Populært lige nu

Hvad nu, hvis Romeo og Julie ikke døde? Ny forestilling giver svaret

I den kommende uge har Københavns Shakespeare Kompagni verdenspremiere på en fortsættelse af William Shakespeares Romeo og Julie, der udspiller sig i en alternativ...
Annoncespot_imgspot_img

★★★★☆☆ Hassan er en klovn

Dansk – En pæredansk integrationskomedie på Teatret Svalegangen er et humoristisk, hyggeligt og lidt unuanceret indspark i debatten om integration i Danmark.

Der står han så. Klovnen. Iført et farvestrålende kostume, sminke i ansigtet og store sko byder han os velkommen og giver publikum hånden på vej ind i teatersalen. Smilet er en anelse stivnet og øjnene flakker, for Hassan, der er syrisk flygtning og netop ankommet til Danmark, har svært ved at forstå og navigere i de mange uskrevne kulturelle regler. Hvordan udtaler man for eksempel et ”A”, og hvorfor må man ikke sætte sig ved siden af danskerne i bussen, hvis der er andre ledige sæder?

Annonce

Vi følger stykkets hovedkarakter Hassan, charmerende spillet af Alvin Olid Bursøe, fra han kommer til Danmark, bliver installeret i en lejlighed af en velmenende sagsbehandler og kaster sig ud i livet som dansker – med alt det, der følger med. Sprogundervisning, en dansk kæreste, svære ordsprog, irriterende telefonsælgere, nye svigerforældre og endnu flere overraskelser. I glimt mærker vi flashbacks fra den krig, som han helst ikke vil tale om. For Hassan vil se fremad. Han vil ikke være et offer, og der er ingen, der skal have ondt af ham. Han vil, bogstavelig talt, ud af klovnekostumet og være dansk.

Pressefoto / Teatret Svalegangen

Vægten i integrationskomedien, skrevet af Aleksa Okanovic, er lagt på kulturforskelle mellem danskerne og den syriske flygtning. Det skaber genkendelse og smil, når Hassan forvirret spørger ”Hvad betyder rosiner i røvskægget,” eller når han mod normal kutyme bruger underboens åbne internet, så hun med dansk fornemmelse for det konfliktsky må irettesætte ham. Men rigtigt farligt bliver konflikterne aldrig, og integrationsdebatten bliver næsten reduceret til, om du kan kende forskel på et spansk rundstykke og en giffel.

Foto: Morten Fauerby // Montgomery

DANSK – en pæredansk integrationskomedie på Teatret Svalegangen giver dig måske ikke en dybdeborende nuanceret analyse af den danske integrationsdebat netop nu, og især slutningen i stykket, der ikke skal afsløres her, stritter i mange forskellige retninger. Men du bør se forestillingen, hvis du vil underholdes, genkende og grine.

Seneste

Vi skal tale håbet op gennem kunsten

SWOP festivalens seminar for professionelle blev i år afholdt...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Annonce
Lene Grønborg Poulsen
Lene Grønborg Poulsen
anmelder og skribent.
Annonce

Vi skal tale håbet op gennem kunsten

SWOP festivalens seminar for professionelle blev i år afholdt under overskriften The Regenerative Power of Art. Med en dyster keynote af Mikkel Krause Frantzen...