Populært lige nu

★☆☆☆☆☆ Tivolirevyen 2023 – ideforladt og pinligt selvsmagende

Tivoli genopliver atter havens revytradition. Det skulle de nok have undladt. Der er meget langt mellem snapsene i Tivolirevyen 2023, der mest består af...

København Danser vil redde verden med scenekunst

Duoen Ulrik Birkkjær og Thomas Mieth står bag det succesfulde initiativ, festivalen København Danser. Formålet er at udvælge de bedste internationale dansekompagnier og åbne...

Afgangsreading: Nye dramatikere med sædekomedie og fantasydramatik

Dicte C. Houmøllers Udstop mor når hun dør og Nana Anine Jørgensens Fluxin drops viser spændvidden i de nye, debuterende dramatikere fra Den Danske Scenekunstskole....
Annoncespot_imgspot_img

★★★★☆☆ Kontiki – 101 dag tilbage er lærerigt teater om at turde tro på sig selv

Kontiki – 101 dag tilbage er en vellykket og musikalsk teaterforestilling, der belyser den norske eventyrer Thor Heyerdahls rejse fra Peru til Polynesien på en tømmerflåde.

“Hvad får et menneske til at risikere alt for en idé?” spørges der i Alex Byrnes iscenesættelse af Anders Valentinus Dams tekst til Kontiki – 101 dag tilbage. Og det er et ganske essentielt spørgsmål for fortællingen, der lærer os, at man skal turde – og ikke mindst turde tro på sig selv.

Thor Heyerdahls frygtindgydende tømmerflådefærd er i sig selv en fantastisk fortælling, så derfor virker det også helt oplagt, at den nu – i hænderne på Teater O, Nørregaards Teater og Holstebro Teater – er blevet forvandlet til en forestilling for børn og unge fra 11 år.

Underholdende historiefortælling

På scenen, hvor både gulv og bagvæg er dækket af et sandfarvet lærred, står tre mænd: Anders Valentinus Dam, Klaus Andersen og Bastian Popp. Med deres kroppe, stemmer og diverse musikinstrumenter fra kontrabas til klarinet fortæller de på underholdende vis den virkelige historie om den norske etnograf Thor Heyerdahl, der i 1947 sammen med fire landsmænd og en enkelt svensker sejlede ud fra en havneby i Peru. Sammen tilbagelagde de seks mænd tusindvis af kilometer på Stillehavet på en tømmerflåde, før de nåede frem til en ø i Polynesien.

Der er ingen tømmerflåde på scenen. Heller intet hav. Til gengæld er der fire europaller, en sort gummibåd og to A-formede træstiger, som samles med reb midt på det sandfarvede lærred. Publikum skal have gang i deres fantasi for at få Claus Helbos scenografi til at forvandle sig til en ensom tømmerflåde midt på Stillehavet, men det er ikke noget problem. For de tre mænd på scenen lever sig med krop og sjæl ind i rejsen op og ned ad de enorme bølgetoppe, så vi næsten kan mærke rummet gynge sammen med dem.

En besættende idé

Før den farefulde færd kan begynde, får vi fortalt forhistorien. Anders Valentinus Dam, der indtager rollen som Thor Heyerdahl, og Klaus Andersen i alle rollerne omkring ham, fortæller historien om den unge Heyerdahl, der på sin bryllupsrejse tog til Polynesien og pludselig fik den idé, at øernes beboere måske ikke oprindeligt var kommet dertil fra Asien i vest, men derimod fra Sydamerika i øst drivende på havstrømmen.

Ledsaget af Bastian Popps lyddesign, der består delvist af optagede sekvenser med blandt andet trommer og delvist af jazzet livemusik fremført på scenen på strenge- og blæseinstrumenter, mærker publikum, hvordan ideen sætter sig fast i Heyerdahl som en besættelse. Anders Valentinus Dam er overbevisende i sin tro på ideen, og selvom hans afhandling om emnet afvises af forlæggeren i New York, så er der andre, der tror på ham. Som landsmanden Herman, personificeret af Klaus Andersen, som planter ideen i Heyerdahl om at foretage rejsen selv. “Du bliver nødt til at gøre det,” siger han. Og sådan bliver det.

