Populært lige nu

Annoncespot_imgspot_img

Det Kongelige Teaters arkiv undersøges i nyt teatervidenskabeligt projekt

Artistic Exchanges – The Royal Danish Theatre and Europe er et teatervidenskabeligt projekt, der er blandt årets 11 store DFF2 forskningsprojekter. Her skal danske og internationale teaterforskere undersøge Det Kongelige Teaters arkiv.

I starten af maj offentliggjort Danmarks Frie Forskningsfond de 11 store forskningsprojekter, de støtter i år. Blandt projekterne findes Artistic Exchanges – The Royal Danish Theatre and Europe, som huses af Aarhus Universitet og udføres i samarbejde med Universitet i Bergen.

Annonce

Det er første gang, at et teatervidenskabeligt projekt i den størrelsesorden (knap 6,2 millioner) er blevet finansieret af DFF. Ligeledes er det første gang, at at et hold danske og internationale teaterforskere skal undersøge Det Kongelige Teaters arkiv. Projektet er igangsat af associate professor Ulla Kallenbach, der underviser og forsker i teaterstudier ved Universitetet i Bergen.

Med til at forme dansk kultur

Det Kongelige Teater var og er en central, national kulturinstitution, der fra grundlæggelsen i 1748 har medvirket til at forme dansk national kultur og identitet. Men teatret var i høj grad præget af en markant transnational udveksling.

Det Kongelige Teater var et internationalt, kunstnerisk brændpunkt, som både tiltrak internationalt førende scenekunstnere fra hele Europa og understøttede en omfattende rejseaktivitet for danske kunstnere. Den kunstneriske mobilitet spejler en bredere, paradoksal samfundsmæssig kontekst: nemlig at de nationale identitetsdannelser i 1700-1800-tallet grundlagdes på baggrund af en omfattende kulturel udveksling på tværs af landegrænser.

I en tid før tværnational rejseaktivitet var bredt tilgængelig, og hvor offentlige museer kun var i deres vorden, spillede teatret som billed- og symboldannende, historieformidlende medie en afgørende rolle.

Det Kongelige Teaters arkiv er unikt

Artistic Exchanges – The Royal Danish Theatre and Europe vil som teatervidenskabeligt projekt gennemføre den første større internationale og tværfaglige undersøgelse af Det Kongelige Teaters på verdensplan unikke arkiv.

Projektet vil kombinere digitale analysemetoder og arkivstudier for at undersøge, 1) hvordan kunstnere og kunstneriske strømninger bevægede sig gennem Europa 1748-1948, og 2) hvordan denne kulturelle mobilitet og udveksling er central for forståelsen af kunstens instrumentale rolle i trans-/nationale identitetsdannelser. Dette er i dag, hvor Europas identitet er under opbrud og redefineres, af højeste relevans.

Seneste

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Annonce
Annoncespot_img