Populært lige nu

Doktor Dans gjorde dansk ballet verdensberømt

Danmark har mistet sin legendariske balletformidler med det ikoniske skæg og den elegante humor. Erik Aschengreen døde få timer efter, at han havde været...

Ny model for kunstnerisk udvikling på Teater Momentum

Interview med Jeppe Sand

★★★★★☆ Supermagt – begavet, musikalsk satire i særklasse

DJØFstortion-darlingen, den uhyre produktive satiresekstet MAGT, er på banen med deres nye show Supermagt, der indeholder nye varianter på gruppens kendte formater. Denne gang...
Annoncespot_imgspot_img

Teatermanden Eyðun Johannessen er død

Eyðun Johannessen, færøsk instruktør, skuespiller og forfatter, døde den 3. september i København, 85 år gammel.

Eyðun Johannessen var den første færing, som tog en professionel teateruddannelse. Han var grundlægger af det professionelle færøske teater og hans arbejde var afgørende for tilblivelsen af Det Færøske National Teater, Tjóðpallur Føroya.

Eyðun Johannessens liv, virke og passion var grosat og udfoldede sig i Norden, hovedsageligt i hjemlandet Færøerne og i Danmark.

Den første inden for sit felt

I Danmark var han anerkendt som teaterpædagog og instruktør. Fra 1973-1976 var han vicerektor på Elevskolen ved Aarhus Teater, hvor han senere bliver rektor, 1979-86. Han instruerede mere end 200 forestillinger, hvilket gør ham til en af Danmarks mest aktive sceneinstruktører.

Eyðun blev født i rabarberkvarteret i Torshavn den 28. april 1938. Barndommens miljø elskede han og i det fandt han inspiration til det sidste. Især i “Det Røde Hus”, Sjónleikarhúsið, byens gamle amatørteater. Det elskede han passioneret hele sit liv.

Som 18-årig rejste Eyðun til Danmark for at blive skuespiller. Han uddannede sig som skuespiller på Det Kongelige Teaters Elevskole og drog videre til Elevskolen ved Odense Teater, hvor han søgte viden om organisation, drift, instruktion og scenografi. I 1960 blev han som 22-årig den første færing nogensinde, der blev uddannet skuespiller.

Professionelt teater til Færøerne

Efter endt uddannelse indledte Eyðun sin afgørende dannelsesrejse og besøgte Hamborg, London og gæstede Berliner Ensemblet i tre måneder.

I 1960 blev han gift med Tove Jacobsen. De mødte hinanden på Det Kongelige Teaters Elevskole. Det nygifte par rejste til Færøerne, hvor Eyðun påbegyndte sit arbejde på det, der blev et af hans livsværk: at skabe et professionelt teater i Færøerne.

Han startede i amatørteateret, Sjónleikarhúsinum, hvor han fra 1960-70 lavede en skuespillerskole. Fra 1960 til 1970 instruerede han 32 forestillinger i Sjónleikarhúsinum, fem-seks stykker i bygder, samt lavede en række radiomontager og hørespil, hvor hans version af Thorbjørn Egners Folk og røvere i Kardemommeby er blevet en del af alle færøske børns barndom.

I 1977 grundlagde Eyðun Færøernes første professionelle teater. Det var en freelance gruppe, som fik navnet Gríma.

Hædret i Danmark

I 1979 var der bud efter ham fra Aarhus, hvor han blev rektor for Elevskolen. Eyðun forlod øerne, hvor hans påbegyndte livsværk levede videre. I Danmark havde Eyðun også succes. I 2018 blev han udnævnt til hædersmedlem af Foreningen af Danske Sceneinstruktører. I begrundelsen stod blandt andet:

“dit CV er skræmmende imponerende: Alle genrer og formater har du været rundt om – flere gange! Nogle har du været med til at opfinde:
Fra Dickens´ Et Juleeventyr til Ørnsbos Fælden.
Du løftede Inden for murene ud af nostalgien.
Trold kan tæmmes og Titus Andronicus er noget af det bedste Shakespeare set herhjemme.

Du har haft en enestående evne til at forløse de episke dramaer – de store samfundsfortællinger – enkelt og storslået har du vist slægters endeligt, paradigmeskifte og nationer i knæ. Smukkest blandt andet i De fortabte spillemænd, Lykke Peer og På sporet af den tabte tid. Din indflydelse på og inspiration til Nordisk Teater er fuldstændig unik.”

Mere om Eyðun Johannessen

I 2000 blev Eyðun kaldt hjem af det nyoprettede, færøske kulturministerium. Opgaven var at lede et fireårigt forprojekt til et kommende Nationalteater. Færøernes første professionelle teater på drift, som bliver en realitet i 2004.

Fra 2004 iscenesatte han forestillinger både i Danmark og på Nationalteatret i hjembyen Tórshavn. Han instruerede ny færøsk dramatik, klassikere og dramatiseringer af litterære værker.

I 1997 fik Eyðun tildelt Statens Kunstfonds livsvarige ydelse for sin indsats for færøsk teater.

I 2001 blev han hædret med Mentanarvirðisløn Landsins, det færøeske landsstyres største hæderspris.

I 2005 blev Eyðun, af det færøske landsstyre, udnævnt til H.C. Andersen-ambassadør.

Ved sin 80 års fødselsdag i 2018 blev Eyðun hædersmedlem i begge sine forbund. Leikarafelag Føroya og Danske Sceneinstruktørers Forbund.

I 2004 blev Eyðun gift med skuespillerinde og tidligere rektor på Skuespillerskolen ved Odense Teater, Lane Lind. De blev senere skilt, men forblev venner til hans død.

Eyðun Johannessen har i sin erindringsbog Míni Leikapetti skrevet: “Kunsthistorien er en del af vores kultur og bør ikke fortabes i tilfældighed og uopmærksomhed”.

Ved Eyðun Johannessens død slutter det første og mest afgørende kapitel i historien om det professionelle teater i Færøerne.

Mindeordet er skrevet af Leikarafelag Føroya

Seneste

Nyhedsbrev

Annoncespot_img

Udforsk videre

★★★★★☆ CAKE – kagen er proppet med popkulørt, pangfarvet plastic fantastic

Igen i år leverer Wallmans med CAKE et superprofessionelt...

Hermed en opfordring til en fortsat fagstærk dialog om kritik

På ISCENE bringer vi omkring 300 anmeldelser om året....

Horsens Teaterfestival 2023 – alsidigt program med tiltro til de unge

I den forgangne weekend var gader, pladser og sale...
Annonce
Annonce

★★★★★☆ CAKE – kagen er proppet med popkulørt, pangfarvet plastic fantastic

Igen i år leverer Wallmans med CAKE et superprofessionelt show, der ikke giver sig ud for at være noget som helst andet og som...