Populært lige nu

Her er de otte nominerede skuespillere til Teaterflisen 2024

Nu kan hele landet igen være med til at afgøre, hvilken kendt skuespiller, der i år skal have sin bronzekarikatur støbt ned i en...

Bud på ny scenekunstreform: Seks indsatsområder skal bringe scenekunsten ind i fremtiden 

Dansk Teater fremlagde mandag deres forslag til en eventuelt kommende scenekunstreform, da Scenekunstens Årsmøde løb af stablen i Skuespilhuset under CPH STAGE.  Dansk Teater har...
Annoncespot_imgspot_img

Vendsyssel Teater lukkes af nye restriktioner, der rammer alle nordjyske teatre – få et overblik her

På gårsdagens pressemøde meddelte statsminister Mette Frederiksen, at der indføres skærpede restriktioner i syv nordjyske kommuner. Det betyder blandt andet, at Vendsyssel Teater skal lukke helt ned.

Vendsyssel Teater er det eneste producerende teater, der direkte lukkes ned i forlængelse af regeringens nedlukning af flere Nordjyske kommuner. Thy Teater og en lang række gæstespil i området aflyses ligeledes. Men også teatre i nabokommunerne rammes hårdt af nedlukningen, som ser ud til at række langt ind i det nye år.

Den store satsning udskudt

På Vendsyssel Teater stod de klar til at præsentere deres helt store satsning Romeo og Julie, der skulle have premiere om fjorten dage. Forestillingen er nu lagt ned foreløbigt en måned, og formodentligt får den ikke det liv, den skulle have haft. For modsat museerne, der kan lukke ned og åbne med en dags varsel, skal forestillingerne prøves færdigt og kan ikke bare starte op som de blev forladt. ISCENE spurgte de nordjyske teatre, hvad konsekvensen af nedlukningen betyder for dem.

Lars Sennels, direktør for Vendsyssel Teater. Foto: Jacob Stage

”Det er et kæmpe slag og mentalt noget af det mest rå, jeg har oplevet. Vi står i opløbet af Romeo og Julie, teatrets største produktion nogensinde, som vi har haft i støbeskeen og arbejdet på gennem flere år, og så må vi sende hele holdet hjem. Det er jo næsten ikke til at bære,” siger direktør for Vendsyssel Teater Lars Sennels.

Vendsyssel Teater blev som resten af landet også lukket ned i foråret. Efterfølgende er publikum vendt tilbage med stor lyst til at gå i teatret Men hvordan ser Lars Sennels på situationen nu?

”Vi kunne se, sidst da vi åbnede igen, at publikum gerne ville i teatret. Folk er trygge ved at komme. Vi har et ret trofast publikum, så der er ingen grund til at tro, at de ikke kommer igen. Vi har også solgt relativt mange billetter efter sidste nedlukning, så det er jeg ikke så bekymret for,” fortæller Lars Sennels.

Med til nedlukningen hører selvfølgelig også en manglende indtægtsmulighed, hvad betyder det for teatret? 

”Økonomisk har jeg en forventning om, at vi er omfattet af hjælpepakker, og jeg har ikke noget at beklage. Vi har fået den hjælp, vi skal have. Det er ikke nogens skyld, at minkene er syge, og jeg oplever, at politikerne viser rettidig omhu og dygtige til at orientere os. Vi er et sted, hvor vi asfalterer, mens vi kører. Vi har aldrig oplevet det her før, og det er en møg-situation for alle,” lyder det fra Lars Sennels. 

Thy Teater aflyser alle gæstespil

Thy Teater, der også ligger i en nedlukningsramt kommune, producerer ikke selv forestillinger i perioden, men må aflyse en lang række gæstespil. Det betyder, at også en stor del af landets turnéteatre bliver ramt.

”Det er en katastrofe. Det nye element, som vi ikke kender fra sidst, er, at du ikke må krydse en kommunegrænse. Det er jo meget mere omfattende end før,” fortæller som Niels Vendius, direktør for Thy Teater og fortsætter:

Jeg er silas hils din mor folketeatret
Jeg er Silas, HiLS DIN MOR og Folketeatret. Pressefoto.

