Populært lige nu

Vi skal være et væksthus for det folkelige teater – Mette Wolf er ny teaterchef på Folketeatret

Efteråret byder på mange nye tiltag fra flere nytiltrådte teaterchefer over hele landet. Under temaet Nye chefer – nye visioner tager ISCENE pulsen på,...

Marina Mascarell: “I en tid, hvor polarisering er så tydelig, er vi nødt til at være særligt aktive”

Efteråret byder på en masse nye tiltag fra flere nytiltrådte teaterchefer over hele landet. Under temaet Nye chefer - nye visioner tager ISCENE pulsen...
Annoncespot_imgspot_img

Teaterleder Anne Gry Henningsen: “Teatret kæmper om pladsen i folkeskolerne”  

Teatret kan noget helt særligt, der får de unge til at se sig selv og hinanden med nye øjne,” mener skuespiller og teaterleder af MÆRKVÆRK, Anne Gry Henningsen. Hendes mission er at skabe forestillinger, der rammer ned i de unges liv og udfordringer på vejen til at blive voksne. Men det er svært at få folkeskolerne til at prioritere teateroplevelserne for de unge.

“Teatret kæmper sammen med de øvrige kunstarter om pladsen i folkeskolerne. Og som det er nu, ser jeg desværre ikke teatret som vinder. Skolerne har hverken tid eller penge til at prioritere kunst og skal måske vælge én kunstnerisk oplevelse om året pr. klasse, og her oplever jeg, at teatret står svagt,” siger Anne Gry Henningsen, der står bag MÆRKVÆRK, som netop nu fejrer et jubilæum med premieren på den 10. ungdomsforestilling, Drøm Drøm Drøm.

Teater skal vække genklang

Siden Anne Gry Henningsen stod på scenen for første gang, har hun vidst, at hun ville være skuespiller. Ønsket om rollen som teaterleder kom først senere bl.a. som en naturlig konsekvens af at have lyst til at sætte rammerne for forestillingerne. Det var i midten af nullerne, hvor hun samtidig var optaget af refleksioner over egne og nye generationers teenageår som identitetsskabende og definerende for den fortælling, vi går ind i voksenlivet med.

“Jeg var optaget af den grundlæggende erkendelse af, at vi er mere ens, end vi aner, men ofte er optagede af vores forskellighed, og måske især i ungdomsårene kan være bange for at skille os ud. På nogle områder er det selvfølgelig en reel forskellighed, men ofte ligner vi andre mere, end vi tror, når vi først taler om det. Problemet er, at det kan det være svært at tale om at føle sig anderledes, og så kan den oplevede anderledeshed føre til mobning, ensomhed og andre udfordringer, som vi tager videre med i livet. Derfor er en af mine største bestræbelser – ud over at skabe kunst – at være opmærksom på, at der er resonansrum for de unge i forestillingerne, så de føler sig mødt, talt med og forbundet. Eller med andre ord, så skal teaterforestillingerne kunne mærkes og give genklang,” siger Anne Gry Henningsen. 

Spejler de unges udfordringer

Fra Anne Gry Henningsens allerførste forestilling med MÆRKVÆRK i 2011 har hun sat fokus på pigevold, alkoholkultur, forbrug, tro, ensomhed, præstationskrav, sorg, klimakrise, krop og nu i jubilæumsforestillingen, de unges drømme. 

“De konkrete tematikker afspejler udfordringer, de unge har i tiden. Jeg tror netop, noget af succesen ligger i, at vi tilbyder en undersøgelse af emner, de unge i forvejen er optagede af, i et kunstnerisk sprog, som er væsensforskelligt fra det sprog, de normalt håndterer udfordringer i. Det kunstneriske sprog transcenderer de almindelige kategorier og erfaringer og skaber sprækker, de kan skabe nye erkendelser i og et fælles referencepunkt, når de taler om noget af det, der er svært at sætte ord på som teenager. Det er det, teatret kan, og derfor teater er så nødvendigt,” siger Anne Gry Henningsen.

Savner en fælles strategi

Men selvom tematikkerne er aktuelle og vækker genklang hos et ungt publikum, så oplever Anne Gry Henningsen, at det er vanskeligt at komme igennem til folkeskolerne.

“Det virker som om, der skal være en særlig ildsjæl på en skole eller i en kommune, før teatret bliver inviteret ind. Vi er mange i branchen, der gør meget rigtigt hver for sig, men jeg savner en fælles strategi, der kan løfte teatret ind i folkeskolen. Og jeg ved ikke, hvordan vi skal lykkes med det,” siger Anne Gry Henningsen og tilføjer: 

“Jeg håber, nogen tager den og går forrest. Jeg slutter gerne trop. Teatret kan noget helt særligt, der får de unge til at se sig selv og hinanden med nye øjne, pege på alternativer til mainstream og vise, at verden kan se meget anderledes ud, end man går rundt og tror og måske ikke stiller spørgsmål til. Teatret kan vise den store verden i de små fortællinger”.

Drøm Drøm Drøm spiller på ZeBU fra den 21. marts, på Aprilfestival 2023 i Syddjurs Kommune og på Danmarksturné i efteråret. Læs mere her.

Seneste

Mette Wolf er ny forperson i Dansk Teater

Dansk Teaters medlemsteatre har netop valgt ny forperson i...

Tidligere balletmester Frank Andersen modtager Ballettens Venners Hæderspris 2023

I går uddeltes Ballettens Venners Hæderspris 2023 til Frank Andersen,...

Nørrebro Teater søger teaterdirektør

Ansøgningsfrist: fredag den 3. november 2023

Nyhedsbrev

Annoncespot_img

Udforsk videre

Mette Wolf er ny forperson i Dansk Teater

Dansk Teaters medlemsteatre har netop valgt ny forperson i...

Tidligere balletmester Frank Andersen modtager Ballettens Venners Hæderspris 2023

I går uddeltes Ballettens Venners Hæderspris 2023 til Frank Andersen,...

Nørrebro Teater søger teaterdirektør

Ansøgningsfrist: fredag den 3. november 2023

Bora Boras nye kommercielle chef er fundet

Bora Bora ansætter den erfarne Karin Buhl Slæggerup i...
Annonce
Annonce

Mette Wolf er ny forperson i Dansk Teater

Dansk Teaters medlemsteatre har netop valgt ny forperson i forbindelse med branche- og arbejdsgiverforeningens årsmøde og generalforsamling på Operaen. Ny forperson er Mette Wolf...

Tidligere balletmester Frank Andersen modtager Ballettens Venners Hæderspris 2023

I går uddeltes Ballettens Venners Hæderspris 2023 til Frank Andersen, tidligere solodanser og to gange balletmester ved Den Kgl. Ballet, instruktør og Bournonville-ekspert. Formand for Ballettens...

Nørrebro Teater søger teaterdirektør

Ansøgningsfrist: fredag den 3. november 2023