Populært lige nu

Annonce

Naturopera for Børn og deres Familier – sang og skattejagt sår frø til musikalsk samvær i det fri

I Naturopera for Børn og deres Familier på naturskønne fynske lokationer spiller natur, kunst og kultur sammen. Naturopera er en kunstnerisk oplevelse, hvor børn og deres familier bliver klogere på vores fælles natur og kulturarv. ISCENE har talt med Foreningen Ballhaus‘ formand Poul Udbye Pock-Steen om at arbejde med børn og scenekunst i naturen.

Annonce

Hvad siger du til en musikalsk oplevelse i naturen, hvor fuglene begynder at synge med, og hvor der både er skattejagt med sanglege, gåder og ting, du skal gøre for at hjælpe naturen lidt på vej? Hvor en muldvarp spiller saxofon og lærken spiller fløjte? Operaen handler om naturens kredsløb fra frø til plante og tilbage til frø. Børnene får forskellige rekvisitter som potte, frø, symbolsk pollen og sol på en pind – og en masse musikalsk kontakt med kunstnere og natur undervejs.

Musikken i Naturopera er komponeret af Poul Udbye Pock-Steen for tre sangere og fire blæserinstrumenter fra ensemblet Via Artis konsort: Fløjte, klarinet, barytonsaxofon og melodica. Libretto og scenografi er udarbejdet i samarbejde med svenske Karin Sjöholm. Da jeg fanger Poul Udbye Pock-Steen på telefonen har gruppen spillet forestillingen to gange og de spiller igen 7., 8. og 9. juni på Fyn.

Naturopera for Børn og deres familier ved Stige Ø.
Naturopera for Børn og deres familier. Foreningen Ballhaus. Fra Stige Ø Odense, maj 2025, fra venstre Per Jellum, tenor, som Gunnar Gartner, Jonas Kohl, baryton, som Bien, Christina Holm, mezzosopran, som Vinden, Poul Udbye Pock-Steen, melodica, som Solsikkekongen, Rikke Petersen, fløjte, som Lærken, Tine Maj Kofoed Antonsen, klarinet, som Skyen. Foto: Julia Fraile.

Musicking i neutrale rum

Poul Udbye Pock-Steen fortæller, at siden foreningen blev etableret i 2021, er Ballhaus’ kontaktflade og samarbejdspartnere blevet væsentlig forøget. Foreningen reagerede på et open call fra Kulturregion Fyn, der gerne ville have kunst og kultur ud i naturen. De fik en bevilling til en opera, der spillede nogle gange sidste år, og nu er blevet revideret:

“Dramaturgien skulle høvles til, så børnene forstår, hvad de skal – og der skulle også være noget til de lidt ældre søskende og deres forældre. Vi vil gerne give dem en god kunstoplevelse som familie sammen ude i naturen,” fortæller Poul Udbye Pock-Steen. Han forklarer også, at de er inspireret af den New Zealandsk fødte musiksociolog, Christopher Small, der arbejder med begrebet “musicking”:

Annonce

Vi går efter det, musikken kan socialt – musicking

Musicking er alt det, der foregår omkring musikken. Mellem musikerne, mellem tilhørere og mellem musikere og tilhørere. Musikken er vigtig, og scenekunst er vigtig, men vi går efter det, musikken kan socialt – musicking. Derfor skaber vi et neutralt rum i naturen, for hvis opførelsesstedet er en defineret koncertsal eller et teater, er rollerne og koderne defineret på forhånd. Det kan holde folk tilbage, der ikke føler sig hjemme de steder.”

Læs mere om tankerne bag musikken HER.

Annonce
Naturopera for Børn og deres familier med kunstnere i naturen ved Davinde Søområde.
Naturopera for Børn og deres familier. Foreningen Ballhaus. Fra Davinde Sø-området Odense, juni 2025, fra venstre Jonas Kohl, baryton som Bien,
Per Jellum, tenor, som Gunnar Gartner. Foto: Julia Fraile.

Site responsive

Naturen er et neutralt rum at spille i, selvom det helt klart også har sine udfordringer i et land som Danmark, hvor tordenskyer, regn og vind hurtigt kan overtage hovedrollen. Det går som regel alligevel, og Poul Udbye Pock-Steen finder det interessant at tilpasse værket det pågældende sted – det er site responsive. Det kan være en herregård, et slot eller en stor park.

En tredje faktor, der konstant forandrer sig, er børnene og gruppens dynamik:

“Kontakten til børnene er det vigtigste. Vi synger og spiller udendørs og uden forstærkning, så det er vigtigt at holde børnene tæt på, så de kan høre, hvad der foregår. Vi har derfor et max deltagerantal på 50. Børnene er glade og nysgerrige og har mange forskellige reaktioner. Nogle skal lige vænne sig til, at der bliver sunget direkte til dem. Musikken er ikke svær, men heller ikke let. Der er både rytmeskift og melodisk skarpe hjørner,” forklarer Poul Udbye Pock-Steen.

Nogle skal lige vænne sig til, at der bliver sunget direkte til dem

I operaen medvirker syv scenekunstnere, nemlig tre operasangere i rollen som Gunnar Gartner (Per Jellum), Vinden (Christina Holm) og Bien (Jonas Johl). Sangerne akkompagneres af de fire musikere Solsikkekongen (Poul Udbye Pock-Steen), Skyen (Tine Maj Kofoed Antonsen), Muldvarpen (Andreas Bøttiger) og Lærken (Rikke Petersen). De spiller hver sit blæseinstrument og har hver sin rolle. Temaet for operaen er biers afgørende funktion som bestøver og det fine samspil mellem planter og dyr i jordens økosystem (biodiversitet).

