Populært lige nu

Her er de otte nominerede skuespillere til Teaterflisen 2024

Nu kan hele landet igen være med til at afgøre, hvilken kendt skuespiller, der i år skal have sin bronzekarikatur støbt ned i en...

Bud på ny scenekunstreform: Seks indsatsområder skal bringe scenekunsten ind i fremtiden 

Dansk Teater fremlagde mandag deres forslag til en eventuelt kommende scenekunstreform, da Scenekunstens Årsmøde løb af stablen i Skuespilhuset under CPH STAGE.  Dansk Teater har...
Annoncespot_imgspot_img

★★★★★☆ Rottweiler – når Chadi Abdul-Karim taler, så lytter vi!

Opgang2 Turnéteater har med Rottweiler modigt nok kastet sig over den svære to’er til succesforestillingen 4 Ever. Resultatet er velfungerende, og konceptet holder stadig.

To mænd på en scene. Den ene er musiker, den anden er fortæller. Bag dem ses en collage i rødlige nuancer med tre, små silhuetter i midten, der forestiller to store drenge og en lille pige. Det er i grove træk alt, hvad Rottweiler indeholder. Men alligevel får publikum en levende og fængende oplevelse med to forskellige fortællinger om familiebånd, søskende og hunde, der på uventet vis flettes sammen og samles mod slut.

Rituelt og fængende

Helt tilbage i 2014 spillede Opgang2 Turnéteaters forestilling 4 Ever for første gang. Siden har den turneret landet rundt, og med god grund. For 4 Ever er i al sin enkelhed en ganske fremragende ungdomsforestilling om venskab. Derfor giver det også mening, at Opgang2 Turnéteater nu laver en to’er.

Rottweiler er titlen på den nye forestilling, der er en del af teatrets faste samarbejde med Aarhus Teater. Setuppet er fuldstændig identisk med 4 Ever, og heldigvis for det. For det er netop konstellationen med Chadi Abdul-Karims formidable fortælleevner og Nikolaj Rosengreens ørehægende, stemningsskabende musik, der skaber den helstøbte teateroplevelse.

rottweiler opgang 2 aarhus teater
Rottweiler, Opgang2 Turnéteater. Foto: Ditte Chemnitz.

Der er noget næsten rituelt over de indledningsvise bevægelser, de to mænd på scenen udfører. Mens lyden af Rosengreens guitarspil fylder lokalet, gennemgår Abdul-Karim en række handlinger, som han tydeligvis har udført utallige gange før. Han hælder vand op fra en stor glaskande – først i Rosengreens glas, dernæst i sit eget. Han bevæger skuldrene og knækker fingrene som opvarmningsøvelser før sport. Og som det sidste, før det hele for alvor går i gang, tager han sin sorte kasket af og ifører sig den hvide hue, som han også havde på i 4 Ever. En næsten andægtig handling, som om fortællingernes magi sidder i huen. Hele dette ritual er også med til at bringe publikum i den rette stemning. Vi følger deres mindste bevægelser på scenen og venter i spænding på, hvilken historie de to vil fortælle denne gang.

En fremragende fortæller

Der findes ikke mange, der kan fortælle en historie så levende og fascinerende som Chadi Abdul-Karim. Som Bodil Alling, der med sit nærvær og sine fortællinger omfavner børn og voksne i alle aldre, har Abdul-Karim fuldstændigt grebet om det unge publikum. 

Hans helt utroligt dybe stemme indfanger deres opmærksomhed fra allerførste ord. ”Her. Vogter. Jeg.” Han udtaler ordene, som var de ikke en del af en samlet helhed. Betoner dem, som havde de hver især en væsentlig og ganske unik betydning. Den uro, der ellers var omkring i salen ved Scala-scenen, hvor det traditionelle premierepublikum har fået selskab af flere skoleklasser med småsnakkende teenagere, forstummer i et nu. Fortællingen i Rottweiler er gået i gang, og alle lytter intenst. 

rottweiler opgang 2 aarhus teater
Rottweiler, Opgang2 Turnéteater. Foto: Ditte Chemnitz.

