Populært lige nu

Her er de otte nominerede skuespillere til Teaterflisen 2024

Nu kan hele landet igen være med til at afgøre, hvilken kendt skuespiller, der i år skal have sin bronzekarikatur støbt ned i en...

Bud på ny scenekunstreform: Seks indsatsområder skal bringe scenekunsten ind i fremtiden 

Dansk Teater fremlagde mandag deres forslag til en eventuelt kommende scenekunstreform, da Scenekunstens Årsmøde løb af stablen i Skuespilhuset under CPH STAGE.  Dansk Teater har...
Annoncespot_imgspot_img

Det Kongelige Teater er lukket, men der er fuld tryk på KGL Xtra

Landet over har de danske teatre forskellige vilkår og udfordringer under nedlukningen. Her kan du læse om Det Kongelige Teaters situation lige nu beskrevet af kommunikationsdirektør Magnus Restofte.

Hvordan forholder I jer til den nuværende, meget usikre situation, hvor I ikke ved, hvornår I kan åbne igen?

Vi forsøger efter bedste evne at holde gejsten oppe og lave så mange forsvarlige forberedelser som muligt, så vi er klar til at gå på scenen igen og spille for danskerne.

Derudover, så har vi fuld tryk på vores digitale univers KGL Xtra, hvor der både er en masse gratis forestillinger, man kan se, samt en masse spændende artikler og videoguides om vores klassiske scenekunst.

Danskerne har virkelig taget KGL Xtra til sig. Senest har vi streamet Nøddeknækkeren til ca. 100.000 danskere og i hele 2.2 mio. minutter på kun 20 dage. Det er en rekord for visninger hos os og viser at danskerne er sultne efter kunst.

Gennemfører I prøver på planlagte forestillinger eller er der helt lukket hos jer?

Pt. er der lukket ned for prøver. Noget kan klares digitalt, men det meste må udskydes.

nøddeknækkeren det kongelige teater
Nøddeknækkeren, Det Kongelige Teater sæson 19/20. Foto: Henrik Stenberg.

Kan man overhovedet gennemføre prøver med de nuværende afstandskrav på to meter?

Det gør naturligvis alting en smule mere vanskeligt, men vi har før fundet veje til at kunne gennemføre prøver. Ved visse produktioner vil det dog være umuligt.

Er det muligt at lave teater nu uden at alle restriktionerne påvirker kunsten for drastisk?

Det vil være omsonst at sige, at det ikke påvirker kunsten – i hvert fald sådan som den oprindeligt var tænkt udført. Men ofte kommer der jo også noget nyt og smukt ud af benspænd. Andre gange må vi bare kaste håndklædet i ringen og udskyde til en anden gang.

Hvordan forbereder I jer til en sæson, som er så usikker?

Den sæson, vi har gang i, er naturligvis præget af en masse skift i retninger og konstant nye forsøg på at udkomme på en både kunstnerisk interessant samt forsvarlig vis. Det kan man ikke rigtig forberede sig på. Men man kan tage aktiv stilling til, hvad vi skal, og hvad der bliver påvirket, og dermed skal understøttes på nye måder eller evt. aflyses. Sikre, man har en god og ærlig dialog og kommunikation på teatret, så alle bliver hørt og kan hjælpe med nye idéer til, hvordan vi kommer på scenen igen.

Kigger vi lidt længere frem, så er der heldigvis lang tid til, at vores nye sæson starter (september 2021). Så der satser vi på, at vi er tættere på normale tilstande og har langt færre restriktioner at forholde os til.

Så pt. klør vi på og finder nye veje for at sikre at den kommende sæson kan leve op til vores høje ambitioner, så vi forhåbentlig sammen med publikum kan fejre, at vi igen kan mødes og få gjort vores verden større og ikke mindre som nu.

Ser I på alternative muligheder til de planlagte forestillinger som fx digitale løsninger?

Ja, vi har overvejet, om der var forestillinger, der skulle optages og kun få premiere digitalt. Men nedlukningen har gjort det meget svært blot at få optaget på forsvarlig vis. Selv uden publikum i salen.

Lige nu har vi fokus på hvilke allerede optagede forestillinger, vi kan give digital premiere i KGL Xtra. Og så er i vi i fuld gang med at udvikle unik digital scenekunst, som er skræddersyet til digitale platforme.  

Seneste

Skal vi nedlægge Statens Kunstfond og lade politikerne uddele kunststøtte?

Kommentar fra Jakob Tekla Jørgensen

Bevilling til BIRCA kickstarter nyt arkiv for kunstneriske undersøgelsesprocesser

Nyt projekt hos BIRCA skal indsamle og dele viden...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Skal vi nedlægge Statens Kunstfond og lade politikerne uddele kunststøtte?

Kommentar fra Jakob Tekla Jørgensen

Bevilling til BIRCA kickstarter nyt arkiv for kunstneriske undersøgelsesprocesser

Nyt projekt hos BIRCA skal indsamle og dele viden...

Fire nye bud på Musical Reading Festival lover godt for genren

Musical Reading Festival bød på indblik i fire nye...

Syv egnsteatre får i alt 8 mio. kr. ekstra om året i årene 2024-2027

Kulturministeriet oplyser i en pressemeddelelse, at det er besluttet...
Annonce
Trine Wøldiche
Trine Wøldiche
Redaktionssekretær, journalist og kritiker på ISCENE. Arbejder som freelance kulturjournalist, er medlem af Reumert-juryen og har Kulturmor.dk. Tidligere teaterkritiker for Jyllands-Posten og Dagbladet Information. Uddannet cand.mag i Moderne Kultur ved Københavns Universitet og bachelor i Dramaturgi ved Aarhus Universitet.
Annonce

Bevilling til BIRCA kickstarter nyt arkiv for kunstneriske undersøgelsesprocesser

Nyt projekt hos BIRCA skal indsamle og dele viden og erfaring, som genereres i den kunstneriske forskning, der går forud for færdige værker og...