Danmark har enormt meget godt teater for børn og unge i disse år. Derfor uddeler Danske Dramatikere i samarbejde med Dramatiker Væksthus og Horsens Teaterfestival i år hele to priser til to suveræne manuskripter, der ifølge prisjuryen har dannet grundlag for to fantastiske forestillinger.
Prisen, som er blevet uddelt siden 2017, uddeles til en ekstraordinær tekst, der har dannet grundlag for en af sæsonens gode forestillinger. Prisen gives til en tekst, hvor dramatikerens stemme klinger originalt i forestillingen og blander sig selvstændigt i scenekunstens udtryk. Prisen er et samarbejde mellem Danske Dramatikere, Dramatiker Væksthus og Horsens Teaterfestival.
Abelone Koppel modtager prisen for teksten TOVE
Tove er co-produceret af Teatret Masken og Teatret Zeppelin. Teksten er baseret på historien om forfatteren Tove Ditlevsen og hendes barndom på Vesterbro.
Juryen udtaler: “En tekst og en forestilling som taler til alle de introverte børn, der sjældent bliver spejlet så fint som de gør i dette manus. Vi fik kuldegysninger og det satte gang i vores fantasi og følelsesregister. Temaet gør fortællingen aktuel, selvom det handler om en pige i 1920’ernes Danmark: Det handler om at være tro mod sig selv og sine drømme – uanset hvad ydre og indre kritiske stemmer siger. Og Tove har en klar vilje: “Jeg vil skrive digte, der kan bevæge min mor, der kan bevæge mennesker”. Tove vil være kunstner. Vi tror mange børn bliver nysgerrige på Tove Ditlevsen og de vil huske denne forestilling, når de møder hendes ord senere i deres skoletid.”
Josephine Eusebius modtager prisen for teksten SABOTAGE
Teksten tager udgangspunkt i Gry, der går i 9. klasse og skal til afgangsprøve. Vi møder hende på teenageværelset i en overdimensioneret seng. Hendes to bedste venner bliver kærester med hinanden, og ud af de massive mængder af bløde dyner, rod og barndommens bamser vokser Sabotøren. Grys eneste ærlige ven. Sabotage blev produceret af Teater Fair Play.
Juryen udtaler: ”En aktuel tekst med stor nødvendighed, stort sprogligt overskud og drive, hvor det monologiske præg understreger ensomheden. Sproget føles legende og let og som en dramatiker, der taler ind i nuet og kender sin målgruppe. Teksten glider sublimt og ubesværet ind og ud af situationer og karakterer, i én fremadskridende, uafvendelig nedtur. Her er en dramatiker, der tør presse sin karakter max og tør lade sin karakter reagere max. Smuk, smuk afslutning.”
Kilde: Pressemeddelelse Danske Dramatikere.
Juryen for Danske Dramatikeres Manuskriptpris bestod i 2024 af Amina Krohn Membar, Johanne Petrine Reynberg, Camilla Hübbe, Anja Hitz, Mette Rosleff, Sandra Mahmoud Lindquist og Jesper Karlsen.