Er du ny udi revy-genren, eller vil du bare gerne imponere din revy-sidemand? Fortvivl ej. ISCENE giver dig 10 vigtige nedslag i revy-historien.
Hvad skal en ægte revy-kender vide om dansk revy? ISCENE hjælper dig her på vej med 10 ting, der er værd at vide om den satiriske genre.
1. Revyen kommer fra Frankrig
Revy-genren udspringer af 1700-tallets franske gøglertraditioner som ”revues de fin d’année” og er kendetegnet ved at være et ofte satirisk tilbageblik på året, der er gået. Revyen var som udgangspunkt en nytårsforestilling, der bredte sig fra Paris til blandt andet England, USA og Sverige.
2. Dansk revy fra 1849
Revyen kom til Danmark samtidig med Grundloven i 1849. Da blev det nemlig lovligt at opføre politisk satire i landet. Den første danske revy var Nytårsnat 1850, som blev spillet nytårsaften 1849 på det nyåbnede teater Casino i København. Bag forestillingen stod skuespiller og forfatter Erik Bøgh, som var blevet inspireret af en lignende nytårsrevy, han havde set i 1845 i Stockholm.
3. Første sommerrevy i København
Efter Nytårsnat 1850 tog antallet af danske revyer fart, og de blev efterhånden til større og mere veludstyrede af slagsen – som ikke længere kun var forbeholdt nytåret. Den første sommerrevy blev opført i 1873 på Varieté Teatret i København, mens aarhusianske Vennelyst kom med på bølgen i 1880.
4. Landets ældste sommerrevy i Svendborg
Landets ældste, igangværende sommerrevy er Rottefælden i Svendborg, som fik premiere første gang i 1884. I 2019 spiller den sin 136. sæson fra den 30. maj til 24. august og har Jens Krøyer, Kiki Brandt, Christine Astrid, Mikkel Schrøder og Jan Schou på rollelisten.
OBS. premiere udskudt. Læs hvorfor, her.
5. Danmarks største sommerrevy på Bakken
Danmarks største sommerrevy er Cirkusrevyen. Den blev etableret i 1935 og har siden da – med undtagelse af 1945 – fundet sted på Bakken (Dyrehavsbakken) i Klampenborg, nord for København. Cirkusrevyen har gennem årene haft mange folkekære skuespillere på scenen, blandt andre Dirch Passer, Malene Schwartz, Bodil Udsen, Buster Larsen, Marguerite Viby og Preben Kaas. I 2019 består Cirkusrevyen af Ulf Pilgaard (medvirker for 39. gang), Lisbeth Dahl (medvirker for 33. gang), Lise Baastrup (medvirker for 3. gang), Henrik Lykkegaard (medvirker for 19. gang), Karsten Jansfort (medvirker for 1. gang) samt kapelmester James Price (medvirker for 20. gang).
6. Fra slow til shortie
Ifølge revyekspert og museumsinspektør på museet Alhambra Rikke Rottensten er tempoet i de danske revyer blevet skruet op siden 1930’erne. Dengang var der langt færre numre i revyprogrammerne, og for eksempel Osvald Helmuths vise Dit hjerte er i fare Andresen varer knap ni minutter. I 1970’erne blev ”shortien” – små vittigheder i såkaldt onkelhumor-stil – indført for at holde publikum til ilden under forestillingen, og det blev startskuddet til det noget hurtigere tempo i nutidens revyer.
Læs også: Revy under forvandling
7. Revy på menuen
Langt de fleste danske sommerrevyer har fra begyndelsen ikke kun handlet om humor, men også om mad – i den forstand, at publikum har mulighed for at indtage en god middag før forestillingen.
8. Revyernes Revy
De sidste 41 år er der efter hver revysæson blevet afholdt Revyernes Revy, hvor der bliver uddelt priser til årets bedste revy-præstationer samt præsenteret nogle af årets bedste numre fra de forskellige revyer. Festen arrangeres af Skuespillerforeningen af 1879 og finder i år sted den 11. august på Bakken.
9. Provokerende plakat
Den danske revy kan også vække forargelse. Kerteminde Revyen blev beskyldt for at have en racistisk 2018-plakat, da de fire revyskuespillere var sminket, som var de forskellige stereotype racer med forskellig social baggrund. I et brev sendt til 10 af Kerteminde Revyens sponsorer opfordrede 60 underskrivere til, at sponsorerne trak støtten til revyen, hvis ikke plakaten blev ændret. Det skete ikke.
10. Fra 1 til 20
Ifølge Revy Danmark er der i dag 20 professionelle revyer i Danmark, som har hjemme så forskellige steder som for eksempel Randers, Næstved, Nykøbing Falster og Hjørring.
Artiklen er udarbejdet i et mediesamarbejde med Revy Danmark med fuld redaktionel frihed for ISCENE.