Populært lige nu

DANISH+ – kurateret showcase er en del af dansk scenekunsts eksportsucces

Den internationale, kuraterede showcase DANISH+ løber af stablen 6. - 8. maj. Her stimler indkøbere fra 16 forskellige nationer sammen i Aarhus for at...

De nominerede til Årets Reumert 2024 – få overblikket her

De nominerede til Årets Reumert 2024 er i dag blevet offentliggjort med et bredt felt af genrer og produktioner fra hele landet repræsenteret. Som...

Lad sæson 25/26 blive en sæson med fokus på fairness for scenekunstnere

Produktionsselskabet prfrm opfordrer alle institutionsledere til at arbejde for, at sæson 25/26 bliver en sæson med fairness i højsædet med denne venlige påmindelse om...
Annoncespot_imgspot_img

★★★★☆☆ Twisted Forest opmuntrer til leg i skoven

Wunderlands nyeste performance Twisted Forest – a human imagination game er en alternativ skovvandring, hvor man ikke er publikum, men aktiv deltager i legen, der skaber en forbindelse til såvel naturen som ens indre barn.

Jeg befinder mig under en hvid pavillion i udkanten af Røgen Præstegårdsskov sammen med en hel masse andre. Vi iklæder os specialsyede heldragter i skovens grå-grønne farver. Endnu ved jeg ikke, at jeg få timer senere vil være på vej hjem igen med kulsorte negle, håret fuld af muld og små stykker visne blade, samt et stort smil på læben.

Annonce

Heldragten suppleres med hovedtelefoner, elektronik i en mavetaske og et farvet bånd over skulderen, som inddeler alle i hold. I disse mindre grupper sendes vi ud i skoven. “Magien findes udenfor stierne,” belæres vi om og opfordres til at bevæge os frit rundt i skoven. Så længe vi bare bliver sammen og holder os under træernes grønne kroner.

Lyden af visne blade

Twisted Forest er en kombination af lydvandring, hvor små fortællinger automatisk igangsættes på specifikke steder i skoven, og møder med udklædte performere, der dukker op og uden ord tager os med på små, tankevækkende ture. 

For vi må ikke tale sammen under oplevelsen. Med tegn og fakter viser de forskellige performere os, hvad vi skal gøre. Fx når vi kortvarigt skal tage hovedtelefonerne – der konstant afspiller meditative lyde af fugle, vindens susen og andre former for behagelig “støj” – af og i stedet lytte til skovens egne lyde.

Twisted Forest, Wunderland. Foto: Jacob Stage
Twisted Forest, Wunderland. Foto: Jacob Stage

Således finder jeg mig selv siddende med hænder og arme dybt begravet i en stor bunke af visne, halvt formuldede blade. Bladenes raslen og deres smuldrende følelse mellem fingrene sender en behagelig fornemmelse af forbundethed til skoven gennem mig. Vi kaster dem op i luften, mod hinanden og ned på jorden, indtil vi alle er godt beskidte.

Kontakt med det indre barn

Et andet sted dukker en kvinde op. Som en drillende skovånd kaster hun små pinde efter os og lokker os legende til at følge hende. Vi spiller en form for kegleformet Mikado med pinde, som vi efterfølgende bruger til at slå på træstammerne med, mens vi lytter til de lyde, det frembringer. 

Vi løber op og ned ad skrænter. Ser op mod løvtaget over os. Samles i cirkler og bevæger os videre gennem skoven. Ved et sumpet mosehul, hvor et eventyrligt, grønligt lys kastes ned mellem træernes blade og understreges af algerne på vandet, får vi nærmest ceremonielt tegnet mudderstreger hen over håndryggede.

Twisted Forest er afgjort den type performance, man får allermest ud af, hvis man lever sig ind i oplevelserne uden forbehold. Dagens deltagerne er i alle aldre fra 15 år og op. Men vi skal alle i kontakt med vores indre barn, vores intuitive forståelse for leg, for at kunne være fuldt og helt med i oplevelsen. Fx når vi plukker små tørre kviste af et træ , holder dem op foran panden og leger kronvildt i skoven.

Twisted Forest, Wunderland. Foto: Jacob Stage
Twisted Forest, Wunderland. Foto: Jacob Stage

Meditative pauser

Vi følger et rødt bånd ind i kuppelformede telte. På kølig, mørk jord ligger vi side om side og kigger op på teltdugen, der er dækket af tyndt, rødt stof, hvor fine grene og hullet vat gør det ud for skovens organer og på samme tid minder om en miniature version af trækronerne uden for teltet under en solnedgang. “Jeg er dit system,” siger kvindestemmen i vores ører, og fortæller om brede røde floder, der som energi strømmer afsted. I skoven som indeni os selv. 

Det giver en nærmest meditativ pause i vandringen gennem skoven, der afsluttes på lignende vis i en stor lysning, hvor alle hold samles til slut. Her ligger vi først og mærker varmen fra solen, der bager ned på premieredagen, for dernæst to og to at lege med store farvestrålende stofstykker, der som faldskærme kan foldes ud og indfange luften, når vi løber omkring træerne med dem.

Trods lidt uundgåelige tekniske udfordringer og korte øjeblikkes tvivl om, hvad der nu skal ske, er Twisted Forest en ganske særlig skovtur. En oplevelse, der bliver siddende i kroppen, længe efter neglene igen er blevet hvide og den sidste rest af skovbund igen er vasket ud af håret.

Fakta

Kunstnerisk leder, idé- og konceptudvikler og performer: Mette Aakjær. Tekst, medudvikler og dramaturg: Sonja Winckelman Thomsen. Komponist: Thoranna Bjornsdottir. Visuel kunstner og scenograf: Sigrid Astrup. Kostume- og maskedesigner: Amanda Axelsen-Sigaard. Medskabende performer og medudvikler af koncept: Helga Rosenfeldt Olsen. Medskabende performere: Sara Vilardo, Lindon Shimizu, Molly Nyeland og Nina Tind.

Spiller i Røgen Præstegårdsskov i Faurskov 20. august – 11. september 2022.

Seneste

Projekt undersøger krydsfeltet mellem kunst, forskning og mental trivsel

Torsdag i den kommende uge kan interessede få en...

Tre musikalske performances, du kan opleve på SPOR festival 2024

SPOR festival i Aarhus starter om to uger. Festivalen...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Annonce
Trine Wøldiche
Trine Wøldiche
Redaktionssekretær, journalist og kritiker på ISCENE. Arbejder som freelance kulturjournalist, er medlem af Reumert-juryen og har Kulturmor.dk. Tidligere teaterkritiker for Jyllands-Posten og Dagbladet Information. Uddannet cand.mag i Moderne Kultur ved Københavns Universitet og bachelor i Dramaturgi ved Aarhus Universitet.
Annonce

Projekt undersøger krydsfeltet mellem kunst, forskning og mental trivsel

Torsdag i den kommende uge kan interessede få en smagsprøve på et helt nyt teaterunivers på Refshaleøen, når projektet med titlen Embracing the Root...

Tre musikalske performances, du kan opleve på SPOR festival 2024

SPOR festival i Aarhus starter om to uger. Festivalen byder på oplevelser fra lyd- og tonekunstens verden, men der er faktisk også scenekunstneriske oplevelser på...