Populært lige nu

Kirsten Dehlholm er død

Instruktør og kunstnerisk leder Kirsten Dehlholm er gået bort, 79 år gammel. Det skriver Hotel Pro Forma i dag i en pressemeddelelse. Kirsten Dehlholm...

Københavns Kommunes Kultur- og Fritidsudvalg møder kritik efter uddeling af ny scenekunstpakke

Da Kultur- og Fritidsudvalget i Københavns Kommune for nylig udmøntede en ny scenekunstpakke, lød der kritik fra branchen om, at kommunen løb fra sine...

Roskilde 2024 Art & Activism – minianmeldelser af danseperformances

Roskildes Art & Activism-program bød blandt meget andet på en række danseperformances, som vi løbende giver minianmeldelser under festivalen. Under programmets tematiske overligger Utopia...
Annoncespot_imgspot_img

Dansk Samtidscirkus går mod nye horisonter

Seminaret for Dansk Samtidscirkus præsenterede konkrete, langtidssigtede strategier for udviklingen af scenekunsten, og inviterede samtidig til refleksive og konstruktive dialoger om kunstens identitet.

DYNAMO bød i samarbejde med Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Scenekunst (PUS) og brancheforeningen Dansk Samtidscirkus inden for til et seminar om fremtiden for dansk samtidscirkus. Ildsjæle fra hele branchen samledes for at diskutere alt fra identitet til strategier. Målet om at få anerkendt og defineret samtidscirkus som legitim kunstform i samfundet var dagens helt gennemgående tema.

Seminar Dansk Samtidscirkus
Seminar Dansk Samtidscirkus på DYNAMO Workspace. Foto Maja Holtze.

Gode nyheder

Bestyrelsesleder for Statens Kunstfond, Gitta Malling, åbnede dagen med gode nyheder, da hun annoncerede et afgørende tiltag, der både skal øge kendskabet til dansk samtidscirkus og give danske artister en international scene at stå på.

”Det er en af PUS’ opgaver at fremme udviklingen af nye scenekunstformer, og i de fire år, vi sidder i udvalget, har vi valgt at have fokus på samtidscirkus for at hjælpe med at give genren et ekstra løft. Og det vil vi meget gerne gøre i dialog med miljøet,” fortalte Gitta Malling, der også havde konkrete initiativer i gang:

”Vi har indgået et samarbejde med Riksteatern om at være partner på CirkusExpo i Stockholm. Tidligere har det kun været svenskere og finnere, som har kunnet deltage, men nu bliver det også muligt for danske artister og kompagnier”.

Seminar Dansk Samtidscirkus
Seminar Dansk Samtidscirkus på DYNAMO Workspace. Foto Maja Holtze.

Dette bud på en international præsentationsscene for dansk samtidscirkus markerer ifølge Gitta Malling en æra af muligheder og potentiale for genren. CirkusExpo 2024 i Stockholm kan således blive et kraftfuldt skridt hen imod at udbrede kendskabet til dansk samtidscirkus og dermed forbedre omstændighederne for de udøvende cirkusartister og kompagnier.

Gitta Malling opfordrede til at søge om økonomisk støtte til deltagelse på CirkusExpo 2024 gennem puljen Scenekunst: Internationale aktiviteter, der har frist allerede 2. oktober 2023. Med denne nyhed var dagen i gang og programmet fortsatte med en række oplæg og dialoger.

Mere end 16 mand og en søløve

”Cirkus behøver ikke at være 16 mand og en søløve”.

Sådan lød ordene fra Michael Eigtved, lektor ved Institut for Kunst og Videnskab på Københavns Universitet. Med denne udtalelse påpeger Eigtved, at cirkus er mere end blot sukkerrør og dyrskue, skønt genren lider under stærke konnotationer til dette mere konventionelle cirkusmiljø. Samtidscirkus betoner en tværæstetisk mangfoldighed, som ifølge Eigtved besidder et transformativt potentiale.

Seminar Dansk Samtidscirkus på DYNAMO Workspace. Foto Maja Holtze.
Seminar Dansk Samtidscirkus på DYNAMO Workspace. Foto Maria Hjuler Suhr.

Han opfordrede til at tale mere intellektuelt om cirkus og dermed vise, at det er andet og mere end underholdning, at cirkus agerer som en udforskning af grænser i en fusion af kulturelle og æstetiske udtryk. Netop derfor understreger – ikke kun Eigtved, men flere af seminarets oplægsholdere – vigtigheden af at danne kunstneriske alliancer.

Michael Eigtved uddybede sin pointe ved at beskrive, hvordan transformation bliver mulig i det kollektive rum gennem synergien omkring kunsten. I det kollektive samarbejde smelter kreative sind sammen og skaber noget, der går ud over det forventede.

International inspiration

I forlængelse af Michael Eigtveds pointer trådte den litauiske teaterdirektør Gildas Aleksa og Lotta Nevalainen, international udviklingsdirektør i Circus & Dance Info Finland, frem som levende repræsentanter for cirkussets globale appel og vigtigheden af at danne kunstneriske alliancer.

