Populært lige nu

Kære branche, vi har et fundamentalt problem!

Jeg vil gerne sige undskyld. Undskyld til min branche og mine kollegaer. Dem jeg har gået i skole med, dem jeg har arbejdet med,...

Endnu et stort tab for den danske dansescene

Flytningen af danseuddannelsen fra København til Holstebro blev - trods heftige protester fra såvel studerende og undervisere som dansemiljøet i Danmark - en realitet...

Bæredygtigt Kulturliv NU – fra scenekunstbranchen til hele kulturlivet

Den nye organisation Bæredygtigt Kulturliv NU er groet ud af Bæredygtig Scenekunst NU. Det bliver den første organisation i Danmark, der arbejder på tværs...
Annoncespot_imgspot_img

Charlottenlund Slot ønsker at skabe en folkelig kulturscene i samarbejde med Bellevue Teatret

En historisk sommerfolkefest med telte, sang og musik i Charlottenlund Slotshave, årlige teaterforestillinger og koncerter og en åbning af Det Gule Hus ved slotshavens sø. Med Gentofte Kommune og Statens hjælp vil Charlottenlund Slot ApS gøre slot og have i Charlottenlund til pragtscene for dansk kultur.

Det var egentlig planen, at Charlottenlund Slot skulle overdrages til statens ejendomsselskab Freja med henblik på salg over sommeren 2022. Men efter omfattende medieomtale og debat om slottets kulturelle værdi blev et flertal i Folketinget i marts enige om, at slottet forbliver statens ejendom. 

Flere kulturoplevelser i slotshaven

I dag huser det smukke gamle slot nord for København et kontorhotel for større og mindre virksomheder, mens weekender og helligdage giver plads til alt fra private bryllupper i Riddersalen til rundvisninger, koncerter og litteratursaloner samt et spirende samarbejde med Bellevue Teatret, som til sommer skal spille vandreforestillingen Jeppe på Bjerget på slottet og i slotshaven i anledning af Dansk Teaters 300 års jubilæum.

Et ganske vist mindre udbud af kultur i de smukke omgivelser, som med Slottets og Slotshavens potentiale sagtens kunne være langt mere ambitiøst, fortæller direktør for Charlottenlund Slot ApS Mads Hedegaard:

“Min vision med Charlottenlund Slot er at genoplive 1800-tallets kulturelle brug af både slot og slotshave med respekt for naboer, fredninger og natur. Dengang var Charlottenlund slotshave et yndet udflugtsmål ligesom Dyrehavsbakken med adgang for offentligheden og sang og musik.”

charlottenlund slot bellevue teatret
Charlottenlund Slots direktør Mads Hedegaard og Bellevue Teatrets direktør Pia Jette Hansen. Pressefoto

Samarbejde med Bellevue Teatret

Charlottenlund Slot ApS har derfor nu udarbejdet en plan for støtte til udvikling og vedligehold af slot og park samt en fast fremtidig produktion af kulturelle begivenheder: En stor årlig koncert, en årlig teaterproduktion, flere mindre kulturarrangementer og en stor folkefest i parken.

“Vi har brugt rigtig mange kræfter på at søge midler fra projekt til projekt – som nu Bellevue Teatrets produktion Jeppe på Bjerget, der bliver sat op for et millionbeløb til september. Men hvis vi skal sikre, at slot og park som kulturscene udvikles og holdes ordentligt ved lige, har vi simpelthen brug for fast kulturstøtte,” fortæller direktør Mads Hedegaard, der sammen med naboen – ejendomsudvikleren NPV – også selv er villig til at investere penge i den nødvendige udvikling i slotshaven. I første omgang med midler til istandsættelse af Det Gule Hus ved søen, syd for slottet, og med penge til etablering af flere parkeringspladser til besøgende ved det gamle akvarium.

Teaterdirektør for Bellevue Teatret, Pia Jette Hansen, der gennem flere år har produceret kulturarrangementer til Charlottenlund Slot ser store muligheder i visionen:

“Med en fast kulturstøtte til Charlottenlund Slot, ville vi på Bellevue Teatret have en friluftsscene ved Charlottenlund Slot, hvor vi kunne spille fast i sommerhalvåret – lidt på samme måde, som Det Kongelige Teater spiller i Dyrehaven. Det ville være fantastisk.”

Behov for kulturstøtte

Foreløbig har både Venstre, De Konservative og Enhedslisten udtrykt opbakning til planerne om en kulturel aktivering af slot og have, ligesom Charlottenlund Slot ApS er inviteret til foretræde i kulturudvalget på Christiansborg for at præsentere planen, som man også ønsker at involvere Gentofte Kommune i.

“Vi har vist, at vi kan producere kulturarrangementer på Slottet af meget høj kvalitet, og med en bred samfundsmæssig opbakning kunne mange flere få glæde af kulturen,” udtaler Mads Hedegaard om appellen til både Folketing og Gentofte Kommune om en fast plads i kulturbudgettet: “Når man nu har valgt ikke at sælge Charlottenlund Slot netop på grund af den høje kulturhistoriske værdi, synes vi, det ville være fantastisk, hvis vi kunne opnå bred opbakning til, at offentligheden får endnu mere glæde af Slottet, Slotshaven og stedets unikke kulturhistoriske værdi.”

Læs mere om slottet her.

Fakta

Charlottenlund Slotshave stammer fra 1644, hvor Christian den 4. skabte en ny Dyrehave i området: “Kongens nye dyrehave ved Skovshoved”. Siden overdrog Frederik den 3. slottet til en kammerherre, der drev beværtning ved området, og op gennem 1800-tallet var stedet – ligesom området omkring Dyrehavsbakken – et populært udflugtsmål med beværtningen “Ved Stalden” og sang og musik i slotshaven. Det særlige ved slotshaven i Charlottenlund var, at selvom slottet fungerede som de kongeliges sommerhus, så havde befolkningen fortsat adgang til slotshaven.

Seneste

Kristian Grumme: “Publikum får en meget intim oplevelse, når skuespilleren er under en meter fra dem”

I 2021 kunne publikum for første gang officielt opleve...

Bæredygtigt Kulturliv NU – fra scenekunstbranchen til hele kulturlivet

Den nye organisation Bæredygtigt Kulturliv NU er groet ud...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Kristian Grumme: “Publikum får en meget intim oplevelse, når skuespilleren er under en meter fra dem”

I 2021 kunne publikum for første gang officielt opleve...

Bæredygtigt Kulturliv NU – fra scenekunstbranchen til hele kulturlivet

Den nye organisation Bæredygtigt Kulturliv NU er groet ud...

★★★★☆☆ Amager Revyen – kærlig lokalkolorit og kæk kant i lagkagerevy 

Amager Revyen, der holder til på Teater Plays lille...
Annonce
Annonce

Kristian Grumme: “Publikum får en meget intim oplevelse, når skuespilleren er under en meter fra dem”

I 2021 kunne publikum for første gang officielt opleve Grummes Teater, da der var premiere på den stedsspecifikke vandreforestilling Baldersbæks Stemmer. ISCENE tog en...

★★★★☆☆ Nikio og den store samurai – spændende fortælling i poetisk-filmisk iscenesættelse

I Jesper Bræstrup Karlsens Nikio og den store samurai er der ikke noget, piger ikke kan. Uanset hvad normerne foreskriver. Netop det, og den...

Bæredygtigt Kulturliv NU – fra scenekunstbranchen til hele kulturlivet

Den nye organisation Bæredygtigt Kulturliv NU er groet ud af Bæredygtig Scenekunst NU. Det bliver den første organisation i Danmark, der arbejder på tværs...