Populært lige nu

Vejrudsigt for scenekunsten: Det er vigtigt at tage den akavede samtale

Som optakt til Living on the edge – IETM Aarhus 2023 var temaet for denne uges morgenbriefing hos Performing Arts Platform forholdet mellem Danmark,...

Dansk Samtidscirkus stifter ny brancheforening

Den nystiftede brancheforening Dansk Samtidscirkus vil blandt andet arbejde for ligestilling af cirkus som scenekunstform og udbrede kendskabet til de nyere cirkusgenrer.  Cirkus har været...

Den internationale tankegang udvider vores horisont

CPH STAGE skal både tilbyde nye perspektiver til det danske publikum og skabe en øget opmærksomhed om dansk scenekunst for resten af verden. Det...
Annoncespot_imgspot_img

★★★★★☆ DragsholmRevyen 2021 – Den allersidste sang

DragsholmRevyen 2021 på Odsherred Teater takker af i en dybt rørende aftapning af den helt særlige blanding af musikalitet, plathed, deadpan og satirisk mod, som vi har lært at forvente fra dette team.

DragsholmRevyen tør, hvor andre tøver. Så kort kan det siges. Der har været masser af gode revyer i år, men den satiriske brod har ofte lige manglet den aktuelle kant. Instruktør Jakob Fauerby sætter barren højt med Piet Hein-citatet: ”Den, som kun tar’ spøg for spøg og alvor kun alvorligt/Han og hun har faktisk fattet begge dele dårligt”. Men netop dette helt specielle team kan følge citatet til dørs, for her går plathed og præcision hånd i hånd.

Herrer, damer og nonbinære bydes behørigt velkommen og opfordres til ikke at være så krænkelsesparate. Bolden er givet op, og sparkes straks i mål i Sara Rahmehs elegante tekst om hyggeracisme i familien. Næste sketch må derimod aflyses, da den har krænket en vits, der definerer sig selv som en pointe. Skæv, veloplagt vinkel på den dagsaktuelle agenda.

DragsholmRevyen 2021
DragsholmRevyen 2021 på Odsherred Teater. Foto Claus Starup.

Isnende satire

Bente Eskesen kan mange ting med krop og ansigt uden at gøre ret meget. Det giver et fint tempo til revyen med hendes mange oneliners, der er platte som få, men leveres med så meget underspil, at vi overgiver os. Bæredygtigt, løftebrud, ældrebyrde. Et enkelt ord bliver en fysisk vittighed.

Anderledes spydigt går det for sig i Susanne Breunings række af festsange, der ligesom den hyggeracistiske svigermor udstiller den danske humor, når den er værst, og samtidig sætter projektøren lige på det dårlige liv. Skidt smag i munden får vi, når vi råber hurra med Susanne efter hyldesterne til Verners vandskade, Finns fyring og Gittes stresssygemelding.

Rigtig farlig bliver revyen i Sørens Dyhrs perfide tekst, hvor Susanne Breunings embedskvinde foragtfuldt byder børnene fra Syrien velkommen hjem til Danmark, mens hun på sadistisk vis gør sit bedste for at give dem PTSD. Isnende satire. Knap så skarp er Støjberg/metoo-sketchen, der dog tager kegler med sin variant af jydeselvforelsket brunst. Knivskarp er derimod den skrupskøre pandaparringsdans, der sluttelig sætter kniven lige midt i vores convenience-udenrigspolitik.

DragsholmRevyen 2021
DragsholmRevyen 2021 på Odsherred Teater. Foto Claus Starup.

Stav fascistmedicinalindustri

Hvor man i andre revyer hylder Shubidua, giver man i Odsherred naturligvis en stomp til Trump, mens pandemien, der fylder meget andre steder her afhandles med en konsekvent henvisning til mundkurv og en festlig omgang Zoom Zoom på Mabels gamle vindermelodi.

