Populært lige nu

DANISH+ – kurateret showcase er en del af dansk scenekunsts eksportsucces

Den internationale, kuraterede showcase DANISH+ løber af stablen 6. - 8. maj. Her stimler indkøbere fra 16 forskellige nationer sammen i Aarhus for at...

De nominerede til Årets Reumert 2024 – få overblikket her

De nominerede til Årets Reumert 2024 er i dag blevet offentliggjort med et bredt felt af genrer og produktioner fra hele landet repræsenteret. Som...

Lad sæson 25/26 blive en sæson med fokus på fairness for scenekunstnere

Produktionsselskabet prfrm opfordrer alle institutionsledere til at arbejde for, at sæson 25/26 bliver en sæson med fairness i højsædet med denne venlige påmindelse om...
Annoncespot_imgspot_img

★★★★★☆ Maskefald er den forestilling, vi ikke vidste, vi manglede

Byens Lys på Christiania genåbner som teater med Steen Koerners porøse og potent-poetiske cabaret Maskefald, der med tråden til fortiden revitaliserer kollektivets kunstneriske kraft.  

Erik Clausen taler til os. I staccatosætninger fra projektioner på scenerummets kroge og fremspring. Om at være kunstner. Om Christiania. Han vil fortælle på sin egen måde. Så bryder sax, trommer og en dansende maskemand ind. Maskefald fortæller på sin egen måde, der hylder fortiden og peger ind i fremtiden med et hold brillante kunstnere.  

Annonce
maskefald
Maskefald på Byens Lys. Foto: Rune Abro

Hjertets mangesprogede tale  

I front står Smag Paa Dig Selvdet Christianiabaserede band, der fornylig er braget gennem lydmuren med deres unikke sax/trommeperformance, der kraftfuldt og punkjazzet banker mod trommehinderne og får hele kroppen til at vibrere. Finurlige Vera My danner musikalsk modpol med sine sprøde, stilfærdige slice of life-sange om hjerter af elastik, dunkle malerier, der males lyse igen og om at stalke sin nabo, når man ikke kan blive hemmelig agent.  

Hendes toner accentueres i Benjamin Skops mageløse electric boogie-variationer, der organisk glider over scenen med ubesværet præcision og dirrende indlevelse. Et blødt knæ, en skærende albue. Sad man mon lige og savnede netop den danseform. Næ, men den rammer ligesom Lyylia Koivuniemis flyvende-flaksende ballerinatrin snart hid snart did den hjertets mangesprogede tale, der er krumtappen i Maskefald.  

Maskefald på Byens Lys. Foto Rozbeh Zavari.
Maskefald på Byens Lys. Foto: Rune Abro

Prinser, guldfugle og punknonsenssvadaer 

Michiel Tange van Leeuwen fascinerer som altid med sin artistiske kropsbeherskelse. I den grove jerntrapez, i håndstand, i elegant bevægelse med Lyylia Koivuniemi. En nuance mere på forestillingens kropslige palet, der udfolder sig på den lille scene, der vokser sig større i Michel Winckler-Krog–Hackstages fabulerende, lysende billedscenografi, der som forestillingen selv fornyer fortiden ved at flette den med nutiden.  

Ordene ligger i munden på Josephine Raahauges sorte og Mia Lerdams hvide karakterer. Raahauge dystert, kuldslået travende med hætten over hovedet og Herman Hesses dystopier på læben. Mia Lerdam diabolsk fortællende eventyr, mens hun koster rundt med prinser og guldfugle. Sammen til sidst i projektionernes blomstervæld af håb. Thorbjørn Øllgaard supplerer stærkt det talte ord med sine spytte-mumlende kapitalismebashende punknonsenssvadaer.  

maskefald
Maskefald på Byens Lys. Foto: Rune Abro

Utrolig retro og forfriskende hip 

I hjørner og på gesimser sniger Andy Benz og Nico De Frost sig rundt og lægger bund og toner i det musikalske poesiinferno. Øverst til venstre troner Albert Holberg skulpturelt som den tæskende tromme.  

Det er på mange måder en syndig rodebutik, Steen Koerner har rørt sammen i sin gryde, men det fungerer. Ikke mindst i kraft af kunstnerne, der alle som en er blæret dygtige til det, de laver, men også alle har den kant, der ikke bare gør det flot, men som bærer det grimme og det uskyldige i sig på samme tid. 

Maskefald er både helt utrolig retro og forfriskende hip. En kunstnerisk knytnæve med et spirende blomsterflor gemt i håndfladen. En forestilling, vi ikke vidste, at vi havde brug for. Men det havde vi!

Tekster af: Jesper Groth, Clemens Telling, Thorbjørn Øllgaard, Vera My og samples fra Hermann Hesse. Musik af: Smag Paa Dig Selv, Yo-Akim, Vera My, Andy Benz og Nico De Frost. Iscenesættelse: Steen Koerner. Musikalsk ledelse: Andreas Bennetzen. Visuel designer: Michel Winckler-Krog–Hackstage.

Medvirkende: Josephine Raahauge, Mia Lerdam, Thorbjørn Øllgaard, Oliver Lauridsen, Albert Holberg, Vera My, Andy Benz, Lyylia Koivuniemi, Nico De Frost, Michiel Tange van Leeuwen og Benjamin Skop.

Spiller på Byens Lys 12. – 23. oktober 2022.

Seneste

Projekt undersøger krydsfeltet mellem kunst, forskning og mental trivsel

Torsdag i den kommende uge kan interessede få en...

Tre musikalske performances, du kan opleve på SPOR festival 2024

SPOR festival i Aarhus starter om to uger. Festivalen...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Annonce
Anne Liisberg
Anne Liisberg
Kritik- og debatredaktør ISCENE. Fagansvarlig lex.dk. Cand. mag. i Dansk & Dramaturgi. Har siden 1985 arbejdet som instruktør, forestillingsleder, PR-ansvarlig, underviser, skribent, redaktør og producent af både kulturelle og kommercielle produktioner. Tidligere blandt andet fast anmelder på Teater 1 fra 2011-2016 og på Berlingske fra 2016-2019.
Annonce

Projekt undersøger krydsfeltet mellem kunst, forskning og mental trivsel

Torsdag i den kommende uge kan interessede få en smagsprøve på et helt nyt teaterunivers på Refshaleøen, når projektet med titlen Embracing the Root...

Tre musikalske performances, du kan opleve på SPOR festival 2024

SPOR festival i Aarhus starter om to uger. Festivalen byder på oplevelser fra lyd- og tonekunstens verden, men der er faktisk også scenekunstneriske oplevelser på...