Populært lige nu

Kristian Grumme: “Publikum får en meget intim oplevelse, når skuespilleren er under en meter fra dem”

I 2021 kunne publikum for første gang officielt opleve Grummes Teater, da der var premiere på den stedsspecifikke vandreforestilling Baldersbæks Stemmer. ISCENE tog en...

★★★★☆☆ Familien Addams – visuelt overflødighedshorn i morbidt-charmerende musical 

Uhyggen er løs på den sjove måde på NørregadeTeatret i Maribo, der har inviteret den gale Familien Addams indenfor i en billedskøn og topmusikalsk...

Kære branche, vi har et fundamentalt problem!

Jeg vil gerne sige undskyld. Undskyld til min branche og mine kollegaer. Dem jeg har gået i skole med, dem jeg har arbejdet med,...
Annoncespot_imgspot_img

★★★☆☆☆ Et juleeventyr – varm men rodet juleforestilling

Teatret Møllen ønsker med deres udgave af Charles Dickens’ klassiker Et juleeventyr at fokusere på Scrooges psykologiske udvikling, men ender med at spænde ben for sig selv med for mange indfald og for lidt fokus. 

Historien om den notoriske pengepuger Ebenezer Scrooge, som afskyr julen med al dens uvirksomhed og ødselhed, er efterhånden velkendt. Julenat besøges han af tre ånder, som minder ham om julens magi, og da morgenen gryer, vågner han som en forvandlet mand.

Annonce

Enkelt og stemningsfuldt

Allan Frausings scenografi for Teatret Møllen holder det helt simpelt. En tung regnskabsbog, et endnu tungere skrivebord og en læderstol, der matcher, er – foruden et hvidt bagtæppe – scenens eneste dekoration. Resten skabes af lyset, som afmålt hjælper fortællingen på vej. Det er fint og stemningsfuldt, men de rum, der skabes, er ofte så små, at mimikken drukner i dunkelhed.

et juleeventyr
Et juleeventyr, Teatret Møllen. Foto: Søren Hasselgaard Skaaning

I dramatiker Brian Wind-Hansen og instruktør Rasmus Asks version spilles Scrooge af Ole Sørensen, mens Iza Mortag Freund tager sig af samtlige andre roller og ligeledes påtager sig rollen som historiens fortæller. Hun spiller og fortæller med et næsten utæmmet engagement og sikrer en snehvid puls gennem hele den mørke julenat. 

I løbet af forestillingen giver Freund et fornemt indblik i spændvidden af sit talent. Fra det stiliserede og staccato som Den forgangne juls ånd til Marleys ekstremt ekspressive genfærd. I hele sin fortællerrolle bevarer hun en sødme og et nærvær, selvom tekstmængden tangerer det ekstreme.

et juleeventyr
Et juleeventyr, Teatret Møllen. Foto: Søren Hasselgaard Skaaning

Knas i instruktionen

Historien springer en del i tid og sted, og for at imødekomme dette, har man foretaget nogle valg, som desværre ikke rigtigt fungerer. Skuespillerne bliver flere gange låst i små, statiske arrangementer, som når Scrooge og Den forgangne juls ånd genbesøger Scrooges ungdom, som illuderes ved at de to kigger i en bog. Det bliver småt uden at blive intimt, og det samme gør sig gældende i den følgende scene, hvor de besøger kontoristen Cratchit og hans dødeligt syge søn, Lille Tim.

Forestillingen etablerer også en række metakommentarer til egen fortællestil ved at lade Scrooge og fortælleren tale med hinanden. Det er tænkt som et vittigt indslag, men det falder desværre ofte til jorden. Det fungerer klart bedre i forestillingens sidste, muntre del, hvor alvoren siver ud af lokalet, og en oprigtig og hjertevarm julestemning indfinder sig.

et juleeventyr
Et juleeventyr, Teatret Møllen. Foto: Søren Hasselgaard Skaaning

Savner et klart fokus

Ifølge teatret har vi at gøre med en forestilling, hvor “staffagen [bliver] barberet væk, og vi kryber helt ind under huden på Ebenezer Scrooge”. Første del af udsagnet er korrekt, mens det halter mere med anden del. Det psykologiske portræt af Scrooge udebliver, og vi oplever ikke for alvor hans metamorfose fra uforbederlig gnier til en supernova af destilleret julestemning. 

