Populært lige nu

Hvad nu, hvis Romeo og Julie ikke døde? Ny forestilling giver svaret

I den kommende uge har Københavns Shakespeare Kompagni verdenspremiere på en fortsættelse af William Shakespeares Romeo og Julie, der udspiller sig i en alternativ...
Annoncespot_imgspot_img

★★★☆☆☆ Bi omkring – sød hyldest til bier og biodiversitet vil fortælle for meget

Biernes livscyklus og overlevelsesmuligheder får liv i en sød og velmenende fortælling på Det Lille Teater. Bi omkring er en forestilling, der brænder for at berette om biernes liv, men i sin iver for den gode fortælling fortaber sig lidt rigeligt i foredrag frem for dynamisk dramatik. 

Der er mange ord i Kamilla Bach Mortensen og Camilla Hübbes yderst sympatiske børneforestilling Bi omkring på Det Lille Teater. Måske fordi dramatikerne har så meget på hjerte og virkelig brænder for at fortælle, hvor vigtigt det er, at vi passer på naturen. 

Annonce

Meget på hjerte og virkelig brænder for at fortælle, hvor vigtigt det er, at vi passer på naturen

Fra menneskets til biernes verden

Bi omkring begynder udenfor. Vi er i en have med lidt plæne og et stort bistade i baggrunden. Her er en Ane Helene Hovby en kvinde i fuld gang med at rense naturen for liv og diversitet. Græsset slås til eksistentiel minimumshøjde, blomster hives op med rode og insekter sprayes til tavshed.

Ved et uheld vender kvinden dåsen med insektgift mod sig selv og sprayer indholdet i sit ansigt. Hun besvimer, og da hun vågner op, er hun forvandlet til en arbejdsbi. Eller hun er ikke helt en bi, som det senere bliver afsløret i en bitest. Men hun er både en bi og noget andet, som det aldrig helt står klart, hvad er.

Bi omkring, Det Lille Teater. Foto: Emilia Therese
Bi omkring, Det Lille Teater. Foto: Emilia Therese

I bikuben bliver hun ven med arbejdsbien Maja. De møder flere bier undervejs. De er alle søde og venlige, men hun vil nu alligevel slå bidronningen ihjel, for så er der én gang for alle ro i haven. På sin vej frem til bidronningen lærer hun om biernes liv, og hun opdager, at hendes egen have er blevet en ørken. 

Pædagogisk tilgang

Vi møder en masse venlige og meget oplysende bier. Der er arbejdsbien, som gør rent og synger om udviklingen fra udklækket bi, til bygning af bo og jagten på pollen. Der er dronen – en hanbi – der med snoet overskæg og pumpede armmuskler fører sig frem ved lyden af en bil, der gasser op, og vi lærer, at hans formål i livet er at befrugte dronningen.

Det er yderst sympatisk og meget pædagogisk sat i scene

Farer lurer udefra i form af en hveps, som gør os forståeligt, at hvepse kan stikke flere gange, mens bier dør efter et enkelt stik. Hvilket vi får at se i en lille fægtescene mellem hvepsen med det lange stikke-spyd og bien med det langt mindre stikke-spid. 

Det er yderst sympatisk og meget pædagogisk sat i scene, men det er også lidt svært at blive fanget ind, fordi forestillingen har så travlt med at forklare om en masse bi- og naturfakta, at den taber pusten i forhold til den sceniske fortælling. 

Bi omkring, Det Lille Teater. Foto: Emilia Therese
Bi omkring, Det Lille Teater. Foto: Emilia Therese

For mange gode ideer

Bi omkring efterlader lidt for mange uafklarede indspark, der ikke helt giver mening i iscenesættelsen. Der er fx de mange sange til Alice Carreris kompositioner. De er søde, men også lange og ikke altid helt begrundet i deres placering i forestillingen. Danseoptrinene skaber en fin dynamik, men det blev aldrig klart for mig, hvorfor dansetrinene i en lang dansesekvens skal forklares så konkret til de to optrædende bier.  

De tre skuespillere Ane Helene Hovby, Brian Hjulmann og Jela Natius Abildgaard er gode og skaber en række sjove og søde figurer, men de kæmper med at få skabt helstøbte karakterer i fortællingens iver efter at oplyse.

De kæmper med at få skabt helstøbte karakterer i fortællingens iver efter at oplyse

Bi Omkring er en helt igennem sympatisk og velmenende fortælling. En fortælling, der vil så meget, at den på den ene side fortaber sig på scenen, men på den anden side med sødme og stor entusiasme fortæller os om naturen og dyrelivets vigtighed. Og ikke mindst får forklaret, hvordan biernes liv fungerer i en sammenhængskraft mellem planter og dyreliv. 

Dramatikere: Kamilla Bach Mortensen og Camilla Hübbe. Instruktør: Kamilla Bach Mortensen. Komponist: Alice Carreri. Sangskrivere: Alice Carreri, Kamilla Bach Mortensen & Camilla Hübbe. Scenograf: Johanne Eggert.

Medvirkende: Ane Helene Hovby, Brian Hjulmann, Jela Natius Abildgaard.

Bi omkring spiller på Det Lille teater 30. september – 26. november 2023.

Seneste

Vi skal tale håbet op gennem kunsten

SWOP festivalens seminar for professionelle blev i år afholdt...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Annonce
Rie Hammer
Rie Hammer
Rie Hammer, chefredaktør ISCENE. Tidligere ansvarshavende redaktør på teatermagasinet Teater1. Fra 2001-2006 anmelder og skribent på gratisavisen Urban og har sideløbende skrevet stykker for børn og unge. Rie Hammer er formand for Foreningen Danske Teaterjournalister, formand for Forenede Kritikere samt juryformand for Årets Reumert.
Annonce

Vi skal tale håbet op gennem kunsten

SWOP festivalens seminar for professionelle blev i år afholdt under overskriften The Regenerative Power of Art. Med en dyster keynote af Mikkel Krause Frantzen...