Mest læste lige nu

Teaterpokalen 2022: Her er de nominerede til Danmarks ældste teaterpris

Foreningen Danske Teaterjournalister afholdt onsdag generalforsamling med valg af prismodtagere til instruktørprisen Teaterkatten, Initiativprisen og nomineringer til Teaterpokalen 2022 på baggrund af forestillinger inden...

Dansens økosystem er ved at bryde sammen

Kommunale sparerunder i Aarhus foreslår udflytning af Bora Bora til et alt for lille scenerum. Dansehallerne i København står fortsat uden fast scene en...

Jens Arentzen efterlader os sine stærke holdninger, finurlige udtalelser og gode råd

Jens Arentzen (1958-2022) var et af de mest begavede mennesker, jeg har kendt i mit liv. Han var sprudlende, kompromisløs, højlydt, eftertænksom, lyttende, engageret...
Annoncespot_imgspot_img

★★★★☆☆ Damekrop on tour – humoristisk klimakterietrip går i kødet på tabuerne

Egnsteatret Aaben Dans i Roskilde præsenterer endnu en nærværende og vedkommende forestilling med meget på hjerte. Det Reumertprisvindende teater har i den grad fingeren på den menneskelige puls. Damekrop – on tour er gennemsyret af humor med koreografi af Thomas Eisenhardt og med Kamilla Wargo Breklings poetiske tekster og instruktion. Tabu efter tabu blotlægges, indtil alle aspekter af kvinders overgangsalder er vibreret, skreget, grædt, grinet og krammet væk.

On tour skal tages helt bogstaveligt. Vi kommer ind i salen til et speak om menstruationers uregelmæssigheder og ser fire kvinder i færd med at rykke rundt på adskillige flightcases. Alt er i forandring på denne rejse med kontroltab som blind passager. Tomomi Yamauchi spiller lufttromme med hele sin spinkle krop i kraftfulde slag og spark ud i luften. Hun er også det voksne barn, der skal flytte hjemmefra, som Camilla Stage krammer intenst. Det er svært at give slip på livet, som det var.

Musicon-scenen i Roskilde er et særligt sted, hvor alle kan føle sig velkomne allerede ude på den røde løber. Derfor er det ikke mindst i dette teater, man kan dele de dybere temaer uden glatte, polerede facader. Damekrop – on tour viser alt det, der er bag facaden af en kvindekrop i forandring. Forandringer det ellers er en dyd at skjule i det åbne rum med sminke, hårfarve, fillers og botox.

Damekrop on tour på Aaben Dans. Foto Per Morten Abrahamsen.
Damekrop on tour på Aaben Dans. Foto Per Morten Abrahamsen.

Shake it till you make it

Med den nyerhvervede frihed uden hjemmeboende børn er det tid til at dyrke sig selv. Helene Klint smider tøjet, og alt hvad der kan rystes, rystes fra alle vinkler. Kroppen skal fejres og livet skal leves, så mens Tomomi Yamauchi danser atletisk op af bagvæggen, slår Camilla Stage sig løs på et dansegulv iført glimmerbukser og orange top. Med stroposkoplys og pulserende elektronisk musik letter klimakterietågerne for en stund, men indhentes af tømmermændene næste morgen i et abrupt og morsomt sceneskift.

Annonce
JOB UNderside 2

Uligevægten tager overhånd og fodfæstet skrider under den forandrede krop, som medsøstrene må gribe, holde og bære. Der er stille før hormonstormene, når Elke Laleman spiller Fredrik Lundins nostalgiske, tjekkisk klingende melodier på akkordeon. Senere danser Tomomi Yamauchis en intens pas de deux med en flightcase, måske på tur til fjerne himmelstrøg med hæse panfløjter og spæd triangel.

Ordene i rummet oplister en lang række symptomer på overgangsalderen. Fx den uligevægt, Camilla Stage  illustrerer med smækkende køleskabsdøre og hysterisk råben: ”I kan lave jeres egen frokost”, mens flightcases skubbes aggressivt rundt i rummet. Eller med fortællingerne om tørhed, hjertebanken og hedeture og om, hvordan lysten til sex går ned og op eller bare er anderledes uforudsigelig. 

Damekrop on tour på Aaben Dans. Foto Per Morten Abrahamsen.
Damekrop on tour på Aaben Dans. Foto Per Morten Abrahamsen.

Kunsten at kontrollere hormoner i selvsving

Alle kampsveder, krænger tøjet af og beder publikum om hjælp til at blive viftet. Huden flaprer og håret står i alle retninger foran blæsere, mens andre stikker hovedet i køleskabet eller i en spand vand. Komisk, kaotisk og opfindsomt. Da Elke Laleman igen griber sit akkordeon, er det alvor. Mørket sænker sig over en bar ryg i en kiste, ”Ok, nu bliver det sgu mørkt, hvorfor skal det partout ende med døden”, lyder det. Forestillingen cruiser på de forløsende tilgange, der nedbryder barrikader.

Tomomi Yamauchi farer forvildet rundt på scenen i lang glimmerkjole: ”Can I be here?, spørger hun famlende frem for sig. ”Maybe I’m just confused, am I having a panic attack?” Hendes sceniske nærvær og underspil er fængslende komedie. Helene Kvint hulker i desperation, så er stemningen sat.

