Ulla Kallenbach (f. 1978) er blevet udnævnt til ny professor for Teatervitenskap på Universitet i Bergen. Igennem sin forskning ser Ulla Kallenbach frem til fortsat at styrke de historisk stærke bånd mellem dansk og norsk teater.
Udnævnelsen af Ulla Kallenbach kommer efter en turbulent periode i 2023, hvor der var varslet massive nedskæringer på faget i Bergen. Imidlertid gjorde internationale protester, herunder fra det danske fagmiljø og indsigelser fra et samlet scenekunstmiljø i Norge, at afgørelsen om at beskære faget med to stillinger blev ændret. Nu bliver faget i stedet styrket gennem udnævnelsen af en ny professor.
Om Ulla Kallenbach
Ulla Kallenbach er uddannet fra Royal Academy of Dramatic Art og King’s College (UK) samt Teater- og Performancestudier på Københavns Universitet, hvor hun i 2007 modtog guldmedalje for specialet Space and Visuality in the Drama Text og i 2014 forsvarede sin ph.d. om fantasiens kulturhistorie og dramaturgi.
Der er historisk tætte bånd mellem dansk teater og Bergen: Ludvig Holberg, der er grundlægger til dansk teater, voksede op i Bergen, og det moderne gennembruds dramatikere som norske Henrik Ibsen og Bjørnstjerne Bjørnson er helt centrale skikkelser i dansk teaterhistorie.
Kallenbach udgav i forbindelse med Dansk Teater 300 år En verden af forestillinger – Skuespil & illusion, en indføring i forholdet mellem tekst, iscenesættelse og om, hvordan man aktiverer publikums fantasi.
Aktuel forskning
I Kallenbachs igangværende forskningsprojekt Artistic Exchanges undersøger hun netop forholdet mellem Det Kongelige Teater og internationale teaterstrømninger, blandt andet gennem en digital kortlægning af teaterkunstneres rejser. Hendes forskning viser, at Det Kongelige Teater var et kulturelt knudepunkt i Europa. Det tiltrak en række internationale teaterkunstnere, og danske kunstnere havde mulighed for at opleve de største internationale teaterscener og -stjerner på deres inspirationsrejser rundt i Europa. Rejserne fik betydning for, hvad publikum kom til at opleve, når de gik i Det Kongelige Teater.
Kallenbach har i forlængelse af projektet de seneste år stået bag en række internationale seminarer i Rom, London og til efteråret Paris, hvor danske og internationale forskere og kunstnere udveksler viden om de fælles historiske strømninger og deres fortsatte indflydelse på samtidens teater.
Hendes vision for det teatervidenskabelige forskningsfelt er netop at styrke relationen mellem teaterhistorisk- og dramaturgisk forskning og kunstnerisk praksis: ”Teater skaber virkeligheder. Teaterforskningen kan bidrage med vigtig inspiration og forståelse til teaterfeltet i dag – om samspillet mellem samtid og scene, kollektive skabelsesprocesser, kropslig viden og forestillingsevnens kraft.” Gennem sin forskning ser Ulla Kallenbach frem til fortsat at styrke de historisk stærke bånd mellem dansk og norsk teater.