Populært lige nu

Årets ultimative højdepunkt i TeaterVejle

Det er tid for præsentation af sæsonprogrammer og i Vejle har teaterforeningen TeaterVejle i et par år satset stort på at sende deres trykte...

HamletScenen søger produktionsansvarlig

Ansøgningsfrist: 28. april 2024.
Annoncespot_imgspot_img

Teater Katapult fik frataget deres kommunale midler: Hvad nu? 

I onsdags vedtog politikerne i Aarhus Kommune at eksekvere deres spareplan og fratage en del af kulturlivet deres årlige midler. Teater Katapult mister hele den kommunale støtte, og teaterchef Torben Dahl kæmper nu sammen med bestyrelsen for teatrets fremtid.  

Hvad er jeres planer for Katapult nu, hvor I mister jeres tilskud?

“Vi har løbende – og siden udmeldingen slut oktober om, at vi stod i sparekataloget – haft flere ekstraordinære bestyrelsesmøder, hvor vi blandt andet har drøftet forskellige muligheder, såfremt politikerne fastholdt besparelsen af Katapult. På dagen for den endelige byrådsbeslutning den 2. februar fastlagde vi strategien. Vi har en strategi på kort og en på lidt længere sigt. Den sidste er stadig hemmelig, men på kort sigt vil vi skabe mulighed for at drive teatret videre også i 2024/25. Og det har vi travlt med, da vores kommunale tilskud udløber i starten af 2024. I forhold til kontrakter skal vi have en løsning inden for det næste halve år,” siger teaterchef på Teater Katapult, Torben Dahl.

“Et spor er at række ud til andre kommuner med henblik på flytning af teatret til en anden kommune med en egnsteaterbevilling; et andet spor er fortsat Aarhus ved at arbejde på at få hjælp fra større fonde sammen med muligheder i Aarhus for privat finansiering, hvor vi allerede er i gang med at kontakte erhvervslivet, som vi har gode forbindelser til, og som også støttede moralsk op om os i efteråret. Erhvervsorganisationen Erhverv Aarhus, der arbejder for et attraktivt kultur- og erhvervsliv i Aarhus Regionen, har mantraet “kultur er også erhverv”. Erhverv Aarhus ser stor værdi i en kulturinstitution som Teater Katapult i byen. Derudover arbejder vi som sagt på den lange bane med en større vision for Katapult, hvor den strategi får ben at gå på, hvis finansieringen på kort sigt lykkes”.

LÆS OGSÅ: Børn og unge er også taberne i kommunens kulturelle sparerunde 

Hvad gør I med de igangværende projekter?

“Vi kører vores igangværende projekter videre i 2023. Vi har urpremiere på vores egenproduktion Kool Kool Kina her den 22. februar. Den skal også forbi både Mungo Park og Teater Momentum i marts. Vores gæstespilsprogram kører videre i indeværende sæson, men efter sommer bliver der lidt færre gæstespil end normalt, og fra 2024 er der slet ikke planlagt noget, så længe vi ikke kender vores fremtid. Det ved jeg, der er mange uafhængige grupper i København, som er kede af eller ærgerlige over,” siger Torben Dahl og fortsætter:

“Til efteråret har vi endnu en egenproduktion, Madonna er en gammel luder, i co-produktion med Teater V. Den rører vi heller ikke ved. Men den sidste planlagte egenproduktion Pachamama kommer kun til at blive udviklet på manuskriptplan, indtil vi kender vores fremtid. Den skulle have haft urpremiere i foråret 2024”. 

“Vores udviklingsaktiviteter i Katapult Akademiet bliver også berørt af, at fremtiden ikke kendes. Aktiviteterne kører videre, men fortsætter jo desværre ikke efter april 2024, hvis ikke det lykkes at finde en model for overlevelse af teatret. Og endelig vores succesrige borger-storyteller-event StorySlam. Det slutter foreløbig til december med den måske sidste finale”.

LÆS OGSÅ: Teater Katapult truet på livet efter kommunalt overraskelsesangreb

Har I konkrete dialoger i gang med andre aktører eller kommuner om et eventuelt fremtidigt samarbejde?

“Ja,” afslutter Torben Dahl.

Seneste

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Annonce
Rie Hammer
Rie Hammer
Rie Hammer, chefredaktør ISCENE. Tidligere ansvarshavende redaktør på teatermagasinet Teater1. Fra 2001-2006 anmelder og skribent på gratisavisen Urban og har sideløbende skrevet stykker for børn og unge. Rie Hammer er formand for Foreningen Danske Teaterjournalister, formand for Forenede Kritikere samt juryformand for Årets Reumert.
Annonce

Scenekunstens Årsmøde 2024 sætter fokus på fremtidens scenekunst

Mandag den 3. juni afholdes Scenekunstens Årsmøde som en del af programmet for CPH Stage 2024. I år er temaet Scenekunstens fremtid og mødet...