Populært lige nu

Her er de otte nominerede skuespillere til Teaterflisen 2024

Nu kan hele landet igen være med til at afgøre, hvilken kendt skuespiller, der i år skal have sin bronzekarikatur støbt ned i en...

Bud på ny scenekunstreform: Seks indsatsområder skal bringe scenekunsten ind i fremtiden 

Dansk Teater fremlagde mandag deres forslag til en eventuelt kommende scenekunstreform, da Scenekunstens Årsmøde løb af stablen i Skuespilhuset under CPH STAGE.  Dansk Teater har...
Annoncespot_imgspot_img

Opera Hedeland streamer The Fairy Queen gratis til skolebørn

Opera Hedeland streamer Henry Purcells opera The Fairy Queen i en særudgave tilpasset skoleelever. Operaen er baseret på Shakespeares En Skærsommernatsdrøm, og eventyrlystne i alle aldre kan kvit og frit følge med i løjerne.

Fra tirsdag d. 14. december viser Opera Hedeland for anden gang digital opera for skoleelever. Idéen opstod sidste corona-vinter, men den blev så stor en succes, at operachef Claus Lynge har valgt at gøre streamingen til en fast del af programmet.

Denne gang er det Henry Purcells eventyrlige opera, The Fairy Queen, som opføres i en særudgave produceret til skoleelever på 0.-6. klassetrin. Operaen er optaget på Gisselfeld Kloster, hvor der er skabt eventyrlig stemning med både scenografi og lyssætning.

Svært men fordomsfrit publikum

The Fairy Queen er instrueret af Freja Friberg Lyme, som har flere succeser i bagagen, når det kommer til at gøre opera nærværende for det unge publikum.

“Børn og unge er det sværeste og mest interessante publikum at lave opera for. De er fuldstændigt åbne og fordomsfri, og samtidig er de ikke bundet af voksnes høflighed. Derfor er de fuldstændigt ligefremme i deres reaktion. Det er så forfriskende og lærerigt,” siger Freja Friberg Lyme. 

Freja Friberg Lyme, der for nylig tiltrådt som leder af Operaen i Midten, har været en del af holdet bag Opera Hedeland i flere år. I sommer lavede hun også opera for børn som instruktør på friluftsscenens skoleudgave af Verdis Rigoletto. Mens Rigoletto blev opført live for 3.000 elever i det store amfiteater, bliver det anderledes denne gang.

Fairy Queen er filmet on location og derefter klippet sammen inden den streames. Det er en meget atypisk måde at lave opera på, og man skal samarbejde med mennesker fra andre fag end man er vant til. Jeg tror, det er sundt at komme uden for sin komfortzone og lære af hinanden. Det er også kun ved at udforske nye formater at vi udvikler genren,” siger instruktøren. 

Opera ud over det sædvanlige

Ifølge Claus Lynge kan det digitale format ikke det samme som en oplevelse under åben himmel, men det rummer nye kunstneriske og publikumsmæssige fordele, som er spændende at arbejde med.

”Live-følelsen kan vi ikke genskabe, men vi får mange andre fordele. Både i forhold til det kunstneriske, hvor sangere og musikere bliver præsenteret på nye måder og i forhold til publikum, som vi kan udvide kraftigt,” siger Claus Lynge.

Opera Hedeland har udviklet undervisningsmateriale specielt til forestillingen. Materialet matcher skolernes læringsmål og er, ligesom operaen, frit tilgængeligt via Opera Hedelands hjemmeside. 

Selvom forestillingen er rettet mod skoleelever, opfordrer Claus Lynge alle musikinteresserede til at følge med på skærmen derhjemme. 

”Det bliver en opera ud over det sædvanlige. Rammerne på Gisselfeld Kloster er utrolig fine, og vi har skabt en fantasy-agtig stemning med kreativ lyssætning,” siger Claus Lynge.

Operaen streames via Youtube og Vimeo samt skolemusiktjenesten Charanga den 14. december fra kl. 9. Der er ikke fastsat en slutdato. Links til streaming publiceres her.

Kilde: Opera Hedeland, pressemeddelelse

Denne nyhed er en del af ISCENEs fokus på Opera med unge stemmer, der er støttet af Augustinusfonden.

Seneste

Mindeord for teaterdirektør Lars Sennels

Da Lars Sennels sidste år forlod sit job som...

Skal vi nedlægge Statens Kunstfond og lade politikerne uddele kunststøtte?

Kommentar fra Jakob Tekla Jørgensen

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Mindeord for teaterdirektør Lars Sennels

Da Lars Sennels sidste år forlod sit job som...

Skal vi nedlægge Statens Kunstfond og lade politikerne uddele kunststøtte?

Kommentar fra Jakob Tekla Jørgensen

Bevilling til BIRCA kickstarter nyt arkiv for kunstneriske undersøgelsesprocesser

Nyt projekt hos BIRCA skal indsamle og dele viden...
Annonce
Annonce

Mindeord for teaterdirektør Lars Sennels

Da Lars Sennels sidste år forlod sit job som teaterdirektør ved Vendsyssel Teater i Hjørring, var det for at flytte til København til sin...