Brian Cordhommes intense lysbarer i blå, lilla og hvide farver, der kan styres af performerne selv, tilfører magi til de forstørrede, men dog virkelighedsnære optrin. Kasper Hansens rå flightcasescenografi på hjul tilbyder forskellige opbygninger, der sammen med de mange kostumeskift fremhæver de kaotiske forandringer og skiftende sindsstemninger. Intet er i ro.

Damekrop on tour på Aaben Dans. Foto Per Morten Abrahamsen.
Damekrop on tour på Aaben Dans. Foto Per Morten Abrahamsen.

Livmorens svanesang

Alle flightcases stables mod slutningen som en stor trappestige, måske et bjerg, Camilla Stage bestiger det kravlende i underkjole. Med langsomme flydende bevægelser sidder hun duvende som et træ på troppen, til ordene: ”Hendes krop er som et ørkenlandskab”. Så falder hun langsomt fra tinden trin for trin som i slow motion. ”Blade og kviste knaser og knitrer, hver gang hun vender sig”, lyder det. 

Kvinderne poserer på kasserne med hver deres mikrofon holdt op til underlivet og akkompagneret af en trinvis vokal, måske sange fra livmødre? En stor bane vinyl rulles ud foran bjerget, og Elke Laleman hælder farve ud på hele banens længde. Blodrøde, tykke striber. ”Så var der ikke mere” konstaterer hun tørt til publikum, da den sidste dråbe har forladt dunken. Kvinderne træder barfodede ind på vinylen og tværer blodet ud med glidende bevægelser til endnu en melankolsk melodi fra urkvindens indre. 

I dette no bullshit sociale og overophedede klimakterieværk er intet fejet ind under gulvtæppet på kroppens rejse gennem hormoner, sved, blod og tårer. Den kunstneriske ramme marineret i humor skaber adgang til følelser og fællesskaber omkring et svært emne, som anerkendes på premiereaftenen med stor respekt og stående bifald. 

Fakta

Koncept og iscenesættelse: Thomas Eisenhardt og Kamille Wargo Brekling. Koreograf: Thomas Eisenhardt. Instruktør og dramatiker: Kamilla Wargo Brekling. Komponist: Fredrik Lundin. Trommeslager: Bjørn Heebøl. Scenografi og kostumer: Kasper Hansen fra KASPERSOPHIE. Skrædder: Tytti Sofia Hongisto. Lysdesign og teknik: Brian Cordhomme.

Medvirkende: Helene Kvint, Tomomi Yamauchi, Camilla Stage og Elke Laleman.

Spiller 24. september – 14. oktober 2022.

Seneste

★★★★☆☆ Ophav – dunkelt familiedrama om medaljens bagside

Team Teatret og Teater Rum er aktuelle med Lars...

Anna Balslev er ny husinstruktør på Det Kongelige Teater

Det unge talent, Anna Balslev, tiltræder som husinstruktør i...

★★★★★★ Duften af Betlehem er en oplevelse for alle sanser

Teaterhuset Filurens Duften af Betlehem er mere end blot...

Nyhedsbrev

spot_img

Udforsk videre

★★★★☆☆ Ophav – dunkelt familiedrama om medaljens bagside

Team Teatret og Teater Rum er aktuelle med Lars...

Anna Balslev er ny husinstruktør på Det Kongelige Teater

Det unge talent, Anna Balslev, tiltræder som husinstruktør i...

★★★★★★ Duften af Betlehem er en oplevelse for alle sanser

Teaterhuset Filurens Duften af Betlehem er mere end blot...

Christian Lollike stopper som direktør for Sort/Hvid

Efter mere end 10 år på posten som kunstnerisk...

Holberg goes black – seriøst sjov, sproglig energiudladning

Sikke et brag af en afslutning på Dansk Teater...
Dorte Grannov Balslev
Dorte Grannov Balslev
Cand.mag. i musik- og dansevidenskab. Arbejder som selvstændig konsulent for blandt andet Det Kongelige Teater. Her har hun gennem 17 år blandt andet stået for dramaturgi på børneforestillinger, udarbejdelse af hjemmesidetekster til skoler og i samarbejde med Forlaget Alinea også skrevet og redigeret læremidler om scenekunst til skoler.
spot_imgspot_img

★★★★☆☆ Ophav – dunkelt familiedrama om medaljens bagside

Team Teatret og Teater Rum er aktuelle med Lars Dammarks familiedrama Ophav, der handler om en families forretningssucces på bekostning af familielivet. Jørgen Böllugaze er...

Anna Balslev er ny husinstruktør på Det Kongelige Teater

Det unge talent, Anna Balslev, tiltræder som husinstruktør i Skuespillet på Det Kongelige Teater fra sæson 2023/24. Anna Balslev er særligt kendt for sine sanselige,...

★★★★★★ Duften af Betlehem er en oplevelse for alle sanser

Teaterhuset Filurens Duften af Betlehem er mere end blot en teaterforestilling. Det er en totaloplevelse, der fanger og stimulerer alle barnets sanser i en...