Populært lige nu

Kaptajnen på skibet – Forenede Forestillingsledere, Regissører og Rekvisitører 

Forestillingsledere, regissører og rekvisitører er nogle af de mere usynlige faggrupper i scenekunsten, men de spiller en afgørende rolle i de fleste forestillinger. Ofte...
Annoncespot_imgspot_img

TeaterAnmelderiet 2022 er afsluttet – læs vinderanmeldelsen her

TeaterAnmelderiet er et samarbejde mellem DMJX og Aarhus Teater, hvor gymnasieelever prøver kræfter med teateranmeldelsen som genre i både klassiske og nytænkte formater. Årets vinderanmeldelser er nu fundet.

Vinderne af TeaterAnmelderiet 2022 blev mandag offentliggjort for de fire deltagende gymnasier i en video, hvor juryen giver såvel de nominerede som vinderne i hver kategori et par ord med på vejen.

Egaa Gymnasium, Aarhus Katedralskole, Århus Statsgymnasium og Favrskov Gymnasium er de fire gymnasier, der med i alt 13 klasser har deltaget i TeaterAnmelderiet 2022. De 350 elever, der alle så Kagefabrikken på Aarhus Teater, har samlet produceret over 200 anmeldelser enten i grupper eller alene.

Tre kategorier

“TeaterAnmelderiet 2022 har imponeret med et meget stort engagement,” sagde jurymedlem Anne Middelboe Christensen i indledningen til videoen, der offentliggjorde vinderne.

Eleverne har dystet i tre kategorier: Den klassiske (print), Et nyt format (digitalt) og Den bedste detalje. Hver klasser har selv udpeget de tre bedste anmeldelser i hver kategori og sendt dem til juryen, som har nomineret 3×5 anmeldelser og udvalg en vinder i hver kategori.

Den klassiske anmeldelse

Vinderanmeldelsen i kategorien Den klassiske anmeldelse blev Kage, der giver bitter smag i munden, skrevet af Laura, Sophie og Klara, fra 2A, Århus Statsgymnasium.

Juryens begrundelse: “Denne anmeldelse giver gode teatersmag i munden. Læseren bliver holdt i hånden, mens sproget bobler med sjove kagemetaforer om forestillingens racistiske dåselatter og rodede fremmedhadsskildring. Med flot styr på fakta – og mod til at mene noget.”

Du kan læse hele anmeldelsen i den fulde længde her.

Nyt format

I kategorien Nyt format blev vinderanmeldelsen Tegnefilm, lavet af Sarah, Nina, Mikkel og Christoffer, 2P, Favrskov gymnasium.

Juryens begrundelse: “Tegnefilmen tilfører overblik og et ekstra visuelt lag, så vi både introduceres for teaterstykkets væsen og samtidig får bedømt kvaliteten. Denne lille video er endda på kun et minut, som normalt er koncentrationsgrænsen, når du ser videoer på nettet.”

Bedste detalje

Præmieringen af den Bedste Detalje gik til Faxholms tinderopslag, lavet af Annika, Christoffer og Ieva, 3T, Aarhus Katedralskole.

Juryens begrundelse: “Her er der oprettet tinderprofiler til alle medarbejderne på Kagefabrikken, men én stikker ud. Faxholm er nomineret for sproglig præcision, for han når på blot tre linier at tegne et rammende billede af, hvem han er. Hvis du swiper til højre her, så er du slang for evigt! Bederum = bedroom = sex.”

LÆS OGSÅ: 350 gymnasieelever har deltaget i TeaterAnmelderiet

Jury

Juryen til TeaterAnmelderiet 2022 bestod af:

  • Anne Middelboe Christensen, teateranmelder Dagbladet Information, teateravisen.dk og underviser på Københavns Universitet i anmelderi
  • Silja Andersen, elev i 3.g på Egaa Gymnasium, vandt til TeaterAnmelderiets pilotprojekt i 2020 i kategorien ”Bedste detalje”
  • Anders Lange, kulturjournalist, underviser på DMJX, var med til at lave Gentænkt Teateranmeldelsen for DMJX sammen med Have Kommunikation og Aarhus Teater ifm Kulturhovedstadsåret Aarhus 2017
  • Sissel Worm Glass, teaterpædagog i Aarhus Teater Læring, projektleder på TeaterAnmelderiet, underviser på Aarhus Katedralskole
  • Mette Klakstein, skuespiller Aarhus Teater, medvirkede i Aarhus Teaters Kagefabrikken

DMJX og AT Læring fortsætter projektet i næste sæson 2022/23 i en opskaleret version.

I går var leder af Aarhus Teater Læring, Morten Daugbjerg, gæst i Kulturen på P1 for at fortælle om projektet. Du kan høre indslaget her.

Kilde: Aarhus Teater

Seneste

Teaterkonference 2024: Hvad skal en ny scenekunstreform?

En stor del af teaterbranchen var samlet til Teaterkonferencen...

Livet er lige her og nu – generalforsamling i Frederikshavn Teaterforening

ISCENE lagde vejen forbi den årlige generalforsamling i Frederikshavn...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Teaterkonference 2024: Hvad skal en ny scenekunstreform?

En stor del af teaterbranchen var samlet til Teaterkonferencen...

Livet er lige her og nu – generalforsamling i Frederikshavn Teaterforening

ISCENE lagde vejen forbi den årlige generalforsamling i Frederikshavn...

Dansehallerne søger scene-/driftstekniker

Ansøgningsfrist: 15. april 2024
Annonce
Annonce

Teaterkonference 2024: Hvad skal en ny scenekunstreform?

En stor del af teaterbranchen var samlet til Teaterkonferencen i Nykøbing Falster i sidste uge for at diskutere en ny scenekunstreform. Debatten forløb roligt,...

Livet er lige her og nu – generalforsamling i Frederikshavn Teaterforening

ISCENE lagde vejen forbi den årlige generalforsamling i Frederikshavn Teaterforening, der i år havde indbudt skuespiller Rasmus Krogsgaard til at præsentere næste års program...