Damerne hiver selv de mest forudsigelige pointer hjem med umådelig charme og diverterer os naturligvis også med gamle kendinge. Susanne Breuning forveksler stadig (fremragende) musiker Niels Bugge med Bubber. Bente Eskesen afholder uhyrlige diktater. Stav fascistmedicinalindustri! Til sidst skal vi naturligvis også Drikke med Rikke og hendes endog mere snalrede veninde Kirsten, der denne gang kommer direkte fra Rådhuspladsen, hvor hun ”har smadret byen på en ikkevoldelig måde”. Det må helt isoleret set være årets dummeste replik, men den passer fint ind hos de to berusede damer, der blender julefrokosten – herunder en sur Søren Brostrømning – til drinks og samtidig klæder udvalgte ministre af til skindet.

Til allersidst sætter vemodet ind i Jakob Fauerbys smukke afskedshymne med de for revyen så karakteristiske strofer: ”Hvis man ikke må sige noget/Hvordan skal samtalen da bestå?”. En epoke er forbi. DragsholmRevyen var nok lille og ofte på trods. Men den var altid helt særlig. Begavet og bøvet, chik og charmerende, drilsk og drabelig i sit umådelige mod til at gå planken ud kunstnerisk og holdningsmæssigt. Vi savner den allerede.  

Læs ISCENEs interview med Bente Eskesen .

Seneste

★★★☆☆☆ Parents Playlist – børnesange og boomerhits i hjertevarmt men rodet livsportræt

Med Minna Johannesson i instruktørstolen tager Teater Nordkrafts på...

★★★★☆☆ Ritual – Rejsekammeraten – sanselig sorgrejse i rivende toner

Sew Flunk Fury Wit afslutter smukt dette års sæson...

København Danser vil redde verden med scenekunst

Duoen Ulrik Birkkjær og Thomas Mieth står bag det...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

★★★☆☆☆ Parents Playlist – børnesange og boomerhits i hjertevarmt men rodet livsportræt

Med Minna Johannesson i instruktørstolen tager Teater Nordkrafts på...

★★★★☆☆ Ritual – Rejsekammeraten – sanselig sorgrejse i rivende toner

Sew Flunk Fury Wit afslutter smukt dette års sæson...

København Danser vil redde verden med scenekunst

Duoen Ulrik Birkkjær og Thomas Mieth står bag det...

Afgangsreading: Nye dramatikere med sædekomedie og fantasydramatik

Dicte C. Houmøllers Udstop mor når hun dør og...

Den internationale tankegang udvider vores horisont

CPH STAGE skal både tilbyde nye perspektiver til det...
Annonce
Anne Liisberg
Anne Liisberg
Cand. mag. i Dansk & Dramaturgi. Har siden 1985 arbejdet som instruktør, forestillingsleder, PR-ansvarlig, underviser, skribent, redaktør og producent af både kulturelle og kommercielle produktioner. Tidligere blandt andet Sport & Kulturchef i DGI Byen & Øksnehallen, fast anmelder på Teater 1 fra 2011-2016 og på Berlingske fra 2016-2019.
Annonce

★★★☆☆☆ Parents Playlist – børnesange og boomerhits i hjertevarmt men rodet livsportræt

Med Minna Johannesson i instruktørstolen tager Teater Nordkrafts på alle måder eklektiske teaterkoncert Parents Playlist publikum i hånden og ind i forældrelivets følelser. Gennem...

★★★★☆☆ Ritual – Rejsekammeraten – sanselig sorgrejse i rivende toner

Sew Flunk Fury Wit afslutter smukt dette års sæson for KSelekt, hvor frie kompagnier præsenterer forestillinger på Det Kongelige Teater. I Ritual – Rejsekammeraten...

København Danser vil redde verden med scenekunst

Duoen Ulrik Birkkjær og Thomas Mieth står bag det succesfulde initiativ, festivalen København Danser. Formålet er at udvælge de bedste internationale dansekompagnier og åbne...