Populært lige nu

★☆☆☆☆☆ Tivolirevyen 2023 – ideforladt og pinligt selvsmagende

Tivoli genopliver atter havens revytradition. Det skulle de nok have undladt. Der er meget langt mellem snapsene i Tivolirevyen 2023, der mest består af...

København Danser vil redde verden med scenekunst

Duoen Ulrik Birkkjær og Thomas Mieth står bag det succesfulde initiativ, festivalen København Danser. Formålet er at udvælge de bedste internationale dansekompagnier og åbne...

Afgangsreading: Nye dramatikere med sædekomedie og fantasydramatik

Dicte C. Houmøllers Udstop mor når hun dør og Nana Anine Jørgensens Fluxin drops viser spændvidden i de nye, debuterende dramatikere fra Den Danske Scenekunstskole....
Annoncespot_imgspot_img

★★★☆☆☆ Katalog over kommende katastrofer – ambitiøs, Brecht-inspireret forestilling om os og dem

Teater Får302 præsenterer med Katalog over kommende katastrofer en politisk forestilling, der ambitiøst forsøger at grave et spadestik dybere i det aktuelle klima af debatter om identitet og strukturel undertrykkelse. 

Instruktør Anne Zacho Søgaard har både form- og indholdsmæssigt ladet sig inspirere af Bertolt Brechts Det tredje riges frygt og elendighed om nazismens snigende erodering af tillid mellem mennesker og opdeling af mennesker i os og dem.

Katalog over kommende katastrofer er således en musikalsk montage, hvor vekslende scener og sange laver nedslag i temaerne. Tidslinjen hopper, og karaktererne i de enkelte scener er ikke forbundne. Problemet er i fokus, og belyses fra forskellige vinkler med en dommedagsklokke dirrende i baggrunden. 

Katalog over kommende katastrofer Teater FÅR302
Katalog over kommende katastrofer, Teater FÅR302. Foto: Åsmund Sollihøgda.

Love kan bøjes

”I disse tider/er håbet ude/og vi trækker vejret tungt”, synger således unge Fang Qi ildevarslende nøgent i stykkets fine åbning. Qi alternerer med to andre sangere fra Det Danske Drengekor og fungerer ganske brechtsk som en form for fortæller med sange, håndholdte regibemærkninger, stemningsskabende lyde og lejlighedsvise henstillinger til de voksne medspillere. På væggen står manende: Med lov skal land bygges, mens stykket peger på, at love kan bøjes, og måske også på, at det moralsk rigtige valg ikke altid er nemt at tage, når tidsånden blæser væk fra lov og ret. 

Vi starter i frokoststuen, hvor docerende Flemming fra kommunen i 2019 belærer sine kollegaer om begrebet fjendebilleder. Siden er vi på Folkemødet, hvor bevægelserne Identitær og Black Lives Matter illustrerer begrebet i en skarp og nedtonet tekst af Mikkel Trier, der er en af forestillingens fire forfattere. Han står også bag scenen om politimanden, der nægter at fjerne sin kop med motiv fra Frit Danmark, men i stedet kropsligt intimiderer personen, der har klaget over koppen.

Katalog over kommende katastrofer Teater FÅR302
Katalog over kommende katastrofer, Teater FÅR302. Foto: Åsmund Sollihøgda.

Dermed foregribes den isnende sang om politivold Jeg kan ikke få luft af Peter-Clement Woetmann. Han har også skrevet scenen om tre venner Et soveværelse. 15. marts (2020), der – om end den som mange andre scener er for lang – ret fint får vist, hvor svært det er at være åben over for anderledes holdninger, og hvor nemt man bliver manipuleret til at skifte mening. 

LÆS OGSÅ: Forbandet forfriskende kvinde-attitude i gennemmusikalsk performance om krop

Peger på en dyster fremtid

Julie Maj Jakobsen piller i samme problematik i sin tekst Kommunalpolitikeren (2020). Tilde Maja Fredriksen er politikeren, der skal stemme om etableringen af en moské. Marie Lydie Nokouda er hendes assistent, der har mere end professionel interesse i sagen. Igen noget lang i spyttet, men stærk formidling af balancen mellem det enkle og det komplekse. Hvad gør individet, når fællesskabet – i dette tilfælde partiet – pludselig vender ryggen til?

