Populært lige nu

Her er de otte nominerede skuespillere til Teaterflisen 2024

Nu kan hele landet igen være med til at afgøre, hvilken kendt skuespiller, der i år skal have sin bronzekarikatur støbt ned i en...

Bud på ny scenekunstreform: Seks indsatsområder skal bringe scenekunsten ind i fremtiden 

Dansk Teater fremlagde mandag deres forslag til en eventuelt kommende scenekunstreform, da Scenekunstens Årsmøde løb af stablen i Skuespilhuset under CPH STAGE.  Dansk Teater har...
Annoncespot_imgspot_img

Alarmerende tal i brancheundersøgelse om arbejdsvilkår

Brancheforeningen Forenede Forestillingsledere, Regissører og Rekvisitører (FFRR) har lavet en national brancheundersøgelse af de oplevede arbejdsvilkår blandt danske forestillingsledere, regissører og rekvisitører.  

Den forholdsvis nye brancheforening Forenede Forestillingsledere, Regissører og Rekvisitører (FFRR) gennemførte i foråret en undersøgelse blandt sine medlemmer, der viser voldsomme tegn på en branche med barske arbejdsvilkår.

70 respondenter fra hele landet har besvaret undersøgelsen, hvilket svarer til en besvarelsesprocent på 75%. Ud af de 70 er 42% under 35 år, 26% angiver, at de har været i branchen mellem 0-5 år og 46% af de adspurgte er autodidakte og har altså ikke en formel uddannelsesbaggrund. Det tyder på en branche med stor omsætning og knap så megen erfaring, hvilket kan være en del af baggrunden for respondenternes oplevelse af en branche, “der til tider er hård og barsk for krop og sjæl.”

Undersøgelsen, der er lavet i samarbejde med konsulentvirksomheden Urban Goods, viser, at 22% af de adspurgte forestillingsledere, regissører og rekvisitører har været sygemeldt med arbejdsrelateret stress indenfor det sidste år, mens 41 % har følt sig stresset af arbejdsrelaterede årsager i samme periode. 40% er meget eller delvist bekymrede for, om de kan klare arbejdspresset.

Langt over landsgennemsnittet

Tallene placerer faggruppen langt over gennemsnittet på 14,4% i alle brancher, idet der dog sammenlignes med tal fra en kortere periode (National Overvågning af Arbejdsmiljøet blandt Lønmodtagere 2021, red).

Respondenterne peger på konkrete problemer som meget overarbejde, stort beslutningspres og mangel på videreuddannelse og faglig sparring som årsager til oplevelsen af et arbejdsliv, der er ude af balance.   

“Der er længere spidsbelastninger planlagt af gangen. Hvor man går fra premiere til næste prøveforløb med en til to ugers overlap. Der er selvfølgelig ikke nødvendigvis pres på fra start af et prøveforløb, men det gør, at der ikke bliver ro i hovedet til at lade op,” svarer en af de respondenter, der erklærer sig uenig i påstanden “Der er god mulighed for at komme ned i gear efter perioder med spidsbelastning og højt arbejdspres”.

Det er ude af mine hænder

Den påstand slår sammen med “Jeg er ofte bekymret om, hvorvidt jeg kan klare arbejdspresset” kraftigst ud som indikatorer på et presset arbejdsliv. Spidsbelastningen hænger i flere respondenters svar sammen med produktionsplanlægningen, der beskrives som: “Det er noget, der er meget stort og ude af mine hænder.”

FFRR vil bruge undersøgelsen til prioritere sit arbejde. I første omgang med kurser og arrangementer for medlemmerne, men også mere overordnet som fagenes stemme i debatten om arbejdsvilkår i scenekunstbranchen, der blandt andet defineres af mange faggruppers samarbejde under vidt forskellige overenskomster og aftaler.

Læs rapporten om undersøgelsens resultater her.

FFRR medvirker i talken Arbejdsliv i balance under Scenekunstens Årsmøde 2024. Se programmet her.

Seneste

Vinderne af Årets Reumert 2024: Få det fulde overblik

For fjerde år i træk blev Årets Reumert-priser torsdag...

Teater Fluks i nyt samarbejde om hjemstavnspoesi

Syv kommuner, syv unikke vandreforestillinger, et stort tværkommunalt samarbejde...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Vinderne af Årets Reumert 2024: Få det fulde overblik

For fjerde år i træk blev Årets Reumert-priser torsdag...

Teater Fluks i nyt samarbejde om hjemstavnspoesi

Syv kommuner, syv unikke vandreforestillinger, et stort tværkommunalt samarbejde...

Dukkeværkstedets magiske univers

Interview med dukkemager Amanda Axelsen Sigaard

Cikaros i Tid i rum – interview med Signe Løve Anderskov

Der mangler ikke kun scener, men også prøvelokaler til...
Annonce
Anne Liisberg
Anne Liisberg
Kritik- og debatredaktør ISCENE. Fagansvarlig lex.dk. Cand. mag. i Dansk & Dramaturgi. Har siden 1985 arbejdet som instruktør, forestillingsleder, PR-ansvarlig, underviser, skribent, redaktør og producent af både kulturelle og kommercielle produktioner. Tidligere blandt andet fast anmelder på Teater 1 fra 2011-2016 og på Berlingske fra 2016-2019.
Annonce

Vinderne af Årets Reumert 2024: Få det fulde overblik

For fjerde år i træk blev Årets Reumert-priser torsdag aften uddelt i ODEON i Odense. Uden hensyntagen til køn blev årets stærkeste scenekunstpræstationer hyldet. Det...

To scenekunstnere blandt de nominerede til Kulturministeriets ligestillingspris- og diversitetspris

Der er i alt 12 nominerede til årets Bodil Koch pris, som er Kulturministeriets ligestillings- og diversitetspris. Blandt årets nominerede er skuespiller Marie-Lydie Nokouda og...

Teater Fluks i nyt samarbejde om hjemstavnspoesi

Syv kommuner, syv unikke vandreforestillinger, et stort tværkommunalt samarbejde og samarbejde med lokale kunstnere, inddragelse af lokale unge og en meget stor mængde hjemstavnspoesi...