Et foto af et teaterprogram eller et billede fra en mørk teatersal. Det er ikke nemt at tage smarte, Instagram-venlige billeder, der både dokumenterer din teatertur samt flasher, hvor kulturel eller social, du er. Men der er hjælp at hente her, hvor Instagramekspert Astrid Maria Rasmussen deler ud af gode tips og tricks. Indrøm det! Du vil gerne tage et lækkert og Insta-hipt billede fra din seneste tur i teatersalen. Men det er faktisk slet ikke så nemt, for den fantastiske oplevelse ender ofte i et kedeligt programbillede eller et grumset applausbillede fra en alt for mørk teatersal.
Så hvordan tager man egentlig gode billeder til Instagram? Iscene har fået hjælp af fotograf og Instagramekspert Astrid Maria Rasmussen, som her giver dig fire DO’S og et enkelt DON’T, der kan forbedre dit Insta-feed.
1) Hvad vil du fortælle?
Overvej, hvad du gerne vil fortælle med billedet. Generelt er der alt for mange billeder på Instagram, hvor folk blot rapporterer, hvad de laver. Men de dygtigste Instagrammere skaber også en fortælling, hvor de giver lidt af sig selv. Overvej i ord og billeder, hvordan du kan berette om, for eksempel HVORFOR du har valgt at tage ind for at se et bestemt teaterstykke. Eller hvilken betydning temaet eller skuespillerne har for dig? Hvad synes du om forestillingen, og hvorfor mener du i øvrigt, at det var en god eller dårlig oplevelse? På den måde får andre brugere en reelt værdi ud af at følge dig, understreger Astrid Maria Rasmussen.
2) Gør det enkelt
Billeder på Instagram kendetegnes ved, at de opleves på en relativ lille mobilskærm. I modsætning til for eksempel pressefotoet, så dur det ikke, hvis billedet er alt for detaljemættet. Så scroller folk bare forbi. Mønstre og ensartethed fungerer rigtig godt i et Instagram-feed, mens farver, der bryder, kan få folk til at stoppe op. Flere teatre har flotte facader og interiør, og det kan man tage rigtig fine billeder af. Men udfordr også dig selv og tag billeder af en detalje i murværket eller i salen, påpeger Astrid Maria Rasmussen. Og når du beskærer dit billede så vær sikker på, at du skærer alle uvæsentlige elementer væk.
3) Når spotlys driller
Mange vælger at tage et klassisk ”applaus billede”, når skuespillerne kommer ud efter endt show. Eller de knipser måske et billede af scenografien, inden forestillingen går i gang. Det giver god mening, men det er samtidig svære motiver, fordi spotlyset ofte er udfordrende for en almindelig amatørfotograf. Astrid Maria Rasmussen anbefaler, at du fokuserer på den kraftigste lyskilde (oftest lyskeglen fra spotlysene eller der, hvor den rammer), så motivet er korrekt eksponeret. Resten af billedet vil umiddelbart blive alt for mørkt, men det er noget, der efterfølgende kan lysnes i et redigeringsprogram. Eksempelvis kan du benytte gratisapp’en Snapseed. I billedredigering kan man gøre ting lysere eller bløde skygger op, mens det derimod ikke er muligt at redde et område på et billede, hvis det er overeksponeret. Endelig skal du ikke begynde at zoome på din mobil… heller ikke selvom du sidder på 24. række, understreger Astrid Maria Rasmussen. Det giver et langt bedre resultat, hvis du nøjes med beskære billedet efterfølgende.
4) Vælg den rigtige billedstørrelse
Har du lagt mærke til, at man kan vælge forskellige billedstørrelser på Instagram? Du kan faktisk vælge at poste dit billede i kvadratisk størrelse, i bredformat eller på højkant. Og selvom det for de fleste vil være naturligt at vælge det flotte bredformat, så peger alle statistikker på, at billeder, der er kvadratiske eller i højformat, performer langt bedre. Og det gør de ganske enkelt, fordi de fylder mere på skærmen, og man derfor bedre kan se dem, forklarer Astrid Maria Rasmussen. På den måde ændrer Instagram faktisk vores måde at tænke og tage billeder på.
5) DON’T: Et billede af teaterprogrammet
Du kender det måske. Det er ikke lykkedes dig at få taget det gode billede, der indkapsler den magiske oplevelse, du forventer at få eller lige har haft i teatersalens mørke. I stedet knipser du et hurtigt billede af teaterprogrammet og skriver en billedtekst om, hvad du skal se i aften. Det er et stort NO GO! I hvert fald hvis man spørger Astrid Maria Rasmussen, som kalder det ”en ret kedelig måde at formidle det, du skal, på.” I stedet opfordrer hun til at tænke mere kreativt… og så kan du jo passende starte med rådene på denne liste.