Populært lige nu

★★★★★☆ Arven – fremragende ensemblespil i stærkt repertoirevalg

Arven på Det Kongelige Teater er magisk teater, man kan flytte ind i. Over otte timer skaber dramaet forbindelse mellem nutid og fortid i...

Kristian Grumme: “Publikum får en meget intim oplevelse, når skuespilleren er under en meter fra dem”

I 2021 kunne publikum for første gang officielt opleve Grummes Teater, da der var premiere på den stedsspecifikke vandreforestilling Baldersbæks Stemmer. ISCENE tog en...

Statens Kunstfond vil have flere navne i spil til deres legatudvalg

Kunstnere, kunstkyndige og andre med stor indsigt og viden kan som noget nyt melde deres interesse for at sidde i et af Statens Kunstfonds...
Annoncespot_imgspot_img

Blev scenekunsten gentænkt?

Aarhus 2017 bød på både nytænkende scenekunst af høj kunstnerisk kvalitet og enkelte bundskrabere. ISCENE ser tilbage på et år i Aarhus med titlen som Europæisk Kulturhovedstad under temaet ”rethink”.

Manglende økonomiske midler, udskiftning i ledelsen af organisationen, og 4000 specialdesignede fliser med titlen Aarhus 2017. Der var egentlig nok at pege fingre af og fortælle ”Aarhus-historier” om, allerede inden Kulturåret gik i gang i Smilets By.

Annonce

Men 21. januar 2017, da vikingeskibende sejlede gennem byen og lysshow, fyrværkeri og musik fordrev vintermørket i et storstilet åbningsshow, forstummede de kritiske røster pludselig. 70.000 mennesker i gaderne var ikke i tvivl om kvaliteten, og åbningen af Kulturbyåret blev netop den samlende begivenhed, som arrangørerne havde drømt om. Og selvom der ikke var tale om en reel scenekunstnerisk oplevelse, var det en æstetisk og performativ brug af byens rum, som varslede, at Aarhus havde noget godt i vente.

Ser man tilbage på et år med scenekunst i Aarhus, så står den Reumert-vindende publikumssucces Erasmus Montanus på Aarhus Teater meget stærkt i bevidstheden hos de fleste. Den var instrueret af Christian Lollike, der godt nok har til huse på Sort/Hvid i København i dag, men som blandt andet har en fortid i byen som dramatiker og instruktør på Aarhus Teater.

Aarhus Europæisk Kulturhovedstad
Erasmus Montanus, Aarhus Teater, 2017. Foto: Emilia Therese

I Erasmus Montanus præsenterede holdet en særligt vellykket, gentænkt og aktuel vinkel på Holberg, hvor Erasmus, eminent spillet af Andreas Jebro, ikke kun satte spørgsmålstegn ved, om jorden var flad. Han tillod sig også at betvivle, at Danmark er bygget på kristne værdier. Og med en medfortællende papkulisse-scenografi og et skønt ensemble fik forestillingen i den grad børstet støvet af Holberg med både latter og eftertanke.

En anden af kulturårets store satsninger var Bier Trilogien i Musikhuset, hvor tre af Susanne Biers film blev nyfortolket (undskyld gentænkt!) som henholdsvis opera, musical og dans. Som opera lagde Brødre i hænderne på Kasper Holten ekstremt stærkt og virkningsfuldt fra land, og man kan kun ærgre sig over den korte spilleperiode for så stort et projekt. Inden rygterne om succesen var nået hele byen rundt, var opsætning pillet af plakaten igen. Også Marie Brolin-Tanis danseforestilling Elsker dig for Evigt bød på smukke billeder og poetisk bevægelse, mens musicalen Efter brylluppet på mange måder var skuffende. For flad, klichéfyldt og umusikalsk lød den fair dom de fleste steder, hvilket også smittede en smule af på billetsalget i Musikhuset.

Og ude ved Moesgaard Museum kæmpede Røde Orm, det bedste han havde lært i et stor anlagt friluftsspil. Selvom forestillingen ikke kom helt kunstnerisk i mål, dukkede publikum op fra hele regionen for at få en stemningsmættet helhedsoplevelse. Langt mere interessant, og langt mindre hypet, var projektet Orms Rejse, som man kunne besøge lidt længere oppe af skråningen. Her præsenterede aarhusianske Wunderland i et samarbejde med museet en sensorisk og performativ vandreforestilling i naturen ved Moesgaard.