Kontiki – 101 dag tilbage er en både lærerig og underholdende forestilling, der bliver vakt til live af de tre på scenen og det behagelige musikalske univers, der ledsager den. Den kunne dog med fordel have været afkortet en smule, så den var kommet ned under en time i længden. De mange børn fra 4.-5. klasse, som så forestillingen sammen med mig, sad tryllebundne længe, før de begyndte først at sidde uroligt og rykke rundt i sæderne inden for de sidste kvarters tid.

Idé: Anders Valentinus Dam. Manuskript: Anders Valentinus Dam i samarbejde med holdet. Instruktion: Alex Byrne. Scenografi: Claus Helbo. Lys: Olivia Grenaa Petersen. Komponist og lyddesign: Bastian Popp i samarbejde med holdet.

Medvirkende: Klaus Andersen, Bastian Popp og Anders Valentinus Dam.

Spiller på Gruppe 38 25. februar. – 4. marts, på Holstebro Teater 7. – 11. marts, på Nørregaards Teater 12. – 25. marts, på Aprilfestival i Esbjerg 28. marts – 3. april og på Randers Teater 4. – 8. april 2022.

Seneste

Dramatiker Væksthus: “Vi udvikler ikke bare dramatikertalenter. Vi udvikler også dramatikerne som institution”

Dramatiker Væksthus tilbyder deltagerne på deres toårige forløb en...

Aline Storm bliver ny administrativ leder på Blaagaard Teater

Den 7. august 2023 tiltræder Aline Storm som ny...

★★★★★☆ The Chosen Haram – svimlende svæv i chemsexens univers

Skotske Sadiq Ali besøger Sort/Hvid med den både poetiske...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Dramatiker Væksthus: “Vi udvikler ikke bare dramatikertalenter. Vi udvikler også dramatikerne som institution”

Dramatiker Væksthus tilbyder deltagerne på deres toårige forløb en...

Aline Storm bliver ny administrativ leder på Blaagaard Teater

Den 7. august 2023 tiltræder Aline Storm som ny...

★★★★★☆ The Chosen Haram – svimlende svæv i chemsexens univers

Skotske Sadiq Ali besøger Sort/Hvid med den både poetiske...

Ny brancheforening for forestillingsledere, regissører og rekvisitører

Den 14. juni 2023 har Forenede Forestillingsledere, Regissører og...

★★★★☆☆ Revyen i Helsingør 2023 – underholdende leg med genren

Revyen i Helsingør 2023 går i år til værks...
Annonce
Trine Wøldiche
Trine Wøldiche
Redaktionssekretær, journalist og anmelder på ISCENE. Har Kulturmor.dk. Teaterkritiker for Jyllands-Posten, tidligere for Dagbladet Information. Uddannet cand.mag i Moderne Kultur ved Københavns Universitet og bachelor i Dramaturgi ved Aarhus Universitet.
Annonce

Dramatiker Væksthus: “Vi udvikler ikke bare dramatikertalenter. Vi udvikler også dramatikerne som institution”

Dramatiker Væksthus tilbyder deltagerne på deres toårige forløb en mulighed for at udvikle manuskripter til børn og unge. Men hvad kan væksthuset byde ind...

Aline Storm bliver ny administrativ leder på Blaagaard Teater

Den 7. august 2023 tiltræder Aline Storm som ny administrativ leder af Blaagaard Teater på Nørrebro. Aline Storm har mere end 15 års erfaring i...

★★★★★☆ The Chosen Haram – svimlende svæv i chemsexens univers

Skotske Sadiq Ali besøger Sort/Hvid med den både poetiske og dystre queer-cirkusforestilling The Chosen Haram under CPH Stage. Det er en enkel historie, der...