Populært lige nu

Små storbyteatre – kommunalpolitikerne fastholder et bredt teaterliv i København

11 københavnske teatre får status som små storbyteatre i perioden 2025-2028. To andre teatre får støttemidler fra en anden pulje, et teater tages helt...

Teatergrad – Hvad så nu? Hvad gør I uden bevilling?

I denne uge mistede Teatergrad status og den medfølgende støtte som lille storbyteater i København. Teatrets to ledere, Pelle Nordhøj Kann og Christine Worre...
Annoncespot_imgspot_img

Hofteatret restaureres for 73,5 mio. kroner

Hofteatret på Slotsholmen gennemgår i de kommende to år en gennemgribende restaurering og istandsættelse. I december 2022 genåbner teatret som både historisk attraktion, levende scenerum og moderne teatermuseum.

Hofteatret åbnede helt tilbage i 1767, da den unge Christian VII besluttede sig for, at han – som andre enevældige konger og fyrster – måtte have sit eget hofteater.

Med sin placering på Slotsholmen, midt i magtens centrum, er teatret en del af Christiansborgkomplekset. Et kvart årtusindes virke har sat sine spor på teatret, og en omfattende restaureringsproces er netop gået i gang.

Det historiske interiør bliver nu nænsomt istandsat, publikumsfaciliteter og sceneteknik fornyes, nye udstillinger udvikles – og ikke mindst etableres der et helt nyt og større indgangsparti med café og butik i det gamle trapperum.

Nænsom transformation

I perioden frem til december 2022 vil arkitekter, konservatorer, udstillingsdesignere og teaterhistorikere samt andre fagfolk således arbejde målrettet på at styrke den samlede og mangfoldige fortælling om Hofteatrets mere end 250-årige historie og dets markante betydning for dansk teater- og kulturhistorie.

”Det er en exceptionelt spændende periode, som vi netop nu befinder os i. Det er en nænsom transformation af de mere end et kvart årtusinde gamle interiører, som vil styrke Hofteatret som historisk attraktion – ja, hele stedets ånd, foruden oplevelsen af det gamle barokteater! Det vil ikke mindst løfte formidlingen af både Hofteatret og teaterhistorien og gøre den aktuel og relevant for nutidens besøgende, uanset hvem de er,” udtaler direktør Peter Teilmann i en pressemeddelelse.

Formidlingen styrkes markant

Når Hofteatret genåbner, vil oplevelsen af stedet dermed være mærkbart forbedret hvilket blandt andet vil vise sig via følgende tiltag:

  • Nydesignede udstillinger af JAC Studios, Dark Matters og fortheloveoflight i tæt samarbejde med museet
  • Et helt nyt indgangsparti og caféområde
  • Et delvist genskabt historisk scenerum, der nænsomt restaureres over de næste to år. Sal og scene tilføres ny diskret sceneteknologi.
  • En helt ny lyssætning, som er afstemt til det historiske interiører
  • Stedspecifikke binaurale lydfortællinger fyldt med humor og dramatik, som vil guide de besøgende rundt i historien om både Hofteatret og danske teaterhistorie gennem tre århundreder

Det nye udstillingsdesign udføres af det danske designbureau JAC Studios. Direktør Johan Carlsson fortæller om projektet:

”Ambitionen med de nye udstillinger på Hofteatret er at skabe en teatralsk oplevelse, der formidler dansk scenekunst, Hofteaterets kulturhistoriske betydning og de mange magiske fortællinger, som dets interiør danner rammerne om. De nye udstillinger bliver en samlet totaloplevelse – en forestilling, hvor gæsterne både står på scenen og er publikum.”

Et levende scenerum og et moderne mødested

Hofteatret er meget mere end en enestående historisk attraktion. Det er også Danmarks ældste fungerende teaterbygning, et teatermuseum og samtidigt et moderne kulturelt mødested, hvor man vil kunne opleve teaterforestillinger, koncerter, tv-shows og en bred vifte af andre arrangementer for mange forskellige aldersgrupper.

Et besøg på Hofteatret kan dermed antage mange former. Alle, der besøger Slotsholmen og fanges af dens fantastiske historie, kan fra december 2022 igen slå en vej forbi Hofteatret og få et unikt og stemningsfyldt indblik i dansk arkitektur-, kultur- og teaterhistorie.

Man kommer til frit at kunne bevæge sig rundt og udforske de fortløbende udstillinger eller få en guidet rundvisning, ligesom man kan afholde private selskaber, workshops, konferencer, receptioner mv. på Hofteatret.

Genåbningen af Hofteatret falder sammen med 300-året for den første offentlige opførelse af teater på dansk. Her vil man bidrage til den landsdækkende fejring, både rundt om i landet og i selve Hofteatret med udstillingen Teater til tiden – gennem 300 år.

Læs mere her.

Kilde: Pressemeddelelse

Seneste

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Annonce

Nikolaj Mineka: Applaus bidrager til at flytte fokus væk fra mediernes ansvar

"Kun ved at stå sammen og holde fokus kan vi skabe den forandring, der er nødvendig for at vende denne uheldige udvikling". Sådan skriver...