Del

Midt i august kan du opleve tre intense festivaldage i Næstved, når gadeteaterfestivalen Street Cut vender tilbage og giver publikum en lang række gratis oplevelser på gader, stræder og på festivalpladsen på Grønnegades Kaserne Kulturcenter.

Street Cut er Næstveds helt egen internationale gadeteaterfestival, som vender byen på hovedet i dagene 12.-14. august 2022. Her kan du fx komme til at gå igennem en vidt åben dør – midt på gaden, møde en af verdens mest raffinerede marionetdukker, opleve byrum gennem dans og se et køkken eksplodere. 

Internationalt islæt og godt benarbejde

Årets program er præget af internationale bidrag. Her er der teatertrupper og –kompagnier fra både Makedonien, Italien, Spanien, Frankrig, Catalonien og Portugal. Side om side med de udenlandske kunstnere får festivalen besøg af nogle af Danmarks dygtigste dansere, performere, cirkusartister og skuespillere. 

Arrangørerne bag festivalen Street Cut er Grønnegades Kaserne Kulturcenter og Næstveds egnsteater Dansk Rakkerpak & Faster Cool. Sammen har de skabt et helt unikt kulturtilbud i Næstved. 

“Samarbejdet, der er opstået mellem vores to institutioner, er virkelig stærkt, og det synes jeg er tydeligt, når man ser programmet, og så sandelig også når festivalen rent faktisk løber af stablen,” siger Niels Peter Kløft, der er en del af den kunstneriske ledelse hos egnsteatret.

“Det kræver et vist benarbejde at stable sådan en festival på benene. Straks efter én festival er overstået, starter arbejdet med at planlægge, booke teatre, arrangere transport, catering, overnatning, at udbrede kendskabet til festivalen og alt det der skal til for at afvikle en festival året efter,” siger leder af kulturcentret, John Nørbjerg.

Grænsen
Grænsen. Dansk Rakkerpak, spiller under Street Cut 2022 Foto Søren K. Kløft.

Ikke kun teater 

Benarbejdet har givet pote, og derfor kan gadeteaterfestivalen eksempelvis præsentere så anderledes forestillinger som franske La Cuisinère af Cie Tout En Vrac, hvor der decideret er ild, røg og eksplosioner i køkkenet, og danske perler som Cikaros og Kimones hyldest til den klassiske københavnerbænk i Bænken, og byrumsudforskningen du kan opleve i Krapüls Ved siden af. 

Gadeteaterfestivalen Street Cut er ikke kun teater, men byder på flere anderledes oplevelser. Festivalen starter med de første forestillinger fredag eftermiddag, men om aftenen bliver der sat spot på Dråben på Kvægtorvet, hvor den officielle åbning af festivalen finder sted. Her vil formand for kultur og idrætsudvalget i Næstved Kommune, Andreas Pourkamali, holde åbningstalen inden publikum kan nyde synet af egnsteatrets nyeste forestilling; Grænsen, hvor der i vanlig Dansk Rakkerpak-stil er fuld fart på komikken og effekterne, men hvor der også er plads til alvoren og eftertænksomheden. 

Lørdag aften spiller det internationale kunstnerkollektiv Ikarus Stage Art deres teatralske musikforestilling Ekkoer af Fejring. Den musikalske gruppe skaber et magisk univers omkring sig, og når forestillingen er ovre, fortsætter kollektivet med at spille videre, for nu er det tid til dansefest med publikum. 

LÆS OGSÅ: Grænsen – herligt livsbekræftende og underholdende gadeteater

Street Cuts eksperimentelle legeplads

Den eksperimentelle legeplads, der også tidligere har været at finde til Street Cut, vender også tilbage på festivalpladsen på Grønnegades Kaserne Kulturcenter. De skulpturelle installationer er sammensat af skrald og overflødige dingenoter, som det catalanske kunstnerkollektiv Quixot de 8 har sat sammen, for at udfordre dig på balance, rumlig forståelse og fysik. 

Faster Cool sørger for at alle festivalgæster vågner op igen, når hun søndag formiddag fyrer den af med Morgendiskotek på festivalpladsen. Det betyder gadedans og lykke på dåse, så du får den bedste start på en super dag, med de bedste dansehits, fællesskab, overraskelser og højt humør. 

Street Cut 2022 afholdes 12.-14. august i Næstved.  Alle aktiviteter er gratis at opleve. Se hele programmet her.

Kilde: Pressemeddelelse, Grønnegades Kaserne Kulturcenter