Populært lige nu

★☆☆☆☆☆ Tivolirevyen 2023 – ideforladt og pinligt selvsmagende

Tivoli genopliver atter havens revytradition. Det skulle de nok have undladt. Der er meget langt mellem snapsene i Tivolirevyen 2023, der mest består af...

København Danser vil redde verden med scenekunst

Duoen Ulrik Birkkjær og Thomas Mieth står bag det succesfulde initiativ, festivalen København Danser. Formålet er at udvælge de bedste internationale dansekompagnier og åbne...

Afgangsreading: Nye dramatikere med sædekomedie og fantasydramatik

Dicte C. Houmøllers Udstop mor når hun dør og Nana Anine Jørgensens Fluxin drops viser spændvidden i de nye, debuterende dramatikere fra Den Danske Scenekunstskole....
Annoncespot_imgspot_img

★★☆☆☆☆ Hair – protesten stivner i forkrampet hippiemusical

Opsætningen af HairØstre Gasværk søger ungdommeligheden, men ender som et fastlåst tidsbillede. Den kollektive ånd forbliver et postulat.

Hvis den danske musicalscene har ambitioner om at være mere og andet end en erindringskapsel for boomergenerationen, er det svært at se for tiden. I hvert fald i København, hvor man både på Det Ny Teater og Østre Gasværk kan genopleve den vestlige ungdoms moralske skrupler over Vietnamkrigen.

Førstnævnte med en dedikeret, men poleret udgave af Miss Saigon, der i en maraton af ballader søger at gøre alle, både amerikanske soldater og lokale prostituerede, til heroiske ofre. Sidstnævnte med en flyvsk og tilstræbt juvenil opsætning af den engang så indignerede, men i dag stivnede protestmusical Hair.

Hair, Østre Gasværk. Foto: Søren Malmose
Hair, Østre Gasværk. Foto: Søren Malmose

Fremmedgørende tidslomme

I Lynne Kurdziel Formatos opsætning af den første rockmusical på Broadway står det hurtigt klart, at Hair ikke længere fungerer som oprør, men først og fremmest er et tidsbillede fra slutningen af tresserne. Her møder vi en flok hippier, for hvem fjenden utvetydigt er de småborgerlige forældre, der vil klippe deres hår og sende dem i krig.

De bliver parodieret for deres musiksmag og puritanisme, og opsætningen søger at fastholde illusionen om, at vi i publikum stadig er de samme konformister, som da Hair blev opført på Broadway i 1968. De medvirkende peger formanende på os og anklager os for de samme ufølsomheder som dengang.

Det virker fremmedgørende, at opsætningen fastholder os i den tidslomme. Reelt set udgøres store dele af publikum af samme generation som karaktererne – babyboomerne – hvilket vel kalder på en form for selvkritisk greb i stedet for dette akavet arkaiske forsøg på at fastholde værkets kritiske brod.

Hair, Østre Gasværk. Foto: Søren Malmose
Hair, Østre Gasværk. Foto: Søren Malmose

Manglende fokus

Lystigt lægger opsætningen ellers fra land. Tæl til fem, og så har Oliver Lundqvist i rollen som den viltre George Berger smidt bukserne, efter Saba Lykke Oehlenschlæger med fin hæshed og stærke toptoner har givet løfter om en gribende sangaften.

Længe går der imidlertid ikke, før man konstaterer flere ting. At de medvirkende for eksempel, trods postulatet om kollektivisme, savner fælles kemi; replikskifter falder for hurtigt og uden musikalitet. Men også at værkets episodiske struktur ikke helt folder sig ud i den nøgne scenografi – hele første akt er præget af et manglende fokus.

Vokal tyngde viser sig også at mangle hos Oehlenschlægers kolleger. Gustav Allen Schrivers fine, men noget tynde vokal i hovedrollen som Claude kan ikke bære en gospelfantasi undervejs. Et lyspunkt er dog indhoppet fra Anders Bilberg (Betty Bitchslap) som falsetsyngende transkvinde; han er også den eneste, hvis komik faktisk aftvinger latter.

