Populært lige nu

DANISH+ – kurateret showcase er en del af dansk scenekunsts eksportsucces

Den internationale, kuraterede showcase DANISH+ løber af stablen 6. - 8. maj. Her stimler indkøbere fra 16 forskellige nationer sammen i Aarhus for at...

De nominerede til Årets Reumert 2024 – få overblikket her

De nominerede til Årets Reumert 2024 er i dag blevet offentliggjort med et bredt felt af genrer og produktioner fra hele landet repræsenteret. Som...

Lad sæson 25/26 blive en sæson med fokus på fairness for scenekunstnere

Produktionsselskabet prfrm opfordrer alle institutionsledere til at arbejde for, at sæson 25/26 bliver en sæson med fairness i højsædet med denne venlige påmindelse om...
Annoncespot_imgspot_img

Mindeord for Jacques Matthiessen fra Foreningen af Danske Sceneinstruktører

Instruktøren, auteuren, kunstneren Jacques Seferian Matthiessen er ikke mere hos os. Han døde d. 6 marts. Dette mindeord er skrevet af Madeleine Røn Juul og Christoffer Berdal, Foreningen af Danske Sceneinstruktører, hvor Jacques sad i bestyrelsen.

Jacques Matthiessen begyndte sit teaterliv allerede som 17-årig som danser og fysisk performer. Hans uddannelse var mesterlære hos bl.a. Etienne Decroux og Yves Lebreton i Paris og Teatro Potlatc og Farfa/Pio di Buedo i Italien.

Annonce

I Danmark fulgte han nogle af tidens instruktører som assistent og han instruerede sin første forestilling i 1986. Siden er det blevet til over 70 forestillinger i Danmark – de fleste af dem skrev han selv.

Med sine tværkulturelle rødder og uddannelse havde han fra starten et internationalt perspektiv og i 1992 fik han sit første job som dramatiker og instruktør i udlandet, og siden da har han arbejdet sig verden rundt; Italien, Tyrkiet, Rusland, Nepal, Burkino Faso, Uganda, Uruguay, Kroatien, Mali, Tanzania, Sverige og Grønland. 

Jacques arbejdede tit i meget fattige lande og i nogle af verdens brændpunkter. Hans filosofi var, at man gennem arbejdet med en teaterforestilling også fik en interkulturel gevinst. Det var ham magtpåliggende at alle parter lærte noget og fik forståelse og respekt for hinanden.

I 2007 stiftede Jacques sit eget teater PTP (Paspartout Theatre Productions), der blev ramme om internationale samarbejdsprojekter og co-produktioner med kunstnere og teatre i hele verden. Han var også initiativtager til at danne PROSPERO; en nordisk, international platform for interkulturel udvikling af nye teaterformer.

Jacques var et professionelt, ukueligt menneske og hans arbejde var drevet af høje kunstneriske og filantropist-ambitioner. Således skabte han senest en dybt rørende, poetisk og vidunderlig enkel forestilling To be om de sytten verdensmål, basale menneskerettigheder og racisme. De medvirkende var tandbørster og skuresvampe.

Jacques har skabt et enestående internationalt netværk – et netværk som vil leve videre efter ham. For sådan var Jacques; han satte altid samarbejdet højt. Han forbandt mennesker og troede fast på, at tværkulturel mellemmenneskelig dialog og forståelse i sidste ende kan gøre verden til et bedre sted at leve. 

Jacques var medlem af bestyrelsen i Foreningen af Danske Sceneinstruktører i en årrække og vi vil savne hans indsigt, hans humor og hans menneskeforstand.

Seneste

Projekt undersøger krydsfeltet mellem kunst, forskning og mental trivsel

Torsdag i den kommende uge kan interessede få en...

Tre musikalske performances, du kan opleve på SPOR festival 2024

SPOR festival i Aarhus starter om to uger. Festivalen...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Annonce
Madeleine Røn Juul og Christoffer Berdal
Madeleine Røn Juul og Christoffer Berdal
Foreningen af Danske Sceneinstruktører
Annonce

Projekt undersøger krydsfeltet mellem kunst, forskning og mental trivsel

Torsdag i den kommende uge kan interessede få en smagsprøve på et helt nyt teaterunivers på Refshaleøen, når projektet med titlen Embracing the Root...

Tre musikalske performances, du kan opleve på SPOR festival 2024

SPOR festival i Aarhus starter om to uger. Festivalen byder på oplevelser fra lyd- og tonekunstens verden, men der er faktisk også scenekunstneriske oplevelser på...