“Lige nu har vi aflyst 56 gæstespil. Vi skulle have lavet teater for en masse børnehaver og dagplejer, institutioner og skoler. Vi skulle have fx have vist Jeg er Silas (Hils din mor) for alle kommunens 8. klasser. Derudover er alle juleforestillinger på vores egen og nabokommunens ældrecentre aflyst. Der skulle vi have spillet for alle de mennesker, som ikke selv kan komme til teatret. Det er alle de svage, som igen bliver ramt, og en rå situation for alle.”

De omkringliggende kommuner går ikke fri

I omegnskommunerne, der umiddelbart ikke er direkte berørt af nedlukningen, får regeringens restriktioner alligevel store konsekvenser for de fleste.

Himmerlands Teater ligger ikke i selve nedlukningszonen, men én af teatrets skuespillere er bosat i en ramt kommune, og må derfor ikke krydse kommunegrænsen. Det betyder, at han ikke komme på arbejde og stå på scenen i Sherlock Holmes mysteriet Baskerville, der efter planen har premiere på torsdag.

”Vi sidder midt i et krisemøde,” lyder det fra Himmerlands Teaters direktør Susanne Sangill, da ISCENE fanger hende på telefonen, for at høre, hvad de gør nu.

”Flere steder står der jo ‘må’ og ‘bør’, så vi er ved at undersøge, hvad reglerne får af konkret betydning. Både skuespillere og teknisk personale har kontrakter andre steder fremadrettet, så vi kan ikke bare flytte forestillingen. En mulighed er, at vi skubber premieren til efter d. 4. december, men jeg tror i stedet, at vedkommende flytter ind i kommunen og bor her i hele spilleperioden, så vi kan gennemføre som planlagt,” fortæller Susanne Sangill.

Limfjordsteatret
Gitta Malling, direktør for Limfjordsteatret. Foto Lars Horn, Baghuset

Også på Limfjordsteatret kan de mærke konsekvenserne, og oplever lige nu, hvordan det rækker ind i det nye år.

”For os betyder det lige her og nu, at publikum fra de berørte kommuner aflyser og ikke kommer til vores juleforestilling. Derudover har jeg tre medarbejdere, der bor i Thisted, som jeg ikke må have på teatret, og hvis opgaver, jeg skal finde andre til at overtage,” forklarer Gitta Malling, direktør for Limfjordsteatret til ISCENE.

“Men nedlukningen nu får konsekvenser langt ind i fremtiden. De nedlukkede Kommuner begynder nu at aflyse aftaler og projekter i januar. Vi har fx et stort børneteaterprojekt med opstart i januar 2021, hvor vi skal rundt med forestillingen Forvandling og være i hver kommune en måned og lave workshops. Det begynder de involverede kommuner nu at aflyse,” siger Gitta Malling og tilføjer: 

“Der er også kommuner, der ikke er lukkede, som begynder at aflyse aftaler pga sikkerhed. Derudover har vi medarbejdere, som ikke kan komme med på konferencer og møder rundt i landet. Vi er ved at line op til at overtage egnsteateraftalen i Thy, og selvom meget kan tages over Skype, er det ikke alt, der kan aftales online. Så det forrykker også hele den proces. Mens vores store ældreprojekt, som vi havde i flere kommuner, nu lukkes helt ned.” 

Ikke alle teatre rammes lige hårdt

Der er dog ikke alle teatre, der er ramt lige hårdt. Et af de få teatre, der pt. er sluppet lidt billigere er Teater Nordkraft, som også er i opløbet med en premiereaktuel forestilling.

