Populært lige nu

Hvad nu, hvis Romeo og Julie ikke døde? Ny forestilling giver svaret

I den kommende uge har Københavns Shakespeare Kompagni verdenspremiere på en fortsættelse af William Shakespeares Romeo og Julie, der udspiller sig i en alternativ...
Annoncespot_imgspot_img

★★★★☆☆ Fra drenge til mænd – Det barske sømandsliv iscenesat på Fregatten Jylland

Syddjurs Egnsteaters vandreforestilling på Fregatten Jylland er en oplevelse fuld af duftindtryk, historiske fakta, stejle trapper og to unge mænds barske skæbne.

Der dufter af gammelt træværk fra det øjeblik, vi træder om bord på dækket på Fregatten Jylland. Det 150 år gamle træskib har fungeret som museumsskib siden 1990’erne og har ligget ved molen i Ebeltoft endnu længere. Og skibet er da også en stemningsfuld – og i virkeligheden oplagt – kulisse til Syddjurs Egnsteaters fortælling, Fra drenge til mænd, der handler om to drenge – to nyklækkede matroser – der af vidt forskellige årsager sammen står til søs i 1886.

Annonce

Erfaring og ungdom i fin forening

Den erfarne skuespiller Uffe Kristensen er i rollen som den autoritære kaptajn på Fregatten Jylland bindeled mellem publikum og fortælling. Han er ikke blot medforfatter og instruktør på forestillingen, men også guiden, der henter publikum i foyeren og derefter kommanderer dem rundt til de forskellige lokationer på skibet med konstante trusler om, at »sidste mand skurer dækket«. 

Han er fortælleren, der med sin dybe, brummende basstemme på fængende vis beretter om alt fra tidligere søslag til faktuel viden om Fregattens konstruktion. Han er med- og modspiller til de to ganske unge matroser, samt vidne til den triste skæbne, der venter forude.

Uffe Kristensen udstråler ro og beslutsomhed i sin kaptajnsuniform. Når han taler, bliver der lyttet. Og det er en væsentlig detalje i en forestilling, der henvender sig til store børn og unge på 13 år og op. 

Fra drenge til mænd på Fregatten Jylland. Foto: Martin Busborg

Allerede på kajen har publikum truffet de to matroser. Carl og Karl hedder de. To af samme slags. Selvom de har forskellig baggrund, så er alle ombord på skibet ligestillede. 

Jens Christian Buskov Lund spiller Carl, søn af den danske kronprins, der mener, at hans søn har godt af at gro lidt hår på brystet og lære om livet til søs. Jens Bernstorff Vejsnæs’ Karl derimod kommer fra jævne kår og er blevet smidt ud hjemmefra af sin far. De to mødes, fatter sympati for hinanden og et venskab tager form.

Rundtur med korte pauser

Publikum kommer omkring alle dele af Fregatten Jylland under Fra drenge til mænd. Uffe Kristensen har valgt at instruere forestillingen i helt korte scener og med mange skift. Selvom det bevirker mange afbrydelser og megen tid på transport af publikum fra et sted til det næste, så bidrager de mange skift også til forestillingens dynamik. 

Der er reelt set ingen dybdegående fortælling med komplicerede personkarakteristikker, men vi kan alligevel sagtens forstå Carl og Karls udvikling, deres venskab og deres motivationer. 

Fra drenge til mænd. Pressefoto.

De mange vandringer op og ned af stejle trapper, gennem lave døråbninger og rundt om stolper og tovværk er en oplevelse i sig selv. Hver ny lokation byder på nye duftindtryk fra skibets trækonstruktion, fortidens maskinolie, kanoner og den friske brise fra Kattegat, der indimellem siver ind. Dertil kommer Uffe Kristensens maleriske beskrivelser af den stank, der oprindeligt har været fremherskende i skibets bund, og som publikum levende kan forestille sig.

I de senere år har omtalen af Fregatten Jylland især haft fokus på de faldende besøgstal. Hege Tokle og Uffe Kristensen har skrevet en forestilling specifikt til Fregatten Jylland, der på vellykket vis kombinerer det historiske og det fiktive. Dermed skabes ikke bare fornyet interesse for Fregatten, men – i og med at forestillingen henvender sig til de unge – vil både teater og museum forhåbentlig opleve, at de møder helt nye publikummer gennem kombinationen af de to genrer.

Seneste

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Annonce
Trine Wøldiche
Trine Wøldiche
Redaktionssekretær, journalist og kritiker på ISCENE. Arbejder som freelance kulturjournalist, er medlem af Reumert-juryen og har Kulturmor.dk. Tidligere teaterkritiker for Jyllands-Posten og Dagbladet Information. Uddannet cand.mag i Moderne Kultur ved Københavns Universitet og bachelor i Dramaturgi ved Aarhus Universitet.
Annonce