Del

GrowOP! Festival 2021, der arrangeres af Den Jyske Opera og Børnekulturhuset, byder i den kommende weekend spirende operaentusiaster i alle aldre og andre nysgerrige til børneoperafestival i hjertet af Aarhus.

På festivalen er der fokus på oplevelser, som kan deles af hele familien. Der er seks forskellige forestillinger på programmet, som er valgt, så der er noget spændende for alle generationer.

I det følgende kan du få et overblik over, hvad du kan opleve på årets GrowOP! Festival, der starter på fredag.

Musikfortælling og dukketeater

Den nykomponerede musikfortælling En tone i livet opføres af Den Jyske Operas Familiekor, TalentU, Hjortshøj Pigekor, vokalensemblet EVE og Junior EVE sammen med musikere fra Aarhus Jazz Orchestra. Minder, ord og toner fra borgere i Aarhus, Aalborg og Manchester er samlet af forfatter Cecilie Eken og komponist Søren Møller til et helt nyt musikalsk og borgerinddragende værk om barndom, verden, sorg og om at være sammen. En tone i livet henvender sig til publikum på 8 år og op.

growop! festival 2021 en tone i livet
Fra prøverne på En tone i livet. Foto: Thomas Juul

Der er også dukketeater på programmet til GrowOP! Festival. Diva hedder forestillingen fra Sofie Krog Teater, som rammer den ældste målgruppe på festivalen fra 12 år og op.

Bag tunge gardiner på en knirkende cabaretscene synger en underskøn Diva. Under taget bor hendes forelskede Kammertjener. I kælderens dyb arbejder håndlangeren Eddie på Professorens hemmelige projekt, som både inkluderer en turbulent maskine og en eliksir, der skal gøre Professoren til det perfekte menneske. En fatal aften får Eddie en opgave, der er for stor og svær – og alt går galt. Teatret åbner sig i nye dimensioner, og galskaben tager over.

Læs mere om En tone i livet her og om Diva her.

Sanseoplevelser for børn og voksne

Besøgende på festivalen kan opleve både operaværker og alternative sanseoplevelser. Cantabile 2 gæster festivalen med sanseværket I stilhedens favn for alle fra 7 år og op, mens operaen Historien om V, skabt i co-produktion mellem ZeBU, Musikteatret SAUM og Den Ny Opera i Esbjerg er for alle fra 9 år og op.

I forestillingen I stilhedens favn har alle høretelefoner på. Publikum lukkes ind i et rigt univers af lyde. Det, du hører, spiller sammen med performernes bevægelser på scenen. De hvisker dig direkte ind i øret. På den måde skabes forestillingen af de billeder, du danner indeni. Sammen laver vi enkle fysiske bevægelser, mens vi oplever verdens lyde, hvilende i stilhedens favn.

Historien om V, Musikteatret SAUM, ZeBU og Den Ny Opera. Foto: Søren Meisner
Historien om V, Musikteatret SAUM, ZeBU og Den Ny Opera. Foto: Søren Meisner

Historien om V er en eventyrlig og musikalsk forestilling efter Cecilie Ekens anmelderroste børnebog, V, inspireret af H.C. Andersens Historien om en ModerHistorien om V fortæller om en piges tab og sorg over en forsvunden far samt hendes brændende ønske om at få ham hjem igen – hvad prisen så end må være.

Læs mere om I stilhedens favn her og om Historien om V her.

LÆS OGSÅ: ISCENEs anmeldelse af Historien om V

Emma og fyrtøjet

De to sidste forestillinger på årets program kredser begge om samme hovedperson. Mini-Figaros og Den Ny Opera i Esbjergs børneopera Fyrtøjet er for de 4-9-årige, mens Kulturcentralens inddragende workshopforestilling Emmas rejse er for børn på 5-9 år og deres voksne.

I Fyrtøjet møder vi Emma, der som lille elskede hun at høre bedstefar fortælle. Men da hun blev en stor pige, begyndte hun at stille spørgsmål: Kan det virkelig passe, at bedstemor var en rigtig prinsesse, og at bedstefar faktisk fik hjælp af tre store hunde? Nu er Emma i tvivl, og det gør hende lidt ked af det. Bedstefar er holdt op med at fortælle. Men måske kan Emma få bedstefar til at fortælle sine historier igen…

growop! festival 2021  fyrtøjet
Emma i Fyrtøjet. Mini-Figaros og Den Ny Opera i Esbjerg. Foto Trine Dueholm.

I Emmas rejse kommer vi med Emma på tur i den vide musikalske verden til nye og spændende steder. Alle steder i verden har mennesker deres egne historier og musik, og vi besøger nogle af dem sammen med Emma. Det kan være lidt farligt at rejse helt alene – men heldigvis har Emma fået sin bedstefars magiske fyrtøj.

Læs mere om Fyrtøjet her og om Emmas rejse her.

Festivalstemning for alle aldre

GrowOp! Festival afholdes i området lige omkring Børnekulturhuset i Aarhus med den lukkede gård mellem kulturhuset og Bora Bora som central festivalplads.

Udover forestillinger kan man på GrowOP! Festival 2021 deltage i fællessang i festivalteltet eller få bragt sine sanser i brug i Operatoriet, hvor hele familien har mulighed for at lege, spille, synge, snakke, male og bygge sammen.

GrowOP! 2021 afholdes i Aarhus den 10. – 14. september. Se hele programmet her.

Denne artikel er en del af ISCENEs fokus på Opera med unge stemmer, der er støttet af Augustinusfonden.