Del

Bornholms Sommerrevy

29. jun - 4. aug 2022

Kyllingemoderen i Almindingen

Bornholms Sommerrevy 2022 fænger med charmerende spillestil, timing og evnen til at gå den absurde planke ud. Både bornholmere og tilrejsende kan se med, for her spejles det nationale og globale fiffigt i det lokale.

Søren Hauch-Fausbøll og Gunvor Reynberg har siden 2019 drevet revy i den smukke træpavillon med det maleriske navn, Kyllingemoderen. Rikke Juellunds scenografi taler ind i navn og trækonstruktion med en facade, der kunne ligne et hønsehus, men også er tilpas abstrakt til at være bagtæppe for alskens karakterer fra Bornholm og omegn, der kommer vidt omkring i både tidsånd og årets verdensbegivenheder.

Bornholms Sommerrevy 2022
Bornholms Sommerrevy 2022. Foto Anders Beier.

Kom nu, Kylling

Søren Hauch-Fausbøll har som bekendt været indeni Bamse, der holder fødselsdag i revyen. Men som det også sker – dog med en ganske anden vinkling – i Revyen i Helsingør, er den passivt-aggressive Bamse her katalysator for krigen i Ukraine. Bamse i rollen som Vesten, Kylling som Ukraine oppe mod den farlige, russiske bjørn med det ret sporadiske ordforråd. Enkel, men hylende sjov måde at fremstille begrebet stedfortræderkrig – ”Kom nu, Kylling, det er ikke spor farligt”.

Krigens effekter er også på spil i Carl Erik Sørensen og Lars Fjeldmoses ode til grillmad, Den sidste olie. Gunvor Reynberg og Søren Hauch-Fausbøll er parret i campinghabit, der er svært bange for, at restriktioner på olie også skal ramme frituren. En sød, folkelig pendant til samme Carl Erik Sørensens Naturgasfyr i Cirkusrevyen med lignende pointe i en anden socialklasse.

At vi altid er os selv nærmest, fanger også Joachim Lind Graae Tranberg i den selvskrevne Grøn strøm om energipolitik, vindmøller og naturligvis deres placering. En elegant sang leveret med forrygende timing og storladen musicallyd. Vi kender problematikken, men indpakningen løfter nummeret til revyens bedste.

Bornholms Sommerrevy 2022
Bornholms Sommerrevy 2022. Foto Anders Beier.

Kondomer i bornholmsk design

Joachim Lind Graae Tranberg viser andre suveræne komiske takter som tvær teenager med Gunvor Reynbergs herlige curlingmor ved hånden. Samme par er surtsødt morsomme i Reynbergs symbiotiske Mor & Søn, og tager sammen med Søren Hauch-Fausbøll det gakkede stik hjem i Reynbergs De hjemmehæklede om et forretningseventyr udi kondomer i bornholmsk design. Mage til kreationer er sjældent set, og d’herrers ordløse karakterarbejde omkring fruens salgspitch er bedårende.

Hauch-Fausbøll og Tranberg afvikler Vase & Fuglsangs generationsmøde Har du ikke et kort med perfekt stigende desperationskurve, mens hele holdet brillerer i den helt indholdstomme sketch om en parmiddag – spillet baglæns. Debutanten Marianne Gonnov Bøgelund er skøn som lokal fodboldtræner, der (måske) har styr på flydende køn, men udskifter alle k’er med g’er. Det giver en del gønsforvirring og gokkeri. Tynd tekst, men spillet med charmerende overskud.

Bornholms Sommerrevy 2022
Bornholms Sommerrevy 2022. Foto Anders Beier.

Man bliver glad af at se den

Hjerteskærende er Kostskoleliv, der afrunder første del. Herlufsholm er med i mange af årets revyer, og gives her som kavalkade gennem den danske sangskat, startende morbidt i mol med ”Blodet er så rødt, mor”, mens Janus siden rimer på anus… Flot nummer, hvor alvoren stikker under de smittende toner, som revyens kapelmester Johann Gustav med jazzet nonchalance bærer sikkert igennem hele revyen med et par solosange undervejs.

Der er skåret i setlisten siden premieren, og et par enkelte numre knaser lidt i rytmen, men Bornholms Sommerrevy 2022 er en original en af slagsen, der flyder flot med sine helt egensindige vrid på årets temaer og vilje til at gå den absurde planke ud. Man bliver simpelthen glad af at se den, og får samtidig en del med til eftertanken.

Tekst og musik: Gunvor Reynberg, Johann Gustav, Søren Hauch-Fausbøll, Leif Maibom, Rasmus Hauge, Arnold/Fabritius, Josephine Nørring, Andreas Hermansen, Vase & Fuglsang, Carl-Erik Sørensen, Lars Fjeldmose, Joakim Lind Graae Tranberg, Lars Knutzon, Jakob Weble, Mille Berg, Bo Skødebjerg m.fl.

Instruktion: Gunvor Reynberg og Søren Hauch-Fausbøll. Scenografi: Rikke Juellund. Kostumer: Julie Jakobsen. Koreograf: Vivi Siggaard.

Medvirkende: Marianne Gonnow Bøgelund, Gunvor Reynberg, Joakim Lind Graae Tranberg, Søren Hauch-Fausbøll og kapelmester Johann Gustav.