Riddersalen har gjort et lille scoop ved at hente Vendsyssel Teaters Kaptajn Utrolig til København. Monologen om en knudemand, der bruger superkræfter til det svære i livet er en rørende pragtpræstation af Jakob Højlev Jørgensen.
Kaptajn Utrolig havde danmarkspremiere i 2023 på Vendsyssel Teater, og den fortjener et langt liv på scener i hele landet. Jakob Højlev Jørgensen står alene på scenen og har også oversat Alistair McDowalls stykke om knudemanden Mark fra 2014. Alene er lidt af en tilsnigelse, for Jakob Højlev Jørgensen inkarnerer 15 forskellige karakterer undervejs – og det magiske er, at vi aldrig er i tvivl om, hvilken af dem, han er.
Knudemandens dobbeltliv
Mark er en almindelig mand. Ja, han er måske endda så helt almindelig kedelig som manden i Shu-bi-duas sang med den sigende titel Knuden. Men i modsætning til dén triste personage, har Jakob Højlev Jørgensens Mark os med det samme. Tøvende går han over scenen med et insisterende blik og drager interessen med et perfekt doseret minespil. Ham vil vi gerne vide mere om, men hvad er det, han har på ryggen? En kappe? Hov, nu gik han igen!
Men så er han tilbage og en historie i to spor tager fart. I den virkelige verden er den lille røde kappe proppet ned bag i bukserne. I den kontrapunktiske superhelteverden flyver den frit, mens Mark bearbejder og iscenesætter sit liv i det helteperspektiv, han drømmer om, at hans datter vil se ham i.
Men hun er slet ikke født endnu. Først skal Mark og hendes mor jo mødes, og det sker i en akavet snak i det byggemarked, han arbejder i. Mødet fører mirakuløst til flere, selvom hun forbløffet spørger, om han er munk, da hun ser hans spartanske hjem. Mark har ikke nemt ved hverken ting eller ord, men så kommer det: “Jeg kan godt lide det her – os”.
Skurkmand og milliardæren med en læderfetich
Det bliver til hus og hjem og så fødes lille Emilie, der bryder gennem Marks panser. Ikke at han bliver mindre akavet og knudet af det, men kærligheden til datteren lyser ud af ham, selvom hun hellere vil sige “Hund” end “Far. Så kan han jo altid stive sig lidt af med sin superhelteidentitet, for en af hans superkræfter er at få børn til at gå i seng, når de skal. Forældremanipulation på den mest ømme facon.
I superhelteuniverset har Mark den autoritet, han mangler til hverdag. Han forpurrer Skurkmand med den afsindigt onde accents bombeplaner og gør ham til et bedre menneske. Han beundrer Supermand, men affærdiger Batman som “milliardær med en læderfetich”. Universet og karaktererne er forrygende sjove, og formår at bære både rollen som overjordisk hjælper og påmindelse om det uendeligt svære i sig.
Fænomenal skuespillerpræstation
For det går grueligt galt i Marks liv. Emilies gentagne “Hvorfor?” klistrer til skilsmissen, som Mark loyalt forsvarer uden selv at forstå, og siden mister han det, man ikke kan bære at miste. Hans verdener flyder sammen i sorgens vanvid og fører til både værtshustæsk og problemer på jobbet, hvor man helst ikke skal gå med kappe.
Tonen balancerer knivskarpt mellem historiens tragiske elementer og komikken. For sådan et miskmask af følelser og sindstilstande er livet jo også. Kaptajn Utrolig er måske ikke en stor historie i gængs forstand, men Jakob Højlev Jørgensen leverer intet mindre end en pragtpræstation i en skarp iscenesættelse, der får både sødme og smertepunkter frem. Kasper Neergårds melankolske lydunivers og Jonas Fly Filberts minimalistiske scenografi, der transformeres i Uli Ruchlinski perfekt doserede lyssætning er alle strenge i fortællingen, der dog frem for alt bæres af en fænomenal skuespiller.
Se forestillingstrailer her.
Instruktør: Thomas Müller. Scenograf: Jonas Fly Filbert. Lyddesigner: Kasper Neergård. Lysdesigner: Uli Ruchlinski. Produktionsleder: Laurids Bøcher Poulsen. Koreografisk konsulent: Charlotte Munksø. Dramatiker: Alistair McDowall. Oversætter: Jakob Højlev Jørgensen. Produceret af Vendsyssel Teater.
Medvirkende: Jakob Højlev Jørgensen.
Kaptaj Utrolig spiller 6. – 28. september 2024 på Riddersalen.