Efter en veloverstået fejring af 300-året for dansk scenekunst i efteråret 2022, kunne Foreningen Dansk Teater 300 År endegyldigt lukke ned i den 22. november 2023.
I den nye evalueringsrapport fremgår det, at fejringen, trods bump på vejen, var en overvejende succes og i det store og hele nåede målsætningen om at skabe fornyet interesse for dansk scenekunst landet over.
Flere populære projekter
Med et samlet budget på 5,7 millioner, primært doneret af Kulturministeriet og de store fonde A.P. Møller Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og Augustinus Fonden, lykkedes det sekretariatet bestående af én projektleder, to studentermedhjælpere samt de tre initiativtagere, Janicke Branth, Linnea Voss og Alette Scavenius, at iværksætte flere store projekter, som tilsammen og hver for sig har tiltrukket sig stor opmærksomhed.
Størst udbredelse fik Liv Thomsens filmserie om dansk teater, som blev vist på DR2 hele efteråret, og som nu kan tilgås på Hofteatrets hjemmeside, samt de 21 podcasts om dansk teaterhistorie, der ligger her.
Men også foreningens udgivelser, i særlig grad Erik Aschengreens bog Ballet og Nila Parlys bog Opera, som blev udgivet i samarbejde med Selskabet for Dansk Teaterhistorie, har vakt begejstring. Derudover udgav Foreningen et særnummer af det scenekunstfaglige tidsskrift, Peripeti, i samarbejde med Institut for Kommunikation og Kultur, Afdeling for Dramaturgi ved Aarhus Universitet, der kan tilgås her.
LÆS OGSÅ: Dansk Teater 300 År – styregruppen gør status over projektet
Veloverstået fejring af Dansk Teater 300 År
“Med de midler, foreningen havde til rådighed, bestræbte vi os på at tilgodese scenekunsten både geografisk, genremæssigt, fagligt, historisk og samtidshistorisk og med lige vægt på professionelle og amatører,” udtaler Formand for Foreningen Dansk Teater 300 År, Mikkel Harder Munck-Hansen.
Således fik samtlige folkeskoler i hele landet tilsendt et gratis, delvist digitalt læringsspil om scenekunst, hvor de oplever, hvordan en forestilling bliver skabt og gennem forhandlinger og kreativ indsats lærer teatret at kende indefra og selv skaber en forestilling. Spillet kan tilgås her.
LÆS OGSÅ: Dansk Teater 300 År – bredtfavnende med vellykket formidling
I otte større byer landet over i hele fejringsmåneden, september 2022, kunne man opleve en udendørs teaterhistorisk udstilling, som 54 teatre bidrog til med billeder fra deres forestillinger. Udstillingen havde form af en lille teaterkaravane, og var udstyret med en mindre scene til brug for amatørteatre og andre med noget på hjerte.
Endelig iværksatte foreningen syv tænketanke med fokus på fremtidens teater inden for børneteater, dans, musikdramatik, digital scenekunst, diversitet, osv. – et frugtbart møde mellem fagfolk, hvor seriøse debatter kunne udvikle sig.
Læs evalueringsrapporten her.