Populært lige nu

★★★★★☆ Farvel – farvemættet teaterkoncert med kraft og kram

Nørregaards Teater og BaggårdTeatret

Ny undersøgelse dokumenterer, at teateroplevelser fremmer trivsel blandt børn og unge 

Børn og unge kan få bedre trivsel gennem teateroplevelser. Det dokumenteres i en ny undersøgelse, som Teatercentrum og Sjællands Teater har lavet i samarbejde...
Annonce

Teater Fluks fortæller om demens med afsæt i Odysseen

Gennem de to første forestillinger i deres trilogi har Teater Fluks sat spot på demens. I den tredje og sidste forestilling, der får titlen DMNS, undersøger teatret med hjælp fra et oldgræsk epos, hvordan vi bedre kan forstå og forholde os til sygdommen.

Annonce

Teater Fluks undersøger og afdækker tilstande, som demens kan fremkalde – hos de ramte såvel som hos de pårørende. DMNS er sidste del i Teater Fluks’ demenstrilogi, der indtil nu har budt på vandreforestillingen CTRL+ALT+DEMENS og børneforestillingen Væk.

DMNS tegner ifølge teatret selv til at blive en sansestærk og labyrintisk forestilling, der er inspireret af i Homers Odysseen

Odysseus’ far var måske dement 

I Homers uomgængelige epos optræder den første skriftlige repræsentation af demens formentlig; nemlig hos Odysseus’ far Läertes. Med udgangspunkt i det græske epos vil Teater Fluks i samspil med pårørende til demente og sundhedsfagligt personale udvikle forestillingen. 

“Vi har efterhånden arbejdet med demens i mange år. Det er stadig et mysterium. Fyldt med ubekendte parametre. Og netop derfor er det vigtigt for os fortsat at undersøge, belyse og formidle fænomenet kunstnerisk. Der er heldigvis meget mindre tabu nu, end da vi startede, men vi oplever fortsat, at der er en mangel blandt på kunstneriske tilbud til de børn og unge, der også er pårørende. Det vil vi ændre med denne forestilling – i samspil med unge pårørende og sundhedsfagligt personale,” siger Sara Fink Søndergaard, kunstnerisk co-leder af Teater Fluks.

Annonce
demens DMNS teater fluks
Udkast til scenografiske elementer til DMNS. Foto: Teater Fluks

Belyser menneskelige udfordringer

Med trådløse høretelefoner vil publikum bevæge sig i mindre grupper, ind i Odysseen og ud i forskellige zoner. Hver zone har sin performer, æstetik og lydunivers, der knytter sig til et specifikt aspekt af demensen.

Hvordan forestillingen konkret skal udformes vil tage udgangspunkt i mødet og workshops mellem unge pårørende til demensramte og sundhedsfagligt ansatte, der til dagligt arbejder med demensramte. I forbindelse med udvikling af forestillingen arbejder Teater Fluks frem til udgangen af maj på Åbne Scene på Godsbanen i Aarhus.

“Takket være valget af Odysseen som narrativ ramme får vi en unik mulighed for at trække på en af de ældste fortællinger i den vestlige kulturhistorie. Vi får belyst en lang række menneskelige udfordringer – tab af sanser, tab af fornuften, tab af liv – i et inspirerende mytologisk univers. Et univers, der ligesom demens rummer meget mere end hvad der umiddelbart træder frem. Det ser vi frem til at folde ud under opholdet på Åbne Scene, og ikke mindst også at afprøve og vise frem,” siger Rasmus M.L Skov, kunstnerisk co-leder af Teater Fluks. 

Kultur og sundhed mødes 

Tilblivelsen af projektet er blandt andet støttet af Aarhus Kommunes Kultur og Sundhedspulje, som netop har fokus på at engagere flest mulige borgere i Aarhus Kommune, som ved hjælp af kulturen kan få et løft af deres sundhed og trivsel.

I forbindelse med udviklingen af DMNS afholder Teater Fluks også et såkaldt Klub KoSa fyraftensmøde den 31. maj med fokus på demens, hvor alle er velkomne. Læs mere om mødet her

“Mødet og samtalen mellem forskellige fagligheder er helt essentiel, når vi taler om Kultur og Sundhed. Herigennem kan der opstå det fælles tredje, hvor nye muligheder opstår til gavn for os alle. Vi er meget begejstrede for, at Teater Fluks har taget bolden op fra vores fyraftensmøder i ‘Klub KOSA’ og er værter for dette spændende møde (centreret omkring deres flotte arbejde med demens). Vi håber, at alle, der er bare en smule nysgerrige på, hvordan kunst, kultur og sundhed kan spille sammen, har lyst til at komme på Godsbanen og lade sig inspirere og bevæge,” siger Kristian Lager, projektleder for Kultur- og Sundhedspuljen, Aarhus Kommune. 

Læs mere om Teater Fluks her.

Kilde: Pressemeddelelse

Seneste

Short & Sharp er som en gave til både publikum og nye koreografer

Bora Bora i Aarhus arbejder hele tiden på at...

Scenekunstnere har ikke lige adgang til jobs – det er et demokratisk problem

På tre dage fik direktør for Teatret Møllen Nikolaj...

Nyhedsbrev

Udforsk videre

Short & Sharp er som en gave til både publikum og nye koreografer

Bora Bora i Aarhus arbejder hele tiden på at...

Scenekunstnere har ikke lige adgang til jobs – det er et demokratisk problem

På tre dage fik direktør for Teatret Møllen Nikolaj...

Lene Christensen er ny forperson i Dansk Teater

Branche- og arbejdsgiverforeningen Dansk Teaters medlemsteatre valgte tirsdag ...
Annonce

Short & Sharp er som en gave til både publikum og nye koreografer

Bora Bora i Aarhus arbejder hele tiden på at finde nye måder at præsentere dans og koreografi for publikum. Ikke kun etablerede navne skal...

Scenekunstnere har ikke lige adgang til jobs – det er et demokratisk problem

På tre dage fik direktør for Teatret Møllen Nikolaj Mineka omkring 200 reaktioner fra arbejdsløse scenekunstnere på sit åbne jobopslag på Facebook. Scenekunstner roser...