”Vi er de heldige lige nu og mærker ikke, at der er så meget, som er anderledes, men vi ved selvfølgelig ikke endnu, hvad det betyder for billetsalget på sigt, og er ved at skrive ud til vores publikum, for at sige, at de ikke skal krydse grænser for at komme i teatret,” siger Teater Nordkrafts direktør Minna Johannesson og fortsætter:

“Fordi vi kun må sælge halve sale, har vi en del folk på venteliste, som så måske kan få en plads i salen. Men det er en vild situation, og vi aner jo ikke, hvad der kommer. Så lige nu krydser vi fingre for, at vores premiere på Dekalog stadig kan gennemføres d. 10. december.” 

Revolution i kommunen har premiere på Aalborg Teater 20. november. Foto: Lars Horn og Allan Toft

Aalborg Teater er også et af de teatre, der i første omgang ikke bliver berørt så hårdt af nedlukningen. ”Organisatorisk betyder det ikke noget for de aktiviteter, vi har i gang og de produktioner, der er planlagt. Publikum, som bor i en af de nedlukningsramte nabokommuner, tilbydes, at de kan bytte billet til forestillinger efter d. 4 december, ” lyder det fra teatrets pressechef Thomas Villefrance.

Teaterforeninger og turnéteatre

Udover de mange teatre i kommunerne, rammer nedlukningen også teaterforeningerne – og dermed de mange turnéforestilinger, som skulle spille i det nordjyske.

Formand for Danmarks teaterforeninger Lars Salling ser med stor bekymring på udviklingen og siger: “Fire af vores lokale teaterforeninger må aflyse i alt 13 forestillinger i november. Den store interesse for at opleve professionel scenekunst lokalt, som vi i Danmarks Teaterforeninger har oplevet i de sidste måneder, bliver nu banket helt i bund hos de berørte teaterforeninger. Jeg håber inderligt, at vi ved fælles hjælp, hurtigt kan få de pågældende teaterforeninger i gang igen”.

Hvad nedlukningen betyder for fremtidens teater er endnu uvist, men konsekvenserne bliver, med håb om det modsatte, uden tvivl mærkbare.

Læs mere om nedlukningen her.

Seneste

Vinderne af Årets Reumert 2024: Få det fulde overblik

For fjerde år i træk blev Årets Reumert-priser torsdag...

Teater Fluks i nyt samarbejde om hjemstavnspoesi

Syv kommuner, syv unikke vandreforestillinger, et stort tværkommunalt samarbejde...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Vinderne af Årets Reumert 2024: Få det fulde overblik

For fjerde år i træk blev Årets Reumert-priser torsdag...

Teater Fluks i nyt samarbejde om hjemstavnspoesi

Syv kommuner, syv unikke vandreforestillinger, et stort tværkommunalt samarbejde...

Dukkeværkstedets magiske univers

Interview med dukkemager Amanda Axelsen Sigaard

Cikaros i Tid i rum – interview med Signe Løve Anderskov

Der mangler ikke kun scener, men også prøvelokaler til...
Annonce
Rie Hammer
Rie Hammer
Rie Hammer, chefredaktør ISCENE. Tidligere ansvarshavende redaktør på teatermagasinet Teater1. Fra 2001-2006 anmelder og skribent på gratisavisen Urban og har sideløbende skrevet stykker for børn og unge. Rie Hammer er formand for Foreningen Danske Teaterjournalister, formand for Forenede Kritikere samt juryformand for Årets Reumert.
Annonce

Vinderne af Årets Reumert 2024: Få det fulde overblik

For fjerde år i træk blev Årets Reumert-priser torsdag aften uddelt i ODEON i Odense. Uden hensyntagen til køn blev årets stærkeste scenekunstpræstationer hyldet. Det...

To scenekunstnere blandt de nominerede til Kulturministeriets ligestillingspris- og diversitetspris

Der er i alt 12 nominerede til årets Bodil Koch pris, som er Kulturministeriets ligestillings- og diversitetspris. Blandt årets nominerede er skuespiller Marie-Lydie Nokouda og...

Teater Fluks i nyt samarbejde om hjemstavnspoesi

Syv kommuner, syv unikke vandreforestillinger, et stort tværkommunalt samarbejde og samarbejde med lokale kunstnere, inddragelse af lokale unge og en meget stor mængde hjemstavnspoesi...