”Alt er godt, så længe alt er godt derhjemme,” lyder omkvædet i en af de musikalske passager i Rottweiler, som til tider minder lidt om noget, vi kender fra Per Vers’ mesterlige sproglege. Og selvom historien på dette tidspunkt stadig er ren idyl, så varsler ordene ”så længe” alligevel forandringens komme. En understregning af en dyster undertone midt i alt det muntre.

LÆS OGSÅ: Ingen er en ungdomsforestilling med usikkerhed og sokkedukke-drama

Genkendelighed i fortællingerne

Hvor 4 Ever handlede om venskab, er der i Rottweiler fokus på familiebånd. Forestillingen har to parralle fortællespor, hvor det primære fokus er på de tre søskende Lange, Krølle og Lulu. Her fortæller Abdul-Karim om en kernefamilie i opløsning, om forældre, der svigter, og om hvordan en teenager pludselig må tage de voksnes ansvar på sine skuldre, blot fordi han er den ældste. Forestillingens andet spor handler om den usikre, unge mand Skinny. Fælles for de to historieforløb er, at de anskaffer sig en hundehvalp – en lille rottweiler – fra samme kuld. Og det er netop disse hunde, der til slut spinder historierne sammen på en noget overraskende vis.

rottweiler opgang 2 aarhus teater
Rottweiler, Opgang2 Turnéteater. Foto: Ditte Chemnitz.

Det er netop det genkendelige i historien om en potentiel skilsmissefamilie, om børnenes forskellige reaktioner og måder at håndtere situationen på, der gør, at Pia Marcussens tekst fungerer så fint. Skilsmissebarn eller ej. Alle blandt publikum kan se, høre, mærke og forstå de følelser, de tre børn gennemlever. Og også den fortabte Skinny og hans behov for selvhævdelse er ikke svær at følge. 

Rottweiler er måske nok på mange måder en gentagelse af 4 Ever. Men der er jo ingen, der siger, at man skal opfinde den dybe tallerken hver gang. Med et så velfungerende koncept, ville det være ærgerligt ikke at benytte det flere gange. Især fordi der jo hele tiden kommer nye unge til, som endnu har deres første møde med formatet til gode. Hvem der bare kunne opleve det for første gang igen.

Læs mere om Rottweiler her.

Seneste

Skal vi nedlægge Statens Kunstfond og lade politikerne uddele kunststøtte?

Kommentar fra Jakob Tekla Jørgensen

Bevilling til BIRCA kickstarter nyt arkiv for kunstneriske undersøgelsesprocesser

Nyt projekt hos BIRCA skal indsamle og dele viden...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Skal vi nedlægge Statens Kunstfond og lade politikerne uddele kunststøtte?

Kommentar fra Jakob Tekla Jørgensen

Bevilling til BIRCA kickstarter nyt arkiv for kunstneriske undersøgelsesprocesser

Nyt projekt hos BIRCA skal indsamle og dele viden...

Fire nye bud på Musical Reading Festival lover godt for genren

Musical Reading Festival bød på indblik i fire nye...

Syv egnsteatre får i alt 8 mio. kr. ekstra om året i årene 2024-2027

Kulturministeriet oplyser i en pressemeddelelse, at det er besluttet...
Annonce
Trine Wøldiche
Trine Wøldiche
Redaktionssekretær, journalist og kritiker på ISCENE. Arbejder som freelance kulturjournalist, er medlem af Reumert-juryen og har Kulturmor.dk. Tidligere teaterkritiker for Jyllands-Posten og Dagbladet Information. Uddannet cand.mag i Moderne Kultur ved Københavns Universitet og bachelor i Dramaturgi ved Aarhus Universitet.
Annonce

Bevilling til BIRCA kickstarter nyt arkiv for kunstneriske undersøgelsesprocesser

Nyt projekt hos BIRCA skal indsamle og dele viden og erfaring, som genereres i den kunstneriske forskning, der går forud for færdige værker og...