Populært lige nu

Årets ultimative højdepunkt i TeaterVejle

Det er tid for præsentation af sæsonprogrammer og i Vejle har teaterforeningen TeaterVejle i et par år satset stort på at sende deres trykte...

HamletScenen søger produktionsansvarlig

Ansøgningsfrist: 28. april 2024.
Annoncespot_imgspot_img

Wilhelm Hansen Fonden uddeler 4 millioner kroner til scenekunstnere

I slutningen af oktober uddeler Wilhelm Hansen Fonden 4 millioner kroner til ansøgere inden for dans, musik og teater, samt en række særlige hæders- og genåbningslegater, der bl.a. går til fire nyuddannede.

Efter hårde år med Corona og nedlukning forsøger kulturlivet at finde sig selv igen. Wilhelm Hansen Fonden uddeler i dette efterår fire millioner kroner til dans, musik og teater. Herunder også særlige hæders- og genåbningslegater à 100.000 kr., der går til en række musikere og scenekunstnere, som nu skal møde publikum igen.

Blandt modtagerne af de særlige hæderslegater, som ikke kan ansøges, finder vi fire helt nyuddannede scenografer og instruktører, som dimitterede fra Den danske scenekunstskole til en nedlukket teaterverden. Også Glad Teater hædres for sit arbejde med menneskers mangfoldighed.

”Uden levende kunst bliver vi meget fattige (…) det viste corona-nedlukningerne skræmmende tydeligt,” udtaler formand Bjørn Bredal i en pressemeddelelse fra Wilhelm Hansen Fonden.

Legater til fire unge scenekunstnere

Nedlukningen havde mange omkostninger for kulturlivet. Nogle af dem der især kom til at mærke det, er den årgang af instruktører og scenografer fra Den danske scenekunstskole der tog afgang sommeren 2020:

Anastasia Holst Nørlund, sceneinstruktør

Emil Aleksander Rostrup, sceneinstruktør

Mikkel Sebastian Rostrup, scenograf og arkitekt

Ditte Marie Walter Tygesen, scenograf og kostumedesigner

Det er en nedslående debut at komme ud til et lukket teaterliv. Wilhelm Hansen Fonden tildeler disse fire en pris som markør af, at vi med forventning ser frem til deres kommende bidrag til dansk scenekunst.

Prismodtagere af hæderslegaterne

Glad Teater, ensembleteater hvor alle skuespillere har en funktionsvariation.
En særlig pris går til Glad Teater, som arbejder med skuespillere og scenekunstnere, hvis psykiske og fysiske verden er anderledes end flertallets. Glad Teater beriger scenekunsten og gør samfundet mere mangfoldigt.

Ingeborg Fangel Mo, mezzosopran.
Sangerinde, som anerkendes særligt for sit roste arbejde som leder af Musikteatret Saum og hendes modige evne til at skabe unik musik-dramatik ofte om mørke og dystre emner for børn. 

Christina Bjørkøe, pianist.
En ganske særlig og personlig pianist, der i snart 35 år har beriget det danske klaverlandskab og musikerliv med sit lyriske spil og sit kæmpe repertoire, som hun utrætteligt udvider både som solist og kammermusiker.

Nicholas Algot Swensen, bratschist.
En helt særlig musikalsk intelligens – med et modent overblik og en begavelse, som han ikke blot beriger os med på sin bratsch, men også videreudvikler i sine dirigentstudier.

Wilhelm Hansen Fonden
Samlet overblik over modtagerne. Collage: Wilhelm Hansen Fonden

Jacob Artved, jazzguitarist.
Et jazzens vidunderbarn. Med en poetisk og lyrisk musikalitet i sit solospil. Sin unge alder til trods allerede en erfaren musiker i samarbejde med de største. 

Noora Hannula, danser og koreograf.
Noora presser dansegenren til det yderste. Med sine street-baserede værker har hun lagt arm med SoMe-generationens angstfyldte narcissisme og forsøgt at nedkæmpe sin AR avatar i et virtuelt univers i et vildt forsvar for virkeligheden. Noora har medvirket i musikdramatiske produktioner, senest i operaen Nordkraft. Noora driver sit eget dansekompagni The Nordic Beasts.

Antoinette Helbing, danser og koreograf.
Den herboende tyske koreograf Antoinette Helbing er brændt igennem i det danske dansemiljø især med sin smittende Laughing game og How to be/loved, som er et nyt take på danseteaterbegrebet. Antoinette er stærkt bevidst om det performative og relationen til sit publikum, der aldrig lades i stikken, men omfavnes af hendes fortællinger.

Udover hæderslegaterne støtter Wilhelm Hansen Fonden en række projekter og enkeltpersoner, der har ansøgt om støtte. Det samlede støttebeløb løber op i 4 millioner kroner. Priserne uddeles ved en festlig begivenhed på Københavns Gamle Børs mandag den 25. oktober kl. 17.

Læs mere om fonden her.

Kilde: Pressemeddelelse, Wilhelm Hansen Fonden

Seneste

Årets Reumert indfører kønsneutrale priser

Fra og med i år vil der ikke længere...

KLAP – teaterfestival for små og store i Esbjerg

Den første udgave af teaterfestivalen under navnet KLAP er...

Managing Discomfort – flot varieret festival over to måneder

Performancefestivalen med det foruroligende navn Managing Discomfort er netop...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Årets Reumert indfører kønsneutrale priser

Fra og med i år vil der ikke længere...

KLAP – teaterfestival for små og store i Esbjerg

Den første udgave af teaterfestivalen under navnet KLAP er...

Managing Discomfort – flot varieret festival over to måneder

Performancefestivalen med det foruroligende navn Managing Discomfort er netop...

Lad sæson 25/26 blive en sæson med fokus på fairness for scenekunstnere

Produktionsselskabet prfrm opfordrer alle institutionsledere til at arbejde for,...

SWOP festival: Danseglæde og fællesskaber, som knytter bånd 

Hvilken rolle spiller dansen i vores liv, og hvordan...
Annonce
Annonce

Årets Reumert indfører kønsneutrale priser

Fra og med i år vil der ikke længere være priskategorier, som peger på køn i Årets Reumert-show. I stedet indføres to nye kategorier,...

KLAP – teaterfestival for små og store i Esbjerg

Den første udgave af teaterfestivalen under navnet KLAP er blevet afviklet i Esbjerg i løbet af den forgangne uge med masser af oplevelser for...

Managing Discomfort – flot varieret festival over to måneder

Performancefestivalen med det foruroligende navn Managing Discomfort er netop afsluttet efter lidt over to måneder med to forestillinger om ugen. Festivalen, der er arrangeret...