Seminar Dansk Samtidscirkus
Seminar Dansk Samtidscirkus på DYNAMO Workspace. Foto Maja Holtze.

Gildas Aleksa delte sine erfaringer med skabelsen af den internationale festival for samtidscirkus, Cirkuliacija, i Litauen. Han kastede lys over de forskellige udfordringer, som Litauens cirkusmiljø står overfor, men betonede også de mange succesoplevelser. Oplægget var præget af en just do it-mentalitet og vidnede om vedholdenhed trods strukturelle, logistiske og økonomiske udfordringer. Lotta Nevalainen præsenterede fusionen af de to tidligere organisationer, Circus & Dance Info Finland, og uddybede de potentielle horisonter for dansk samtidscirkus ved at arbejde organisatorisk.

Begge oplæg lagde vægt på, at cirkus er en global familie, der deler inspiration og oplevelser på tværs af grænser, og fungerede som inspirerende internationale eksempler på succes.

Mod en ny diskurs

Dagen blev afrundet med at nedtone den ellers af og til højtflyvende retorik med konkrete visioner og ønsker for fremtiden inden for dansk samtidscirkus.

Deltagerne ønsker at ændre teaterforeningers navne til scenekunstforeninger. Initiativet skal agere primus motor for at ændre diskursen om scenekunst ved at gøre begrebet mere inkluderende for forskellige stilarter og æstetiske udtryk.

Seminar Dansk Samtidscirkus
Seminar Dansk Samtidscirkus på DYNAMO Workspace. Foto Maria Hjuler Suhr.

Artisterne vil desuden arbejde for flere ressourcer til produktioner og for tværæstetisk undervisning i skolerne. Statens Kunstfond og Dansk Samtidscirkus har også et ønske om at skabe en stor, unik forestilling, der kan vise potentialet i samtidscirkus for et bredere publikum og beslutningstagere.

Mindre kamp, mere kunst

Dansk Samtidscirkus bevæger sig mod en spændende fremtid, hvor konkrete tiltag og visioner er sat i værk. Seminaret sluttede i en fælles positiv stemning for fremtiden. En fremtid, hvor man ikke behøver at forsvare, argumentere eller kæmpe for kunstens legitimitet, men derimod kan bruge energien på at skabe. Der herskede blandt deltagerne en stærk tro på, at dansk samtidscirkus, midt i al støjen, vil finde sin egen stemme, og definere sig som særegen og legitim kunstart.

Seneste

★★★★★☆ Et skærsommernats drøn – dekonstrueret woke-schwung galore

Et skærsommernats drøn på Teatret Slotsgaarden er et intelligent,...

Hand to hand – europæisk samtidscirkus-projekt på PASSAGE Festival 2024

Hvordan kan samtidscirkus i offentlige rum bidrage til en...

Ny forskning om scenekunstnere og arkiver

Hvordan skal scenekunsten bevares, hvis det skal give mening...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

★★★★★☆ Et skærsommernats drøn – dekonstrueret woke-schwung galore

Et skærsommernats drøn på Teatret Slotsgaarden er et intelligent,...

Hand to hand – europæisk samtidscirkus-projekt på PASSAGE Festival 2024

Hvordan kan samtidscirkus i offentlige rum bidrage til en...

Ny forskning om scenekunstnere og arkiver

Hvordan skal scenekunsten bevares, hvis det skal give mening...

Kirsten Dehlholm er død

Instruktør og kunstnerisk leder Kirsten Dehlholm er gået bort,...

Her er de nominerede til Revyernes Revy 2024

I dag kan Skuespillerforeningen af 1879 og Revyernes Revys...
Annonce
Maria Hjuler Suhr
Maria Hjuler Suhr
Maria Hjuler Suhr har en bachelor i idéhistorie og studerer cand.mag. i journalistik på SDU. Derudover har Maria en lang baggrund indenfor teater, musicals og musik, både som danser, skuespiller og musiker. Hun arbejder desuden som professionel pianist ved siden af sit studie.
Annonce

★★★★★☆ Et skærsommernats drøn – dekonstrueret woke-schwung galore

Et skærsommernats drøn på Teatret Slotsgaarden er et intelligent, stringent mashup af blankvers, shakespearesk seriøsitet, rablende farcetempo, balstyriske karakterer og samtidssatire, der svider, forløst...

Hand to hand – europæisk samtidscirkus-projekt på PASSAGE Festival 2024

Hvordan kan samtidscirkus i offentlige rum bidrage til en bæredygtig udvikling af cirkusdisciplinerne – og samtidig skabe lokalt forankrede forbindelser på tværs af erhverv...

Ny forskning om scenekunstnere og arkiver

Hvordan skal scenekunsten bevares, hvis det skal give mening i et kunstnerisk kredsløb? Og hvad gemmer kunstnerne selv? Den digitale bevægelse i samfundet har...