Populært lige nu

Årets ultimative højdepunkt i TeaterVejle

Det er tid for præsentation af sæsonprogrammer og i Vejle har teaterforeningen TeaterVejle i et par år satset stort på at sende deres trykte...

HamletScenen søger produktionsansvarlig

Ansøgningsfrist: 28. april 2024.
Annoncespot_imgspot_img

Ny dramatik om menneskene på Børglum Kloster

Til august danner Børglum Kloster rammen for Grummes Teaters nye vandreforestilling, Børglums Stemmer. Simone Isabel Nørgaard står bag den nyskrevne dramatik, der tager udgangspunkt i stedets unikke historie.

På toppen af Børglum Bakke troner Børglum Kloster. Mere end 1000 års historie ligger gemt bag de hvide mure. Historier, som nu skal formidles på en ny og utraditionel måde, når Børglum Kloster i samarbejde med Grummes Teater fremfører vandreforestillingen Børglums Stemmer.

Inddelt i mindre grupper vil publikum blive ført rundt på en rute i og omkring klostret med seks stop ved seks forskellige, små fortællinger om stedet og de mennesker, der har levet der.

Lokale sagn, myter og fortællinger

Idéen til vandreteater på Børglum Kloster var faktisk skuespiller Preben Kristensens.

”Vi lavede en vandreforestilling I Baldersbæk Plantage ved Varde Kommune, hvor Preben Kristensen medvirkede. Så foreslog han, at vi rettede blikket mod Nordjylland og Børglum Kloster, og jeg blev straks fascineret af stedet og dets historie,” fortæller Kristian Grummeder står bag projektet.

Sammen med dramatiker Simone Isabel Nørgaard og instruktør Kasper Jacob Sejersen er de nu dykket ned i sagn, myter og fortællinger om klostret. Det kræver et stort arbejde og research at formidle et stykke Danmarkshistorie i en teaterforestilling.

LÆS OGSÅ: Kristian Grumme: “Publikum får en meget intim oplevelse, når skuespilleren er under en meter fra dem”

Et bud på fortidens stemmer

Forestillingens titel er Børglums Stemmer, da dramatikken netop kredser om personer, der gennem tiden har besøgt Børglum Kloster. Det vil både være kendte navne som H.C. Andersen og Marie Krøyer, men også forfædre til familien Rottbøll er at finde i karaktergalleriet.

Preben Kristensen er godsejeren Frederik Kiærskiold, der ejede Børglum Kloster fra 1716-1738. Sonja Oppenhagen er Gudrun Rottbøll, der er farmor til den nuværende ejer Henning Rottbøll. Kristian Halken er digteren H.C. Andersen, der naturligvis besøgte Børglum Kloster. Laura Bro er Rosalie Rottbøll, der blev frue på Børglum Kloster i 1910, da hun giftede sig med Christian Michael Rottbøll. Marie Reuther er maleren Marie Triepcke, der senere giftede sig med P.S. Krøyer. Og Kristian Grumme er forfatteren Knud Sørensen, der i 1962 oplevede, at Børglum Kloster var forsvundet. 

”Vi glæder os til sommeren, og vi er stolte af at kunne lægge rammer til sådan et projekt, og ikke mindst at det lykkedes at samle sådan et stærkt hold,” udtaler Anne Rottbøll, der sammen med sin mand Hans Henning Rottbøll bor på Børglum Kloster. Hans Henning Rottbøll overtog i en alder af 23 år Børglum Kloster i 1984. To år efter blev han gift med Anne, og parret driver i dag godset.

Børglums Stemmer spiller 19. august – 3. september 2023. Læs mere her.

Seneste

Lad sæson 25/26 blive en sæson med fokus på fairness for scenekunstnere

I denne kommentar kommer Maja Bonde Holtze, Amina Krohn...

SWOP festival: Danseglæde og fællesskaber, som knytter bånd 

Hvilken rolle spiller dansen i vores liv, og hvordan...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Lad sæson 25/26 blive en sæson med fokus på fairness for scenekunstnere

I denne kommentar kommer Maja Bonde Holtze, Amina Krohn...

SWOP festival: Danseglæde og fællesskaber, som knytter bånd 

Hvilken rolle spiller dansen i vores liv, og hvordan...

Scenekunstens Årsmøde 2024 sætter fokus på fremtidens scenekunst

Mandag den 3. juni afholdes Scenekunstens Årsmøde som en...
Annonce
Annonce

Lad sæson 25/26 blive en sæson med fokus på fairness for scenekunstnere

I denne kommentar kommer Maja Bonde Holtze, Amina Krohn Membar, Mikkel Søndergaard Kryger og Christine Seierstad fra prfrm - produktion og formidling af scenekunst...

SWOP festival: Danseglæde og fællesskaber, som knytter bånd 

Hvilken rolle spiller dansen i vores liv, og hvordan skabes nye kollektive visioner og strømninger? Det er nogle af de tematikker, som tages op...