Populært lige nu

NEXT ZONE søger producent 

Ansøgningsfrist: 3. januar 2024

Dramatikken findes

Holdet på Dramatikkens Hus har sendt denne replik til debatten om dansk dramatik kontra dansk litteratur, som blev rejst på ISCENE tilbage i september...
Annoncespot_imgspot_img

★★★★★☆ Man on the Moon – uhyggelig og smuk rejse gennem dødsriget

Sydhavn Teater og Glad Teater har med Man on the Moon skabt en særdeles vellykket association over grundangsten. I et helstøbt sanseligt univers befolket af dragende karakterer udfordres vi til at lade os falde ned i uhyggen på rejsen gennem dødsriget.

Ene lukkes jeg ind i Østre Kapel på Vestre Kirkegård, hvor jeg mødes af to skoggerleende kvinder. En tilsyneladende nysgerrig konversation udvikler sig til lidt af et tredjegradsforhør om mine private forhold, inden kvinderne meddeler, at jeg er død, og skubber mig videre.

Ind i den labyrint af forbundne, men dog enestående rum, som Steffen Aarfing har skabt i karakteristisk Sydhavn Teater-stil. Godt med plastic og knitrende sølvstrimler. Men denne gang befolket med skuespillere fra Glad Teater, der har forskellige former for funktionsvariationer.

Man on the Moon
Man on the Moon på Østre Kapel. Sydhavn Teater og Teater Glad. Foto: Søren Meisner.

Det er uhyggeligt

Fra de foruroligende, leende kvinder kommer jeg til en kvinde på en båre. Hun er forvirret og råber om hjælp. Jeg kunne høre hendes skrig allerede i det første rum, og det er en uhyre virkningsfuld effekt, der går igen på rejsen gennem det dødsrige, Østre Kapel er omskabt til. Sang lokker fra næste rum. Hvisken fra det foregående sætter det næste i perspektiv. Nutid flyder sammen med fortid og fremtid. Intenst  konfronteret direkte med en anden person, der insisterende holder øjenkontakten og kræver min opmærksomhed, og samtidig distraheret af de ukendte lyde.

Det er uhyggeligt. Det er en gyser. Men samtidig formår Man on the Moon at skabe en stærk ro, der bundfælder sig i sidste scenes vandring over kirkegården med en paraplybærende kvinde. Jeg er i trygge hænder hos disse væsener, der ægger frygten i mig, men også prikker til fascinationen. Frygten for det uvisse, for døden, for kontroltabet. Fascinationen af det anderledes, af at give slip og lade sig falde i det ukendte univers.

Afmagten lurer

Man on the Moon er en stedsspecifik association over Béla Bártoks opera Bluebeards Castle fra 1911. Den handler om kvinden Judith, der trods hans protester åbner låste døre i sin nye mands slot med fatal udgang. I Østre Kapel er man selv Judith, mens rejsen gennem rummene har deres eget konkrete og dog ganske abstrakte liv. Elementer fra operaen går igen i enkelte replikker og i det smukke soundtrack med Annisette Koppel, Naja Rosa Koppel og Billie Koppel. Daggry, middag, aften og nat indrammer livet, katastrofen og døden i deres inciterende stemmer.

Man on the Moon
Man on the Moon på Østre Kapel. Sydhavn Teater og Teater Glad. Foto: Søren Meisner.

Scenerne lyser som fortættede stjerner med hvert deres lys. I høj grad båret af de enkelte spilleres nærvær og greb, fordi man er så tæt på dem, men også med et fælles udtryk af styrke og skrøbelighed i et. Flot personificeret i Julie Andersens og Michelle Rasmussens kontrasterende karakterer, som også lydligt overlapper hinanden. Sværest for mig var Sandra Halles karakter, der kalder så smerteligt på hjælp. For jeg kan jo ikke hjælpe, bare se på. Ulykken er sket.

Afmagten over for det uafvendelige lurer, og refleksionen over egen dødelighed er helt uundgåelig i mødet med universet og de mennesker, der bebor det. En refleksion, der nok kan blive ganske konkret, når man alene vandrer det sidste stykke, men som også folder sig ud i et mere abstrakt, æstetisk rum i denne særdeles vellykkede association over grundangsten.

Læs mere om Man on the Moon her.

Seneste

Bora Bora Residency Centre modtager stor bevilling fra Augustinus Fonden

Augustinus Fonden har netop støttet Bora Bora Residency Centres...

51 tværæstetiske projekter får støtte fra Statens Kunstfond

Statens Kunstfond har netop uddelt 13,7 millioner kroner til...

★★★★☆☆ Snedronningen – en visuel fryd for eventyrelskere

Tivoli præsenterer for tredje gang deres balletjuleshow, Snedronningen, som...

Nyhedsbrev

Annoncespot_imgspot_img

Udforsk videre

Bora Bora Residency Centre modtager stor bevilling fra Augustinus Fonden

Augustinus Fonden har netop støttet Bora Bora Residency Centres...

51 tværæstetiske projekter får støtte fra Statens Kunstfond

Statens Kunstfond har netop uddelt 13,7 millioner kroner til...

★★★★☆☆ Snedronningen – en visuel fryd for eventyrelskere

Tivoli præsenterer for tredje gang deres balletjuleshow, Snedronningen, som...

Samtidscirkus er sin egen unikke kunstform 

"Lad os slå fast én gang for alle: Samtidscirkus...

NEXT ZONE søger producent 

Ansøgningsfrist: 3. januar 2024
Annonce
Anne Liisberg
Anne Liisberg
Cand. mag. i Dansk & Dramaturgi. Har siden 1985 arbejdet som instruktør, forestillingsleder, PR-ansvarlig, underviser, skribent, redaktør og producent af både kulturelle og kommercielle produktioner. Tidligere blandt andet Sport & Kulturchef i DGI Byen & Øksnehallen, fast anmelder på Teater 1 fra 2011-2016 og på Berlingske fra 2016-2019.
Annonce

Bora Bora Residency Centre modtager stor bevilling fra Augustinus Fonden

Augustinus Fonden har netop støttet Bora Bora Residency Centres program for udvikling af dans og koreografi med en bevilling på 1 mio. kr. til...

51 tværæstetiske projekter får støtte fra Statens Kunstfond

Statens Kunstfond har netop uddelt 13,7 millioner kroner til at gennemføre tværæstetiske forestillinger og andre aktiviteter i krydsfeltet mellem musik og scenekunst. Blandt de projekter,...

★★★★☆☆ Snedronningen – en visuel fryd for eventyrelskere

Tivoli præsenterer for tredje gang deres balletjuleshow, Snedronningen, som havde premiere i 2019. Tivolis Balletteater og balletbørn fejer blidt og yndefuldt over scenen med...