Populært lige nu

”Jeg vil koreografere død, ikke det at dø” – Andreas Constantinou om himherandit’s trilogi om sorg og død

Himherandit spiller den højenergiske forestilling Carcass under KSelekt på Det Kongelige Teater. Carcass er midterste del i en trilogi, der har døden som fælles...

Open call – Teater Får302

Deadline: 2. januar 2024
Annoncespot_imgspot_img

★★★★☆☆ Hassan er en klovn

Dansk – En pæredansk integrationskomedie på Teatret Svalegangen er et humoristisk, hyggeligt og lidt unuanceret indspark i debatten om integration i Danmark.

Der står han så. Klovnen. Iført et farvestrålende kostume, sminke i ansigtet og store sko byder han os velkommen og giver publikum hånden på vej ind i teatersalen. Smilet er en anelse stivnet og øjnene flakker, for Hassan, der er syrisk flygtning og netop ankommet til Danmark, har svært ved at forstå og navigere i de mange uskrevne kulturelle regler. Hvordan udtaler man for eksempel et ”A”, og hvorfor må man ikke sætte sig ved siden af danskerne i bussen, hvis der er andre ledige sæder?

Vi følger stykkets hovedkarakter Hassan, charmerende spillet af Alvin Olid Bursøe, fra han kommer til Danmark, bliver installeret i en lejlighed af en velmenende sagsbehandler og kaster sig ud i livet som dansker – med alt det, der følger med. Sprogundervisning, en dansk kæreste, svære ordsprog, irriterende telefonsælgere, nye svigerforældre og endnu flere overraskelser. I glimt mærker vi flashbacks fra den krig, som han helst ikke vil tale om. For Hassan vil se fremad. Han vil ikke være et offer, og der er ingen, der skal have ondt af ham. Han vil, bogstavelig talt, ud af klovnekostumet og være dansk.

Pressefoto / Teatret Svalegangen

Vægten i integrationskomedien, skrevet af Aleksa Okanovic, er lagt på kulturforskelle mellem danskerne og den syriske flygtning. Det skaber genkendelse og smil, når Hassan forvirret spørger ”Hvad betyder rosiner i røvskægget,” eller når han mod normal kutyme bruger underboens åbne internet, så hun med dansk fornemmelse for det konfliktsky må irettesætte ham. Men rigtigt farligt bliver konflikterne aldrig, og integrationsdebatten bliver næsten reduceret til, om du kan kende forskel på et spansk rundstykke og en giffel.

Foto: Morten Fauerby // Montgomery

DANSK – en pæredansk integrationskomedie på Teatret Svalegangen giver dig måske ikke en dybdeborende nuanceret analyse af den danske integrationsdebat netop nu, og især slutningen i stykket, der ikke skal afsløres her, stritter i mange forskellige retninger. Men du bør se forestillingen, hvis du vil underholdes, genkende og grine.

Seneste

Dialektkomedierne reddede Rønne Theater, der nu fejrer 200 års jubilæum

Rønne Theater kan i dag fejre en helt unik...

Nathalie Mellbye: ”Vi skal eksperimentere endnu mere radikalt med, hvad scenekunst kan være” 

Efteråret byder på mange nye tiltag fra flere nytiltrådte...

Nyhedsbrev

Annoncespot_imgspot_img

Udforsk videre

Dialektkomedierne reddede Rønne Theater, der nu fejrer 200 års jubilæum

Rønne Theater kan i dag fejre en helt unik...

Nathalie Mellbye: ”Vi skal eksperimentere endnu mere radikalt med, hvad scenekunst kan være” 

Efteråret byder på mange nye tiltag fra flere nytiltrådte...

Moving Identities – lastbilchauffører og kørestole

Det tværeuropæiske residency-projekt Moving Identities blev skudt i gang...
Annonce
Lene Grønborg Poulsen
Lene Grønborg Poulsen
anmelder og skribent.
Annonce

Dialektkomedierne reddede Rønne Theater, der nu fejrer 200 års jubilæum

Rønne Theater kan i dag fejre en helt unik jubilæumsdag, som ingen andre fungerende teatre i Danmark kan matche. Teatrets 200-års jubilæum fejres med...

Nathalie Mellbye: ”Vi skal eksperimentere endnu mere radikalt med, hvad scenekunst kan være” 

Efteråret byder på mange nye tiltag fra flere nytiltrådte teaterchefer over hele landet. Under temaet Nye chefer – nye visioner tager ISCENE pulsen på, hvad der...