Naturopera for Børn og deres familier. Foreningen Ballhaus. Fra Skovsgård Gods Langeland, juni 2024, procession.
Naturopera for Børn og deres familier. Foreningen Ballhaus. Fra Skovsgård Gods Langeland, juni 2024, procession med publikum. Foto: CCCompany.

Musikalsk skattejagt

Operaens dramaturgi er udformet som en skattejagt til fem forskellige poster ved at følge musikalske ledetråde i den samlede fortælling med fine kostumer af Gry Hesbjerg. Undervejs er børnene selv klædt ud som Solsikkekongens (Poul Udbye Pock-Steen) hjælpere iført små solsikkekranse. Børnene får udleveret en lille jordpotte, et frø, vand til frøet og sol til at varme frøet, som rekvisitør Jonas Kohl har overblik over. Skattejagten afsluttes med en finale, hvor børnene får en præmie for at have fuldført skattejagten i form af et lille glas honning.

Undervejs er børnene selv klædt ud som Solsikkekongens hjælpere iført små solsikkekranse

Målgruppen er børn i “eventyr-alderen”, ca. 3-10 år og deres familie i alle generationer:

“Mange bedsteforældre udnytter lejligheden til at komme afsted med deres børn og børnebørn, og derfor er det så vigtig at have det socialiserende aspekt med i forestillingen. De interessante og ofte lidt mindre kendte steder, samt forestillingens karakter, gør det meget velegnet til familieudflugt. Vi har også altid en plan B, hvis vejret skulle blive dårligt,” siger Poul Udbye Pock-Steen.

Sanger i hvidt kostume og musikere ved Stige Ø opfører naturopera.
Naturopera for Børn og deres familier. Foreningen Ballhaus. Fra Stige Ø Odense, maj 2025, fra venstre Tine Maj Kofoed Antonsen, klarinet, som Skyen, Andreas Bøttiger, barytonsaxofon, som Muldvarpen, Christina Holm, mezzosopran, som Vinden. Foto: Julia Fraile.

Det frie felt – netværk

Poul Udbye Pock-Steen fortæller også om de rent administrative udfordringer ved at være i det frie felt og selv skulle finde økonomi og publikum – altså være både kunstnere og arrangører. Derfor er et godt netværk helt essentielt for succes:

“Vi forsøger at finde en beboerforening eller anden forening, der bruger det sted, vi har udset os. Vi har ikke noget stampublikum, som en etableret teaterinstitution ofte har. Vi spillede to forestillinger pr dag i fem dage sidste år. I år er der planlagt syv dage med to forestillinger pr dag. Vi spørger gerne publikum, hvor de har hørt om os for at blive klogere på kommunikationskanalerne. Der kan også være hjælp fra lokalmiljøet og gennem foreningssamarbejde, hvor nogle har mere erfaring med PR end andre.”

Vi spørger gerne publikum, hvor de har hørt om os for at blive klogere på kommunikationskanalerne

Andre samarbejdspartnere er Kongernes Samling (København/Kolding), Odense Bibliotekerne og en lang række kultur- og naturvejledere i landets kommuner. Siden 2023 er Ballhaus desuden engageret i et internationalt samarbejde med græske og spanske samarbejdspartnere. 

Ballhaus’ seneste større produktioner var en række musikdramatiske koncerter – forestillingen Hesbjerg revisited på et forladt slot i Odense. Sønderskov revisited på Sønderskov Herregård i Vejen og Dalum revisted i Odense. På vej er Rosenborg revisited, en site responsive forestilling på Rosenborg Slot, der får premiere i foråret 2026 under CPH Stage.

Kunstner med æbler i hænderne.
Naturopera for Børn og deres familier. Foreningen Ballhaus. Fra Skovsgård Gods Langeland, juni 2024, Jonas Kohl, baryton som Bien. Foto: CCCompany.

Naturens scenekunst

Foreningen Naturopera for Børn og deres Familier er godkendt til refusionsordningen, så det bliver lettere for institutioner at købe teateroplevelser til deres børn. Poul Udbye Pock-Steen har også et håb om, at scenekunst i naturen også kan blive interessant for de etablerede teatre at samarbejde med – efterhånden som det viser sit værd:

Fuglene synger med, især sammen med fløjten, og frøerne kvækker i baggrunden

“Det er en stor fornøjelse for os som scenekunstnere at spille så tæt sammen med naturen og publikum. Akustisk fungerer det godt i det neutrale uderum. Fuglene synger med, især sammen med fløjten, og frøerne kvækker i baggrunden. Det giver en god lydflade og rumlighed at spille i – sammen med naturen,” fortæller Poul Udbye Pock-Steen afslutningsvist.

Se flere spilledatoer HER.

Seneste

Nyhedsbrev

Udforsk videre

Dorte Grannov Balslev
Dorte Grannov Balslev
Journalist, kritiker og redaktionssekretær på ISCENE. Fagansvarlig på Lex.dk. Mange års erfaring med udvikling af scenekunstprojekter i inkluderende formater. Forfatter til undervisningsmaterialer om scenekunst på Forlaget Alinea. Selvstændig konsulent, skribent og underviser indenfor scenekunst og arkitektur. Cand.mag. i musik- og dansevidenskab.