Populært lige nu

Sex på scenen med hjælp fra intimcoach

Interview med skuespiller Anne Plauborg

Årets ultimative højdepunkt i TeaterVejle

Det er tid for præsentation af sæsonprogrammer og i Vejle har teaterforeningen TeaterVejle i et par år satset stort på at sende deres trykte...
Annoncespot_imgspot_img

Få folk i teatret – nyt initiativ for smal scenekunst

Danmarks Teaterforeninger og prfrm – produktion og formidling af scenekunst er gået sammen om et nyt initiativ til at få smal scenekunst ud til endnu flere publikummer i hele landet. Initiativet hedder FÅ FOLK I TEATRET, og i sæson 24/25 får tre teaterforeninger tilknyttet professionelle scenekunstformidlere, der skal hjælpe til at skabe samtaler om scenekunst i området og give flere gode oplevelser med scenekunst. 

Initiativet FÅ FOLK I TEATRET blev præsenteret på Danmarks Teaterforeningers årlige seminar i november 2023, og i december kunne alle teaterforeninger søge om at være med. 

Som i alle andre grene af teaterlivet har flere teaterforeninger oplevet nedgang i billetsalg efter corona. Og nogle foreninger har valgt at prioritere mere “sikkert” når de køber forestillinger. Det har betydet, at den smalle og eksperimenterende scenekunst har fået sværere ved at nå ud i hele landet. Derfor gik prfrm – produktion og formidling af scenekunst sammen med Danmarks Teaterforeninger i et forsøg på at vende den udvikling.

Den smalle scenekunst fravælges

Mikkel Søndergaard Kryger fra prfrm – produktion og formidling af scenekunst fortæller:

“Når vi har talt med både teaterforeninger og teatre, har vi hørt fra flere, at den smalle scenekunst bliver valgt fra, fordi den nogle gange kan være sværere at sælge billetter til. Og det er en skam, for af den grund går mange glip af fantastiske scenekunstoplevelser.

Nogle smalle forestillinger kræver måske lidt kendskab til genren og en større forforståelse, hvor andre er gode forestillinger til nye publikummer, men har brug for at blive formidlet mere. Derfor er vi gået sammen med Danmarks Teaterforeninger om en indsats for den smalle scenekunst: både til gavn for teaterforeninger og turnerende teaterkompagnier, og ikke mindst for publikum.

De tre udvalgte teaterforeninger har satset på spændende forestillinger, som rigtig mange vil kunne få gode oplevelser med. De har valgt at vise forskellige scenekunstneriske genrer, gå nye veje og valgt at vise forestillinger, som kan give anledning til spændende samtaler om kunst i deres by. Vi glæder os til at få de samtaler på vej, give publikum nogle helt nye scenekunstoplevelser og til at gå i dialog med lokalområderne om den værdi, scenekunst kan skabe.”

få folk i teatret

Få folk i teatret

De tre foreninger, er er udvalgt som deltagerne i FÅ FOLK I TEATRET, er Teaterforeningen Bornholm, TEATERHaderslev og Teaterforeningen Lolland. I de kommende måneder vil deltagerne mødes med scenekunstformidlerne og få lagt fælles strategi og gå i dialog med lokale samarbejdspartnere for at få smal scenekunst ud til endnu flere i de tre udvalgte områder.

Den 1. juli 2024 går den nye teatersæson i gang, og her vil publikum i de tre områder få ekstra formidling af tre udvalgte forestillinger, der kan kategoriseres som smal scenekunst. Formidlingsindsatsen vil rumme introduktioner til scenekunsteriske genrer, artist talks og workshops, samt målrettet indsats for at få flere publikummer til forestillingerne, tydeliggøre kunstens værdi og forankre scenekunsten i lokalområdet.

“I Danmarks Teaterforeninger ser vi hver dag, hvor stort et arbejde de frivillige i teaterforeningernes bestyrelser gør. Både med at udvælge forestillinger, stå klar til at hjælpe de besøgende teaterkompagnier og med at få formidlet forestillingerne ud til publikum. Derfor hilser vi et initiativ som FÅ FOLK I TEATRET velkommen, hvor teaterforeningerne får hjælp udefra, og de sammen med professionelle teaterformidlere finder nye veje at få publikummer til forestillingerne og skabe opmærksomhed om teaterforeningernes arbejde,” udtaler Lars Salling, formand for Danmarks Teaterforeninger.

Teaterforeningerne er en del af kredsløbet

I Danmark findes teatre i mange former, med meget forskellig økonomi og med forskellige ressourcer til at formidle scenekunst. En vigtig del af teaterkredsløbet er teaterforeningerne; foreninger af frivillige, der køber turnéforestillinger fra professionelt producerende teatre som Det Kongelige Teater eller kompagnier i det frie felt, og viser forestillingerne for publikum i deres by. 

I Danmark findes 61 teaterforeninger, og hvert år i november mødes teaterforeninger og teatre, der udbyder turnéforestillinger på Danmarks Teaterforeningers årlige seminar, hvor de vælger forestillinger til den kommende sæson.

LÆS OGSÅ: Teaterseminar 2023 – scenekunstens Hjallerup Marked i fin form

Seneste

★★★★★☆ Amager Revyen 2024 – smittende spilleglæde i stærkt tekstunivers

Amager Revyen 2024 bobler af gode tekster, der med...

★★★★☆☆ Dæmningen – klimateater fra Lammefjordens muld

Mei Oulunds magisk-realistiske Dæmningen snor sig gennem tid og...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

★★★★★☆ Amager Revyen 2024 – smittende spilleglæde i stærkt tekstunivers

Amager Revyen 2024 bobler af gode tekster, der med...

★★★★☆☆ Dæmningen – klimateater fra Lammefjordens muld

Mei Oulunds magisk-realistiske Dæmningen snor sig gennem tid og...

Er kulturjournalistikken blevet for doven?

På Fyn er de store kulturinstitutioner gået sammen med...
Annonce
Annonce

★★★★★☆ Amager Revyen 2024 – smittende spilleglæde i stærkt tekstunivers

Amager Revyen 2024 bobler af gode tekster, der med afsæt i det lokale satiriserer svært underholdende over samtiden. Den lille storbyrevy i det mikroskopiske...

★★★★☆☆ Dæmningen – klimateater fra Lammefjordens muld

Mei Oulunds magisk-realistiske Dæmningen snor sig gennem tid og rum i en verden af mudder, vand, urjordiske norner, fallerede fiskere og entreprenante politikertyper. Den...