Joan Rang er den fjerde forfatter og bidrager blandt andet med den triste, dystopiske Afsked (2024), hvor Danmark tydeligvis har bevæget sig et sted hen, hvor borgere af anden etnicitet ikke kan være her længere. Slutsangen proklamerer, at Det store fællesskab findes, men også at dødspatruljer gør. ”Fremtiden begynder nu”, og vi har set, hvad vi kan vælge imellem. 

Katalog over kommende katastrofer Teater FÅR302
Katalog over kommende katastrofer, Teater FÅR302. Foto: Åsmund Sollihøgda.

Om man køber præmissen om, at vi er på vej i fascismen, må være op til den enkelte. Katalog over kommende katastrofer er indsigtsfuld og menneskeligt klog nok til at have nuancerne med. Nok peges der på en dyster fremtid – og tydelige tendenser lige nu – men der er også et vågent øje på, hvorfor det er så svært at gøre det moralsk rigtige – som jo i øvrigt næppe er det samme for alle. 

Teksterne er generelt gode, nogle bedre end andre, og formen fungerer med sin afstandsskabende karakter, der fremkalder egen refleksion. Men en del tekster er så lange, at den gode idé eller interessante vinkling næsten drukner i ord og skaber nogle meget energitomme lommer undervejs i et ellers overvejende velspillet flow. 

Katalog over kommende katastrofer lukkede som resten af det københavnske teaterliv med sidste forestilling 8. december 2020. 

Se forestillingstrailer her.

Læs mere her.

Seneste

★★★★☆☆ Revyen i Helsingør 2023 – underholdende leg med genren

Revyen i Helsingør 2023 går i år til værks...

★★★★☆☆ One for the Sea – tankevækkende lydvandring om og ved havet

The Ocean Race, der er verdens hårdeste kapsejlads, gør...

★☆☆☆☆☆ Tivolirevyen 2023 – ideforladt og pinligt selvsmagende

Tivoli genopliver atter havens revytradition. Det skulle de nok...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

★★★★☆☆ Revyen i Helsingør 2023 – underholdende leg med genren

Revyen i Helsingør 2023 går i år til værks...

★★★★☆☆ One for the Sea – tankevækkende lydvandring om og ved havet

The Ocean Race, der er verdens hårdeste kapsejlads, gør...

★☆☆☆☆☆ Tivolirevyen 2023 – ideforladt og pinligt selvsmagende

Tivoli genopliver atter havens revytradition. Det skulle de nok...

★★★☆☆☆ Parents Playlist – børnesange og boomerhits i hjertevarmt men rodet livsportræt

Med Minna Johannesson i instruktørstolen tager Teater Nordkrafts på...

★★★★☆☆ Ritual – Rejsekammeraten – sanselig sorgrejse i rivende toner

Sew Flunk Fury Wit afslutter smukt dette års sæson...
Annonce
Anne Liisberg
Anne Liisberg
Cand. mag. i Dansk & Dramaturgi. Har siden 1985 arbejdet som instruktør, forestillingsleder, PR-ansvarlig, underviser, skribent, redaktør og producent af både kulturelle og kommercielle produktioner. Tidligere blandt andet Sport & Kulturchef i DGI Byen & Øksnehallen, fast anmelder på Teater 1 fra 2011-2016 og på Berlingske fra 2016-2019.
Annonce

★★★★☆☆ Revyen i Helsingør 2023 – underholdende leg med genren

Revyen i Helsingør 2023 går i år til værks i metaniveau, hvor revyens forskellige elementer diskuteres og adskilles som del af flowet. Om den...

★★★★☆☆ One for the Sea – tankevækkende lydvandring om og ved havet

The Ocean Race, der er verdens hårdeste kapsejlads, gør i disse dage stop i Aarhus, som den første danske by nogensinde. I forlængelse heraf...

★☆☆☆☆☆ Tivolirevyen 2023 – ideforladt og pinligt selvsmagende

Tivoli genopliver atter havens revytradition. Det skulle de nok have undladt. Der er meget langt mellem snapsene i Tivolirevyen 2023, der mest består af...