Med Under Skov inviterer Secret Hotel i co-produktion med Bora Bora på en tankevækkende skovtur, hvor menneskets overforbrug og vores dybe forbindelse med naturen samles i en vandreperformance, der giver sig god tid – og forventer det samme af sit publikum.
“Hvor tit tager man sig lige tid til at ligge i skoven og bare stirre op i træerne?”
Spørgsmålet lyder bag mig i bussen tilbage mod Aarhus C, hvor to andre af aftenens publikummer taler sammen om den oplevelse, vi netop har haft med Secret Hotels Under Skov.
I beskrivelsen af forestillingen står der, at det er en “deltagerinddragende vandreforestilling, hvor du inviteres til en meditativ stund i skovens tid”. Og det er faktisk meget præcis det, vi har fået.

På tur i det ukendte
Publikum mødes foran Bora Bora midt i Aarhus, hvorfra vi fragtes i bus til en ikke nærmere angivet skov. Allerede i bussen afspilles knitrende lyde som af knastørre, visne blade. De efterfølges af en tale om skoven og naturen. Om træerne, der åbenbart har en positiv indvirkning på menneskets hvide blodlegemer.
Træerne, der åbenbart har en positiv indvirkning på menneskets hvide blodlegemer
Da vi stiger ud af bussen er oplevelsen således allerede i gang. Og da de to performerne Christine Fentz og Lotus Lykke Skov kommer os i møde fra den frodige, grønne forårsskov, følger vi alle velvilligt efter dem. Vi er jo netop kommet for at opleve det, der venter forude. Hvad end det så er.
Begge performere er iført et helt sæt bestående af bukser, bluse og kappe i støvet lyseblåt. Begge har de håret sat i en lang, blomsterprydet fletning, der starter i nakken, og fortsætter hele vejen op til panden, hvorfra den sidste, tynde del er fæstnet som en lille guirlande på siden af hovedet. Begge har de en blå tingest hængende fra hoften, der mest af alt ligner et stort stetoskop, hvor de små dutter, der normalt kan være inde i et øre, er erstattet af tragter formet som store klokkeblomster. Et aggregat, de siden bruger både til at lytte til skoven og til at fortælle os historien om skoven igennem.
Træer som gennemgående tema
Bodil Buonaventzens blå kostumer, der ved første øjekast fremstår ret enkle, er fulde af smukt udførte detaljer, som åbne læg bag på buksebenene, hvor foret titter frem, som var det sprækker i barken på et træ. Og netop træerne er da også det vigtigste, gennemgående tema i Under Skov.

Træerne er både den livgivende faktor, der skaber grundlag for livet på Jorden. De er som vores lunger, der giver ilt – men også i billedlig forstand, fordi de faktisk ligner vores lungevæv. Men træerne bliver her også symbol på mennesker. På vores oprindelige måde at være i verden på, med rødderne dybt plantet i jorden. Under skoven…
Før vi lærer alt dette, og før vi går helt ind i skoven, får vi hver især overrakt en tyk stofmåtte, der er dækket af tykke barkflager på den ene side. Denne forvandler vi siden hen til både bælte, taske, krave og liggeunderlag efterhånden som skovvandringen skrider frem. For det er det, vi er på. En vandring gennem skoven, hvor vi lytter til træerne, kigger på træerne, mærker på træerne og hører om træerne. Sådan kort fortalt.
Du har god tid
Det tager lidt tid, før hjernen og tankerne for alvor forlader byens menneskemylder og travlhed og giver sig hen til den forårsklædte, grønne løvskov, hvor fuglekvidder og raslende blade er det primære lydtæppe. Et lydtæppe, der dog suppleres med rytmisk klimpren, som på en kalimba, knitren af negle mod grankogler og andre diskrete, udefinerbare lyde i Birgit Løkkes næsten meditative kompositioner, som afspilles fra små højtalere, der er placeret rundt omkring på ruten.
Fuglekvidder og raslende blade er det primære lydtæppe
“Du har tid. God tid,” siger performerne til os hver især, mens de lægger en hånd på vores ene skulder og ser os alle ind i øjnene på skift. Her står vi så, lænet op af et træ med barktæppet om livet, og kigger på verden omkring os.

De to performere går stille fra træ til træ og lader os på skift holde deres lydtragt til øret, mens de fortæller om den verden af liv, som skoven rummer. “Ormene ormer. Jorden jorder,” fortæller de. Og selvom det egentligt ikke giver nogen mening, så er det alligevel helt klart, hvad de fortæller. For der er en hel verden under skoven, hvor masser af livsvigtige organismer også findes.
Tiltrængt skovterapi
Vandringen skifter stemning og tempo flere gange undervejs, hvor den mest markante sekvens, som adskiller sig skarpest fra de øvrige, sætter spot direkte på menneskers evindelige ønske om mere, mere, mere. Efter den lange, rolige pause iført barktæppet mødes vi af en lang tale om menneskets travlhed og længsel efter alt fra tøj og tilbehør over opvarmede stuer og automobiler til robotplæneklippere, rumrejser og multiple orgasmer. En svimlende opremsning, der her – midt i skovens ro – understreger det absurde (og måske forkerte) i denne uendelige stræben efter at opfylde vores egne, menneskeskabte behov.
Sætter spot direkte på menneskers evindelige ønske om mere
Under Skov er en mellemting mellem skovterapi og en næsten kultisk tilbedelse af skoven. Det er mestendels en sagte, men smuk oplevelse, der måske nok kunne have været endnu skarpere i sit fokus, men måske også er landet lige netop der, hvor den når igennem med alle de budskaber, der tydeligt ligger på afsenderen på hjerte. En fin og tankevækkende pause fra hverdagens stres. Og helt sikkert noget, man burde gøre noget oftere.
Se videotrailer her.
Iscenesætter, tekst og performer: Christine Fentz. Medskaber og tekst: Charlotta Grimfjord Cederblad. Performer og medskaber: Lotus Lykke Skov. Komponist: Birgit Løkke. Dramaturg og lydtekniker: John Tinning. Dramaturg: Katerina Kokkinos-Kennedy. Scenograf: Annika Nilsson. Kostumer: Bodil Bounaventzen. Produceret af Secret Hotel i co-produktion med Bora Bora.
Under Skov spiller ved Bora Bora i Aarhus 14.-18. maj og ved Helsingør Teater 22. – 23. maj 2024.