Hair, Østre Gasværk. Foto: Søren Malmose
Hair, Østre Gasværk. Foto: Søren Malmose

Velkendte stød til samtiden

I anden akt folder Østre Gasværk sit nye videosystem ud, men rudimentære animationer af borgerkrig og brændende palmer imponerer ikke. Det samme gælder mikrofonarbejdet; hvad der siges og synges, er simpelthen svært at høre.

Til gengæld kan man se den ene lidt daterede morsomhed efter den anden, gerne af religiøst og frisindet tilsnit; vi kender alle provokationerne til hudløshed. Mest interessant er Claudes syretrip i anden akt, der næsten får opsætningens rodede struktur til at ligne en dyd.

Tilbage står imidlertid indtrykket af et værk, der nok får leveret det ene ungdommelige stød efter det andet til samtidsmoralen, men først og fremmest virker som en stivnet protest. Teaterchef Søren Møller mener, at Hair er mere relevant end nogensinde – det skal man nok være boomer for at forstå.

Bog og tekster: Gerome Ragni, James Rado. Musik: Galt MacDermot. Instruktør, koreograf: Lynne Kurdziel Formato. Scenograf: Kim Witzel. Kostumedesigner: Line Bech. Lyddesign: Tim Høyer. Lysdesign: Brian Njie. Videodesign: Thomas Agerholm. Kapelmester: Søren Graversen.

Medvirkende: Gustav Allen Schriver, Oliver Lundqvist, Jean Michel Bay Helgason, Maria Overgaard Vinther, Izana Ray Jørgensen, Linne Stenbeck, Anders Bilberg, Saba Lykke Oehlenschlæger, Linnea Stenbeck, One Bailey, Matilde Zeuner, Christoffer Lund Skov, Caroline Natália Rodrigues Teixeira m.fl.

Spiller på Østre Gasværk 23. februar – 23. april og i Musikhuset Aarhus 11. – 21. maj 2023.

Seneste

Aline Storm bliver ny administrativ leder på Blaagaard Teater

Den 7. august 2023 tiltræder Aline Storm som ny...

★★★★★☆ The Chosen Haram – svimlende svæv i chemsexens univers

Skotske Sadiq Ali besøger Sort/Hvid med den både poetiske...

Ny brancheforening for forestillingsledere, regissører og rekvisitører

Den 14. juni 2023 har Forenede Forestillingsledere, Regissører og...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Aline Storm bliver ny administrativ leder på Blaagaard Teater

Den 7. august 2023 tiltræder Aline Storm som ny...

★★★★★☆ The Chosen Haram – svimlende svæv i chemsexens univers

Skotske Sadiq Ali besøger Sort/Hvid med den både poetiske...

Ny brancheforening for forestillingsledere, regissører og rekvisitører

Den 14. juni 2023 har Forenede Forestillingsledere, Regissører og...

★★★★☆☆ Revyen i Helsingør 2023 – underholdende leg med genren

Revyen i Helsingør 2023 går i år til værks...

★★★★☆☆ One for the Sea – tankevækkende lydvandring om og ved havet

The Ocean Race, der er verdens hårdeste kapsejlads, gør...
Annonce
Sune Anderberg
Sune Anderberg
Selvstændig kulturjournalist og kritiker, skriver fast for en række danske medier. Medlem af Reumert-juryen og Anmelderringen, cand.mag. i musikvidenskab fra Københavns Universitet.
Annonce

Aline Storm bliver ny administrativ leder på Blaagaard Teater

Den 7. august 2023 tiltræder Aline Storm som ny administrativ leder af Blaagaard Teater på Nørrebro. Aline Storm har mere end 15 års erfaring i...

★★★★★☆ The Chosen Haram – svimlende svæv i chemsexens univers

Skotske Sadiq Ali besøger Sort/Hvid med den både poetiske og dystre queer-cirkusforestilling The Chosen Haram under CPH Stage. Det er en enkel historie, der...

Ny brancheforening for forestillingsledere, regissører og rekvisitører

Den 14. juni 2023 har Forenede Forestillingsledere, Regissører og Rekvisitører (FFRR) første generalforsamling. Den nye forening vil blandt andet sætte fokus på bæredygtig ledelse...