Populært lige nu

Her er de otte nominerede skuespillere til Teaterflisen 2024

Nu kan hele landet igen være med til at afgøre, hvilken kendt skuespiller, der i år skal have sin bronzekarikatur støbt ned i en...

Bud på ny scenekunstreform: Seks indsatsområder skal bringe scenekunsten ind i fremtiden 

Dansk Teater fremlagde mandag deres forslag til en eventuelt kommende scenekunstreform, da Scenekunstens Årsmøde løb af stablen i Skuespilhuset under CPH STAGE.  Dansk Teater har...
Annoncespot_imgspot_img

Charlottenlund Slot ønsker at skabe en folkelig kulturscene i samarbejde med Bellevue Teatret

En historisk sommerfolkefest med telte, sang og musik i Charlottenlund Slotshave, årlige teaterforestillinger og koncerter og en åbning af Det Gule Hus ved slotshavens sø. Med Gentofte Kommune og Statens hjælp vil Charlottenlund Slot ApS gøre slot og have i Charlottenlund til pragtscene for dansk kultur.

Det var egentlig planen, at Charlottenlund Slot skulle overdrages til statens ejendomsselskab Freja med henblik på salg over sommeren 2022. Men efter omfattende medieomtale og debat om slottets kulturelle værdi blev et flertal i Folketinget i marts enige om, at slottet forbliver statens ejendom. 

Flere kulturoplevelser i slotshaven

I dag huser det smukke gamle slot nord for København et kontorhotel for større og mindre virksomheder, mens weekender og helligdage giver plads til alt fra private bryllupper i Riddersalen til rundvisninger, koncerter og litteratursaloner samt et spirende samarbejde med Bellevue Teatret, som til sommer skal spille vandreforestillingen Jeppe på Bjerget på slottet og i slotshaven i anledning af Dansk Teaters 300 års jubilæum.

Et ganske vist mindre udbud af kultur i de smukke omgivelser, som med Slottets og Slotshavens potentiale sagtens kunne være langt mere ambitiøst, fortæller direktør for Charlottenlund Slot ApS Mads Hedegaard:

“Min vision med Charlottenlund Slot er at genoplive 1800-tallets kulturelle brug af både slot og slotshave med respekt for naboer, fredninger og natur. Dengang var Charlottenlund slotshave et yndet udflugtsmål ligesom Dyrehavsbakken med adgang for offentligheden og sang og musik.”

charlottenlund slot bellevue teatret
Charlottenlund Slots direktør Mads Hedegaard og Bellevue Teatrets direktør Pia Jette Hansen. Pressefoto

Samarbejde med Bellevue Teatret

Charlottenlund Slot ApS har derfor nu udarbejdet en plan for støtte til udvikling og vedligehold af slot og park samt en fast fremtidig produktion af kulturelle begivenheder: En stor årlig koncert, en årlig teaterproduktion, flere mindre kulturarrangementer og en stor folkefest i parken.

“Vi har brugt rigtig mange kræfter på at søge midler fra projekt til projekt – som nu Bellevue Teatrets produktion Jeppe på Bjerget, der bliver sat op for et millionbeløb til september. Men hvis vi skal sikre, at slot og park som kulturscene udvikles og holdes ordentligt ved lige, har vi simpelthen brug for fast kulturstøtte,” fortæller direktør Mads Hedegaard, der sammen med naboen – ejendomsudvikleren NPV – også selv er villig til at investere penge i den nødvendige udvikling i slotshaven. I første omgang med midler til istandsættelse af Det Gule Hus ved søen, syd for slottet, og med penge til etablering af flere parkeringspladser til besøgende ved det gamle akvarium.

Teaterdirektør for Bellevue Teatret, Pia Jette Hansen, der gennem flere år har produceret kulturarrangementer til Charlottenlund Slot ser store muligheder i visionen:

“Med en fast kulturstøtte til Charlottenlund Slot, ville vi på Bellevue Teatret have en friluftsscene ved Charlottenlund Slot, hvor vi kunne spille fast i sommerhalvåret – lidt på samme måde, som Det Kongelige Teater spiller i Dyrehaven. Det ville være fantastisk.”

Behov for kulturstøtte

Foreløbig har både Venstre, De Konservative og Enhedslisten udtrykt opbakning til planerne om en kulturel aktivering af slot og have, ligesom Charlottenlund Slot ApS er inviteret til foretræde i kulturudvalget på Christiansborg for at præsentere planen, som man også ønsker at involvere Gentofte Kommune i.

“Vi har vist, at vi kan producere kulturarrangementer på Slottet af meget høj kvalitet, og med en bred samfundsmæssig opbakning kunne mange flere få glæde af kulturen,” udtaler Mads Hedegaard om appellen til både Folketing og Gentofte Kommune om en fast plads i kulturbudgettet: “Når man nu har valgt ikke at sælge Charlottenlund Slot netop på grund af den høje kulturhistoriske værdi, synes vi, det ville være fantastisk, hvis vi kunne opnå bred opbakning til, at offentligheden får endnu mere glæde af Slottet, Slotshaven og stedets unikke kulturhistoriske værdi.”

Læs mere om slottet her.

Fakta

Charlottenlund Slotshave stammer fra 1644, hvor Christian den 4. skabte en ny Dyrehave i området: “Kongens nye dyrehave ved Skovshoved”. Siden overdrog Frederik den 3. slottet til en kammerherre, der drev beværtning ved området, og op gennem 1800-tallet var stedet – ligesom området omkring Dyrehavsbakken – et populært udflugtsmål med beværtningen “Ved Stalden” og sang og musik i slotshaven. Det særlige ved slotshaven i Charlottenlund var, at selvom slottet fungerede som de kongeliges sommerhus, så havde befolkningen fortsat adgang til slotshaven.

Seneste

Vinderne af Årets Reumert 2024: Få det fulde overblik

For fjerde år i træk blev Årets Reumert-priser torsdag...

Teater Fluks i nyt samarbejde om hjemstavnspoesi

Syv kommuner, syv unikke vandreforestillinger, et stort tværkommunalt samarbejde...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Vinderne af Årets Reumert 2024: Få det fulde overblik

For fjerde år i træk blev Årets Reumert-priser torsdag...

Teater Fluks i nyt samarbejde om hjemstavnspoesi

Syv kommuner, syv unikke vandreforestillinger, et stort tværkommunalt samarbejde...

Dukkeværkstedets magiske univers

Interview med dukkemager Amanda Axelsen Sigaard

Cikaros i Tid i rum – interview med Signe Løve Anderskov

Der mangler ikke kun scener, men også prøvelokaler til...
Annonce
Annonce

Vinderne af Årets Reumert 2024: Få det fulde overblik

For fjerde år i træk blev Årets Reumert-priser torsdag aften uddelt i ODEON i Odense. Uden hensyntagen til køn blev årets stærkeste scenekunstpræstationer hyldet. Det...

To scenekunstnere blandt de nominerede til Kulturministeriets ligestillingspris- og diversitetspris

Der er i alt 12 nominerede til årets Bodil Koch pris, som er Kulturministeriets ligestillings- og diversitetspris. Blandt årets nominerede er skuespiller Marie-Lydie Nokouda og...

Teater Fluks i nyt samarbejde om hjemstavnspoesi

Syv kommuner, syv unikke vandreforestillinger, et stort tværkommunalt samarbejde og samarbejde med lokale kunstnere, inddragelse af lokale unge og en meget stor mængde hjemstavnspoesi...