Populært lige nu

Små storbyteatre – kommunalpolitikerne fastholder et bredt teaterliv i København

11 københavnske teatre får status som små storbyteatre i perioden 2025-2028. To andre teatre får støttemidler fra en anden pulje, et teater tages helt...

Teatergrad – Hvad så nu? Hvad gør I uden bevilling?

I denne uge mistede Teatergrad status og den medfølgende støtte som lille storbyteater i København. Teatrets to ledere, Pelle Nordhøj Kann og Christine Worre...
Annoncespot_imgspot_img

To nye solodansere i Den Kongelige Ballet

TV-darling og canadisk stjernedanser bliver udnævnt til solodansere på Det Kongelige Teater.

Der blev skrevet historie på Gamle Scene fredag aften, da balletmester Nikolaj Hübbe udnævnte to nye solodansere: Alexander Bozinoff og TV-darlingen Emma Riis-Kofoed.

Solodanser er den højeste titel, man kan opnå i ballettens verden, og det er kun yderst sjældent en danser bliver forfremmet. Derfor er det også ganske unikt, at to dansere bliver forfremmet – og så for øjnene af et live publikum.

To nye solodansere
Alexander Bozinoff. Foto Natascha Thiara Rydvald.

Udnævnt under forestillingen

Fredag aften dansede Den Kongelige Ballet forestillingen Juveler på Gamle Scene. Efter værket Rubiner trådte en festklædt Nikolaj Hübbe til alles overraskelse selv op på scenen foran publikum inklusiv H.M. Dronningen og H.K.H Prinsesse Benedikte, der sad i Kongelogen, og sagde:

”I Sylfiden er han en hudløst drømmende og ilter James, hvis verden styrter i grus, idet sylfiden mister vingerne. Som Armand Duval i Kameliadamen lukker han med smerte kapitlet til sit livs største kærlighed. Senest – vil de der så ham – nok sent glemme hans udfoldelse og hans fuldkomne vanvidsscener i balletten Pierre, som blev skabt netop TIL ham. Og i aften brænder hans rødglødende rubin på kattepoter med et spring og et attack, der tager pusten fra selv den mest garvede balletgænger. Bag kulisserne er han det stille vand med den dybe grund. Han ejer en kæmpe kunstnerisk spændvidde, samt en menneskelig sensibel indsigt, der kun er få dansere beskåret. Alle de roller denne kunstner rører ved, formår han at give en personlig indlevelse. Hvis Tove Ditlevsen havde oplevet ham på scenen, ville hun nok også have skrevet bogen Drengesind. 

Jeg er stolt af at udnævne Alexander Bozinoff til kongelig solodanser!”

To nye solodansere
Emma Riis-Kofoed. Foto Natascha Thiara Rydvald.

En mindeværdig uge

Forestillingen fortsatte tydeligt opløftet med segmentet Diamanter – en skarpsleben virtuos finale med ballerinaen i centrum. Tæppet gik ned. Klapsalverne lagde sig. Og Nikolaj Hübbe trådte igen op på scenen:

”Da hun i 2019 for første gang dansede det store ballerina-parti i balletten Etudes, stod det enhver funklende klart, at denne ingenue besad alle de talenter som vores kunstart kræver. For dette var ikke en håbefuld debut; det var et eklatant gennembrud på et terpsichorisk plan. Og som en skarptsleben diamant lyner hendes stjernetalent i aften da også om kap med ædelstenene på hendes kostume. Hendes uomtvistelige dansebegavelse, raffinement og hendes kæmpe kærlighed til arbejdet og den kunstneriske proces – der ligger bag alt, hvad hun foretager sig – er ikke blot en stor og vigtig gave for Den Kongelige Danske Ballet, men for klassisk ballet i det hele taget. Jeg vil nu gøre mit til at toppe denne uges begivenheder for den unge dame. Det er IKKE en aprilsnar, men derimod helt vidunderligt nu at kunne udnævne Emma Riis Kofoed til kongelig solodanserinde!”

Det har været en mindeværdig uge for Emma Riis-Kofoed, der i søndags modtog Dronning Ingrids hæderslegat på 250.000 kr for åben skærm i TV2 showet Palæerne Danser. Mange danskere så også Emmas slid for at blive en af Det Kongelige Teaters Balletskoles første studenter, samtidig med at hun blev optaget i balletkompagniet i DR3 TV-serien I forreste række.

To nye solodansere
Ny solodanser Alexander Bozinoff i Juveler. Foto Costin Radu.

Om de to dansere

Alexander Bozinoff (f. 1990) er uddannet fra National Ballet School of Canada i Canada og John Cranko Schule i Tyskland. Han begyndte ved Den Kongelige Danske Ballet i 2011, inden han fem år senere blev udnævnt til mandlig solist. Han har bl. a. haft hovedroller i Sylfiden, Pierre, Svanesøen, Askepot, Kameliadamen, Spar dame, Raymonda, Alice i eventyrland og Nøddeknækkeren.

Emma Riis-Kofoed (f. 1998) startede på Det Kongelige Teaters Balletskole i 2. klasse, og blev i 2017 solist på Den Kongelige Ballet. Første gang offentligheden stiftede bekendtskab med Emma Riis-Kofoed var i DR’s dokumentarserie I forreste række fra 2017. Hun har bl.a. danset Myrtha i Giselle, og ballerinaen i Etudes og Dvorak pas de deux , hovedpartiet i Ballo della Regina og Sukkerfeen i Nøddeknækkeren. Emma Riis-Kofoed har tidligere bl.a. modtaget Roagerfondens talentpris, Ole Nørlyngs Talentpris og senest Dronning Ingrids hæderslegat.

Kilde: Pressemeddelelse Det Kongelige Teater

Seneste

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Annonce

Nikolaj Mineka: Applaus bidrager til at flytte fokus væk fra mediernes ansvar

"Kun ved at stå sammen og holde fokus kan vi skabe den forandring, der er nødvendig for at vende denne uheldige udvikling". Sådan skriver...