Populært lige nu

★★★★★☆ Grand Danois – poetisk cirkus til tiden

Cirkus Grand Danois første forestilling lander som et poetisk brag, der kommer til at henrykke og røre mangt et cirkuselskende hjerte rundt i landet...

Så er revyernes sommersæson i gang – få overblikket her

I sidste uge havde Amager Revyen premiere i nye, større rammer, og i aften slår Aarhus Revyen dørene op til deres tredje sæson. I...
Annonce

★★★★☆☆ Børnene – gedigent taleteater om atomkraft og generationsansvar

Odense Teater sætter med britiske Lucy Kirkwoods Børnene fokus på generationsansvaret. Her handler det specifikt om atomkraft, men enhver menneskabt ubalance eller katastrofe kan tænkes ind i rammen, hvor tre fra boomergenerationen forhandler ansvar og mulige reaktioner på en bund af fælles levet liv.

Annonce

Katastrofen er sket, men det aner vi endnu ikke. Tværtimod kigger vi ind i et hjem, som de er flest i den øvre ende af middelklassen. Her bor Hazel og Robin, som begge er pensionerede atomfysikere. De går op i yoga, børn og børnebørn og er nænsomme mod hinanden.

Githa Lehrmann, Malene Melsen og Anders Gjellerup Koch i Børnene på Odense Teater. Foto Emilia Therese.
Githa Lehrmann, Malene Melsen og Anders Gjellerup Koch i Børnene på Odense Teater. Foto Emilia Therese.

Hvorfor skal de unge rydde op efter os gamle?

Den idyl brydes, da deres gamle kollega, Rose, pludselig dukker. Så pludseligt, at Hazel giver hende en blodtud af bar forskrækkelse. “Jeg troede, du var død”, lyder hende halvhjertede forklaring. At gensynet ikke er så hjerteligt, er der en god forklaring på. Rose var kæreste med Robin før Hazel, og de havde også senere en affære. Det ved Hazel naturligvis, selvom ægteparret aldrig har talt om det. Ligesom de heller ikke har talt mere om de køer, der døde af stråling, men som Robin dagligt besøger for at holde Hazel i illusionen om, at de overlevede.

At gensynet ikke er så hjerteligt, er der en god forklaring på

Hun er på vagt, men Roses ærinde er tilsyneladende ikke romantisk. I hvert fald ikke i ordets primære betydning. Hun vil have Hazel og Robin med ud på det atomkraftværk, hvor de arbejdede sammen engang. Det er brudt sammen under et jordskælv, og Rose appellerer til parrets generationsansvarlighed. Hvorfor skal de unge rydde op efter os gamle, som startede det hele, spørger hun.

Børnene på Odense Teater. Foto Emilia Therese.
Malene Melsen og Anders Gjellerup Koch i Børnene på Odense Teater. Foto Emilia Therese.

Tager de afsted?

Alle er de mærkede af nedbruddet og det illusionstab, det også må indebære, når man som dem har arbejdet med atomkraften hele livet, og nu må se den rasere miljøet og deres egne kroppe. Strømmen går, psykedeliske farver glimter uforudsigeligt ude og inde, og kræften har taget bryster og lunger. Måske er det et håbløst projekt at forsøge at redde stumperne, men man forstår, hvorfor parret ikke bare afviser Rose. Deres kroppe er dødsmærkede, så hvorfor ikke bruge den sidste tid i forsøget på at dæmme op for katastrofen?

Annonce

Strømmen går, psykedeliske farver glimter uforudsigeligt ude og inde, og kræften har taget bryster og lunger.

Robin og Hazels børn er til stede i deres dialoger og i en smertelig telefonsamtale mod slut, og fungerer dermed som den motivator, der kunne få parret til at tage afsted, men som samtidig fastholder især Hazel i ubeslutsomheden. Om de gør det, ved vi faktisk ikke, men taxien er bestilt og skænderierne stoppet, da trioen samler sig i en fælles yogarutine og finder ro.

Børnene på Odense Teater. Foto Emilia Therese.
Githa Lehrmann, Malene Melsen og Anders Gjellerup Koch i mindernes vold i Børnene på Odense Teater. Foto Emilia Therese.

Det moderne problemkammerspil

Lucy Kirkwoods anmelderroste stykke er fra 2016, men den problematik, det afsøger, er fortsat aktuel. Måske endog mere aktuel i dag, hvor forståelsen for menneskeskabte naturkatastrofer er større. Børnene er gedigent taleteater, der byder på gode roller til Githa Lehrmann, Malene Melsen og Anders Gjellerup Koch, der i teaterdirektør Jacob Schjødts stilsikre iscenesættelse kvitterer med stilfærdigt storspil som alma mater-idealkvinden Hazel, femme fatalen Rose og manden i midten, Robin.

Annonce

Den særdeles britiske tekst kræver en konstant balance i replikskiftet

Lidt mere kraft og dynamik havde nok ikke skadet, men det valgte tempo og tone er forståeligt, fordi den særdeles britiske tekst kræver en konstant balance i replikskiftet, så karaktererne ikke kammer over og rammer skævt på den realisme, den er skrevet i. Det er ikke så ofte, vi ser denne moderne variant af problemkammerspillet i Danmark længere – mens den fortsat er stærkt repræsenteret i England – men Odense Teater giver et udmærket bud med Børnene.

Seneste

Nyhedsbrev

Udforsk videre

Anne Liisberg
Anne Liisberg
Journalistisk chefredaktør ISCENE. Fagansvarlig lex.dk. Cand. mag. i Dansk & Dramaturgi. Har siden 1985 arbejdet som instruktør, forestillingsleder, PR-ansvarlig, underviser, skribent, redaktør og producent af både kulturelle og kommercielle produktioner. Tidligere blandt andet fast anmelder på Teater 1 fra 2011-2016 og på Berlingske fra 2016-2019.