Populært lige nu

Hvad nu, hvis Romeo og Julie ikke døde? Ny forestilling giver svaret

I den kommende uge har Københavns Shakespeare Kompagni verdenspremiere på en fortsættelse af William Shakespeares Romeo og Julie, der udspiller sig i en alternativ...
Annoncespot_imgspot_img

★★★★☆☆ En grim ælling – eventyr som fint fortælleteater

Balsamique Théâtre har med En grim ælling skabt en visuelt velfungerende teaterudgave af H.C. Andersens eventyr for de 4-9-årige.

Blid musik klinger ud i det mørklagte lokale. I en lille firkant på bagvæggen ses et landskab. Et slot og en sø badet i gyldent orange lys. Forrest på scenen er placeret et bord, hvorpå store todimensionelle figurer med store grønne blade og en lille rede kan ses.

Annonce

Fra placeringen mellem bordet og billedet på bagvæggen befinder dukkefører Lone Nedergaard sig. Helt klædt i sort fortæller hun historien om en grim ælling, som alle børn og voksne sikkert allerede kender fra H.C. Andersens eventyr.

Luller publikum ind i universet

Nogle af de farvemættede papfigurer har bevægelige dele. De tre ællinger på række kan fx vippe frem og tilbage, og den grimme ælling kan bevæge hoved og hals. Ænderne og de mange andre dyr i fortællingen vækkes til live i hænderne på Lone Nedergaard – både som store figurer på bordet og som skyggeteater på bagvæggen.

De tre førstudklækkede ællinger bevæger sig omkring på række i gåsegang. De er “de dejligste ællinger, jeg har set,” som andemor erklærer. Mens det sidste æg, der ligger tilbage i reden og endnu ikke er klækket, måske er et “kalkunæg”, så stort som det er. Allerede før den udklækkes, er den grimme ælling udenfor flokken.

Lone Nedergaard fortæller med rolig stemmeføring, så både store og små blandt publikum nærmest på meditativ vis lulles ind i fortællingens univers. Men hun varierer naturligvis også udtrykket alt efter om det er den lille ælling, den gamle, hånlige hane, den hoppende frø eller den venlige bonde, der taler.

En grim ælling er et ægte eventyr

“Verden er stor. Meget større end man tror,” siger andemor til sine ællinger. Og det finder den lille, grimme ælling da også ud af, da han drager ud i verden – væk fra andegården, hvor han ikke er velkommen.

Lone Nedergaard viser hans rejse gennem verden på den lysende firkant på bagvæggen, hvor landskabet som i et lysbilledshow ændrer sig, mens den sorte silhuet af den lille ælling bevæger sig gennem det. Det er enkelt udført, men visuelt virkelig virkningsfuldt.

En grim ælling er en sød og vellykket forestilling, som kan ses fra 4 år. De smukke lysende billeder i scenografien giver hele iscenesættelsen et eventyrligt præg, som er ganske essentielt for en eventyrfortælling.

Instruktion og bearbejdelse af H.C. Andersens eventyr: Lone Nedergaard og Jean-Pierre Lescot. Skuespiller og dukkefører: Lone Nedergaard.

En Grim Ælling har spillet på Den Internationale Dukketeaterfestival i Charleville og har turneret i Frankrig siden 2017.

Set på Aprilfestival 2022.

Seneste

Vi skal tale håbet op gennem kunsten

SWOP festivalens seminar for professionelle blev i år afholdt...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Annonce
Trine Wøldiche
Trine Wøldiche
Redaktionssekretær, journalist og kritiker på ISCENE. Arbejder som freelance kulturjournalist, er medlem af Reumert-juryen og har Kulturmor.dk. Tidligere teaterkritiker for Jyllands-Posten og Dagbladet Information. Uddannet cand.mag i Moderne Kultur ved Københavns Universitet og bachelor i Dramaturgi ved Aarhus Universitet.
Annonce

Vi skal tale håbet op gennem kunsten

SWOP festivalens seminar for professionelle blev i år afholdt under overskriften The Regenerative Power of Art. Med en dyster keynote af Mikkel Krause Frantzen...