Populært lige nu

Kaptajnen på skibet – Forenede Forestillingsledere, Regissører og Rekvisitører 

Forestillingsledere, regissører og rekvisitører er nogle af de mere usynlige faggrupper i scenekunsten, men de spiller en afgørende rolle i de fleste forestillinger. Ofte...

Ny festival sætter fokus på følelsen af ubehag

Publikum får udfordret deres komfortzone, når Toaster og Live Art Danmark præsenterer kuraterede værker på performancefestivalen Managing Discomfort. Temaet for festivalen er ubehag. Den...
Annoncespot_imgspot_img

Mini-Rigoletto – gratis opera til skoleelever

Opera Hedeland inviterer skoleelever fra Greve, Roskilde og Høje Taastrup kommune til en stort opsat og gratis særudgave af Verdis RigolettoMini-Rigoletto. 

Tusindvis af skoleelever kan få en helt særlig start på skoleåret, når de til august inviteres til at overvære en af operaens store klassikere, Verdis Rigoletto, i en særlig version til unge.

Bag invitationen står Opera Hedeland, som nu for anden gang opfører opera i stor skala tilpasset skoleelever. Sidste gang var i 2019, hvor de godt 3.000 billetter til Mini-Carmen blev revet væk på få dage.

Mini-Rigoletto

”Selv om Verdis Rigoletto blev skrevet i 1851, er der mange evigt aktuelle temaer i operaen. Konflikterne er tydelige, og uretfærdighederne og de beslutninger, der træffes, er ikke pakket ind. Det gør det på mange måder oplagt at præsentere det for børn og unge, som bagefter kan arbejde med tingene i klasserne,” udtaler Claus Lynge fra Opera Hedeland i en pressemeddelelse.

Operaen er skåret til, så den passer til elever på femte klassetrin og opefter. Forestillingen varer således godt en time og rummer essensen af den originale fortælling om den kyniske hofnar Rigoletto, der kommer grueligt galt afsted med at sætte fælder op for andre. Sangene er oversat til dansk på tekstanlægget, hvilket gør det lettere at forstå handlingen.

For også at gøre det let for lærerne at gå til arbejdet, stiller Opera Hedeland gratis undervisningsmateriale om Mini-Rigoletto til rådighed, som er udviklet specielt til lejligheden.

”Undervisningsmaterialet griber fat i nutidige konflikter, som er nærværende både i medierne og i skolen. Kønsroller og #metoo er oplagt at diskutere, men mindre børn kan også være med, når det handler om mobning og hvordan forholdet er – og bør være – mellem forældre og børn”, siger Claus Lynge.

Pizza og finkultur

Spørger man i en tilfældig skoleklasse, om de kan nynne noget fra Verdis Rigoletto, vil der næppe ryge mange hænder i vejret. Slår man i stedet de første toner fra arien Kvinden er lunefuld an, vil stort set alle til gengæld være med.

”Verdis melodi har været brugt til at promovere alt fra deodoranter og chips til chokolade og computerspil, så stort set alle vil genkende den, når de hører den. Efter et besøg i operaen vil de vide, at passagen stammer fra et drama med væsentligt mere på spil end snacks og toiletartikler,” siger Claus Lynge.

Mini-Rigoletto synges af dygtige solister, som akkompagneres af topprofessionelle musikere fra bl.a. Danmarks Radios Symfoniorkester og Det Kongelige. For instruktionen står Freja Friberg Lyhme, der også stod bag successen med Mini-Carmen i 2019.

Læs mere om Mini-Rigoletto her.

Hør instruktør Freja Friberg Lyhme fortælle om at lave opera for børn her.

Seneste

Her er holdet bag Momentum Vol. 18

Tre nye kunstneriske profiler sætter på hver sin vis...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Her er holdet bag Momentum Vol. 18

Tre nye kunstneriske profiler sætter på hver sin vis...

Data kan også være gavnlig i den kreative proces

Der var fokus på tips og tricks til brug...
Annonce
Annonce

Her er holdet bag Momentum Vol. 18

Tre nye kunstneriske profiler sætter på hver sin vis deres præg på den kommende sæson på Teater Momentum, hvor de sammen står bag det...