Populært lige nu

Her er de otte nominerede skuespillere til Teaterflisen 2024

Nu kan hele landet igen være med til at afgøre, hvilken kendt skuespiller, der i år skal have sin bronzekarikatur støbt ned i en...

Bud på ny scenekunstreform: Seks indsatsområder skal bringe scenekunsten ind i fremtiden 

Dansk Teater fremlagde mandag deres forslag til en eventuelt kommende scenekunstreform, da Scenekunstens Årsmøde løb af stablen i Skuespilhuset under CPH STAGE.  Dansk Teater har...
Annoncespot_imgspot_img

★★★★★☆ 4:48 Psychosis: Et sindets smerterum på Aarhus Teater

Skuespiller Mette Døssing giver stærkt krop til den britiske dramatiker Sarah Kanes opløste, forpinte kvindestemme, så studio-scenen bliver et brutalt psykose-rum.

Hun taler med sig selv. Den unge sindslidende kvinde kommer først krigerisk ind i rummet, som en ungdomshus-partisan iført sort maske og tunge Dr. Marten støvler. Hun begynder at tale til os, publikum, som vi står der lidt akavet i det hvide rum koldt oplyst af neonrør hængende ned fra loftet.

Men vi svarer hende ikke. Flere af publikumsmedlemmerne er blevet udstyret med en lille højtaler i en rem om halsen. Herfra lyder sporadisk optagede replikker gennem hele forestillingen 4:48 Psychosis af den britiske dramatiker Sarah Kane på Aarhus Teater. Replikkerne er lægernes svar på hendes spørgsmål.

Publikum bliver på den måde indirekte inddraget i forestillingen. Vi bliver hovedpersonens tavse, distancerede modspil. De, der betragter hende på afstand med samfundets, normalitetens skeptiske øjne; det fællesskab, hun føler sig lukket ude af. En isolation, der sammen med bruddet med hendes elskede, forstærker manglen på mening og indhold i hendes liv.

Fordi vi, publikum, står tavse kommer vi til at virke som en mur, barrieren, sygdommens forhindring, hun ikke kan overkomme. Samtidig bevirker tavsheden, at hendes monolog bliver som en samtale, hun har med sig selv. En tilstand, et psykotisk rum spændt op i hendes eget hoved. En tale, der leder lige lukt hen mod hendes endeligt kl. 4:48, hvor hun som kraftligt medicineret på det eneste tidspunkt af døgnet føler sig klar i hovedet.

Fysisk aggressiv kvinde

Men skuespiller Mette Døssing lægger ikke kun vellykket stemme til den sindslidendes suicidale og ensomme tale, hvor hun med Kanes kraftfulde og poetiske ord, fx siger: ”kærligheden er et bur af tårer”.

Døssing lægger i særlig grad succesfuldt krop til denne meget fysiske udgave af 4:48 Psychosis. Hun løber, springer, smider rundt med taburetterne, vælter sig rundt på gulvet og bliver i Sargun Oshanas iscenesættelse en ny krigerisk og fysisk aggressiv version af den moderne klassiker 4:48 Psychosis. Tiden er måske blevet moden til en mindre apatisk og endnu mere handlende udgave som en udvikling af Holland Houses og Trine Dyrholms enestående fortolkning fra 2002.

Sargun Oshanas iscenesættelse kunne dog måske med fordel alligevel have været lidt mindre fysisk enkelte steder. Hen imod slutningen af den suicidale monolog kunne det måske have klædt forestillingen at have ladet Døssing være mere i ro for at lade ordene, der jo allerede er særdeles stærke, stå for sig selv. Døssing kan til sidst komme til at virke som en parodi på en fysisk dødsscene.
Men det er kun få skønhedspletter. Alt i alt bliver forestillingen et meget interessant nyt bud på Kanes tekst. Studio-scenen på Aarhus Teater bliver et psykotisk smerterum, hvor spørgsmål om grænser for normalitet, fælleskab, køn og krop bliver rejst brutalt og bevægende.

Seneste

Vinderne af Årets Reumert 2024: Få det fulde overblik

For fjerde år i træk blev Årets Reumert-priser torsdag...

Teater Fluks i nyt samarbejde om hjemstavnspoesi

Syv kommuner, syv unikke vandreforestillinger, et stort tværkommunalt samarbejde...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Vinderne af Årets Reumert 2024: Få det fulde overblik

For fjerde år i træk blev Årets Reumert-priser torsdag...

Teater Fluks i nyt samarbejde om hjemstavnspoesi

Syv kommuner, syv unikke vandreforestillinger, et stort tværkommunalt samarbejde...

Dukkeværkstedets magiske univers

Interview med dukkemager Amanda Axelsen Sigaard

Cikaros i Tid i rum – interview med Signe Løve Anderskov

Der mangler ikke kun scener, men også prøvelokaler til...
Annonce
Mette Garfield
Mette Garfield
Mette Garfield er cand. mag. i litteraturvidenskab og kulturjournalistik. De sidste ca. 13 år har hun arbejdet med formidling af scenekunst, særligt det eksperimenterende tværdisciplinære felt, som anmelder, kurator og skribent.
Annonce

Vinderne af Årets Reumert 2024: Få det fulde overblik

For fjerde år i træk blev Årets Reumert-priser torsdag aften uddelt i ODEON i Odense. Uden hensyntagen til køn blev årets stærkeste scenekunstpræstationer hyldet. Det...

To scenekunstnere blandt de nominerede til Kulturministeriets ligestillingspris- og diversitetspris

Der er i alt 12 nominerede til årets Bodil Koch pris, som er Kulturministeriets ligestillings- og diversitetspris. Blandt årets nominerede er skuespiller Marie-Lydie Nokouda og...

Teater Fluks i nyt samarbejde om hjemstavnspoesi

Syv kommuner, syv unikke vandreforestillinger, et stort tværkommunalt samarbejde og samarbejde med lokale kunstnere, inddragelse af lokale unge og en meget stor mængde hjemstavnspoesi...