flere episoder, hvor karakteren kan få tid til at blive bygget op og publikum kan nå at reflektere over de handlinger han/hun gør og ændre mening om personen frem og tilbage over længere tid.

Hvad gør du for at skabe en god rolle?
Jeg tror, man må prøve så godt man kan, så karakteren bliver troværdig både for publikum og skuespilleren. Det var fx meget vigtigt for mig, at Nooras replikker og handlinger blev troværdige for mig for at jeg kunne spille hende.

Det hjælper mig at prøve at gøre rollen levende uden for tv-settet og prøverne, og ”se hvordan karakteren fungerer i virkeligheden”. Jeg forestiller mig rollens liv uden for manuskriptet – hvad gør hun fx når hun står op, og hvad sker der i al den tid, der ikke er skrevet ind i historien. Instruktionen er selvfølgelig vigtig. Det er igennem instruktionen, at man får prøvet idéerne af og fundet frem til de udtryk og handlinger, som er rigtige for karakteren.

Hvornår er en rolle svær at få til at leve?
Jeg synes, det er udfordrende, når jeg ikke kan genkende mig selv i situationen, som karakteren skal spille – eller omvendt, når det er en situation, der ligner virkeligheden for meget, og hvor jeg skal være meget sårbar og åben og give meget af mig selv for at komme ind til den følelse, der skal spilles. Men det er også de scener, som oftest bliver de bedste og smukkeste – når man får dem til at lykkes.

Josefine Pettersen i rollen som Noora i SKAM sæson 2, episode 2. Foto: NRK

Noora fik et langt efterliv uden for tv-seriens verden. Hvad tænker du? – ville det give mening, at give teatrets rolle et liv på de sociale medier, fx give Henrik Ibsens Nora en Facebookprofil?
I forbindelse med SKAM var det aldrig skuespillerne, som kontrollerede karakteren på de sociale medier. Men nej, jeg tror ikke det ville være nogen god idé at give Ibsens Nora en Facebookprofil. Mest fordi jeg ikke er så begejstret for, når klassiske stykker bliver moderniseret. Jeg synes, der er noget magisk i at se teater, hvor skuespillerne holder fast i det gamle sprog og se en forestilling som er skrevet for længe, længe siden. Jeg synes ikke, man skal fifle for meget med Ibsen.

Hvilken rolle vil du gerne spille?
Jeg vil gerne spille en rolle, som er helt anderledes end mig selv. Det ville været sjovt at spille en rolle, der er baseret på et nulevende menneske, hvor jeg kunne studere kropssprog, tanker og fagter og skabe rollen ved at fordybe mig i et andet menneske.

Hvilke type roller vil du gerne se flere af på teatret?
Jeg må være helt ærlig og sige, at jeg ikke har set så meget teater endnu. Den interesse kom først for to et halvt år siden. Så jeg synes stadig, det er spændende hver gang jeg oplever en karakter på teatret – jeg føler jeg ser noget nyt hver gang. Jeg tror, der findes noget fedt ved alle karakterer, akkurat som der findes noget fedt ved alle typer mennesker – alle har jo en historie.

Hvad er ambitionen for dit fremtidige karakterarbejde?
Jeg har så meget at lære, jeg har jo kun spillet med i SKAM og to teaterproduktioner! Så egentlig kan jeg ikke så meget endnu. Jeg har vel haft held med at have så mange dygtige og åbne mennesker rundt om mig. Jeg håber jeg i fremtiden får lov at arbejde med skuespillere og instruktører, som kan lære mig nye metoder, jeg kan bruge til karakterarbejdet.
Jeg føler mig allerede heldig at have fået lov til at arbejde med så mange dygtige folk på både SKAM og i teatret.

SKAM er en norsk teenage-dramaserie om hverdagslivet for en gruppe unge på Hartvig Nissen skolen i Oslo. Serien er produceret af NRK P3 og havde hovedsageligt et liv online og særligt gennem interaktion med karakterernes sociale-medieprofiler. I første sæson følger vi Eva, der er lige er startet i 1.g på gymnasiet, og i anden sæson møder vi Noora, der spilles af Josefine Pettersen.

Serien er nået langt ud over Norges grænser og har opnået kultstatus i både Danmark og resten af verden, hvor den ses af teenagere såvel som voksne.

'SKAM' på Aveny-T spillede 15. september - 28. oktober 2017 med danske skuespillere i rollerne og 'SKAM 2' spiller fra 14. september - 3. november 2018.

Læs mere om forestillingen her: www.aveny-t.dk/forestillinger/skam-4

Del artiklen

'Josefine Pettersen – Det er udfordrende at spille sårbar'

Facebook