Arrangementerne er for små og tempoet for højt til, at vi virkelig kommer ind under huden på historiens hovedperson. Det er en skam, for i fraværet af staffage og andre egentlige karakterer er det alt, vi har tilbage. Derfor ender forestillingen i et limbo mellem at være en fortælling og et karakterportræt.

Der er bestemt fine elementer i Teatret Møllens version af én af historiens største juleklassikere, men overordnet savner jeg et klart fokus i og en klar idé med forestillingen. Jeg forlader salen i ægte julestemning men uden at være blevet stort klogere på Scrooges forunderlige forandring.

Forfatter: Charles Dickens. Dramatiker: Brian Wind-Hansen. Instruktør: Rasmus Ask. Medvirkende: Ole Sørensen og Iza Mortag Freund. Scenograf: Allan Frausing. Lyddesign: Johannes Smed. Lysdesign: Stine Fumz. Dramaturg: Gitte Villadsen.

Spillede på Teatret Møllen 3. – 16. november. På turné til 19. december 2022.

Seneste

Læs anmeldelser af forestillinger, du kan opleve på Aprilfestival i Syddjurs Kommune

Aprilfestival i Syddjurs Kommune er kortere end normalt. Festivalen...

★★★★★☆ LIBERTY – højoktanenergisk kropsekstravagance fanger kreativitetens eufori og trummerum

Kristján Ingimarsson fejrer sit 25 års jubilæum på Pavillon...

★★★★☆☆ Elektra – outreret kvindeportræt i tv-thriller-klæder

Richard Strauss’ opera om den hævngerrige Elektra, der sværger...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Læs anmeldelser af forestillinger, du kan opleve på Aprilfestival i Syddjurs Kommune

Aprilfestival i Syddjurs Kommune er kortere end normalt. Festivalen...

★★★★★☆ LIBERTY – højoktanenergisk kropsekstravagance fanger kreativitetens eufori og trummerum

Kristján Ingimarsson fejrer sit 25 års jubilæum på Pavillon...

★★★★☆☆ Elektra – outreret kvindeportræt i tv-thriller-klæder

Richard Strauss’ opera om den hævngerrige Elektra, der sværger...

★★★★★☆ Starchitects – højenergisk hyldest til børns kreativitet

Motionhouse er tilbage på Baltoppen LIVE med en højenergisk...

★★★★★☆ Arven – fremragende ensemblespil i stærkt repertoirevalg

Arven på Det Kongelige Teater er magisk teater, man...
Annonce
Emil Amby
Emil Amby
Cand.mag i klassisk filologi og litteraturvidenskab, samt mangeårig teaterblæksprutte med forkærlighed for klassikere.
Annonce

Læs anmeldelser af forestillinger, du kan opleve på Aprilfestival i Syddjurs Kommune

Aprilfestival i Syddjurs Kommune er kortere end normalt. Festivalen løber af stablen 21.-23. april i Rønde og Ebeltoft på Djursland. Men årets program byder...

★★★★★☆ LIBERTY – højoktanenergisk kropsekstravagance fanger kreativitetens eufori og trummerum

Kristján Ingimarsson fejrer sit 25 års jubilæum på Pavillon K med den energifræsende, morsomme og poetiske LIBERTY, der fletter bidder fra hans forestillinger til...

★★★★☆☆ Elektra – outreret kvindeportræt i tv-thriller-klæder

Richard Strauss’ opera om den hævngerrige Elektra, der sværger død over sin mor, er på Det Kongelige Teater blevet til en scenisk tung, men...