Aarhus Europæisk Kulturhovedstad
Røde Orm © David Bering og Morten Fauerby / Montgomery.dk

Også udenlandske bud på scenekunst nåede byen i løbet af året. Særligt fremhæves må danseforestillingen Complexity of Belonging af Falk Richter og Anouk van Dijk, der tilbød et fantasifuldt, flot og aktuelt billede af det moderne, fortravlede og urbane 2017-menneske. Den britiske kunstgruppe Blast Theory var også aktuelle med forestillingen 2097: We made ourselves over. Det var et interessant værk, der sendte publikum af sted på en overraskende og effektfuld tur rundt i byen med høretelefoner, hvor man fik et indblik i, hvordan livet måske ser ud om 80 år.

Endelig var der de små overraskelser, som vi måske ikke havde forventet, men som ikke desto mindre blev skønne oplevelser.
Hans Rønne og Teateriet Apropos skabte med den charmerende musikforestilling Slagballe Banke, opsat på Godsbanen, et brag af en fest og fejring af helt almindelige mennesker – hvilket desuden var én af grundene til, at Hans Rønne senest har modtaget Teaterpokalen 2017, der hvert år bliver uddelt af Foreningen af Danske Teaterjournalister.

I Filmby Aarhus bød Fish a Deli Circus, anført af kok og madentreprenør Jacob Vinkler fra madhuset Smag i Ebeltoft, indenfor til en sansemættet performance. Med maden som hovedrolle blev publikum forført gennem serveringer med alt godt fra havet som veltilberedt fjæsing, tang, brisling og fjordkrabber. Det hele skete under cirkusdugen i et fortryllet og langsomt univers, der formåede at få publikum til at glemme, at de samtidig indtog 10 serveringer, der normalt ville gå under betegnelsen ’skidtfisk’. Madvaner er til for at brydes, var et af de bæredygtige budskaber i denne vanvittig interessante og smagfulde madforestilling.

Tilbage er kun at sige ”tak for oplevelserne”. Må den scenekunstneriske udvikling fortsætte i Aarhus – også efter 2017.

Seneste

★★★★★☆ The Swamp – forunderligt fluorescerende performanceinstallation

The Swamp er en velfungerende, publikumsinddragende performanceinstallation, der på...

Koreografikonkurrencen 2023: En dør ind til fremtiden

Lørdag afholdes Koreografikonkurrencen 2023 i Dansekapellet. Kunstnerisk leder af...

Ny Kulturbarometer-måling viser, at danskerne nedprioriterer deres kulturforbrug

Applaus har netop offentliggjort deres fjerde Kulturbarometer-måling i år....

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

★★★★★☆ The Swamp – forunderligt fluorescerende performanceinstallation

The Swamp er en velfungerende, publikumsinddragende performanceinstallation, der på...

Koreografikonkurrencen 2023: En dør ind til fremtiden

Lørdag afholdes Koreografikonkurrencen 2023 i Dansekapellet. Kunstnerisk leder af...

Ny Kulturbarometer-måling viser, at danskerne nedprioriterer deres kulturforbrug

Applaus har netop offentliggjort deres fjerde Kulturbarometer-måling i år....

Læs anmeldelser af forestillinger, du kan opleve på Aprilfestival i Syddjurs Kommune

Aprilfestival i Syddjurs Kommune er kortere end normalt. Festivalen...

★★★★★☆ LIBERTY – højoktanenergisk kropsekstravagance fanger kreativitetens eufori og trummerum

Kristján Ingimarsson fejrer sit 25 års jubilæum på Pavillon...
Annonce
Lene Grønborg Poulsen
Lene Grønborg Poulsen
anmelder og skribent.
Annonce

★★★★★☆ The Swamp – forunderligt fluorescerende performanceinstallation

The Swamp er en velfungerende, publikumsinddragende performanceinstallation, der på tankevækkende vis sætter spot på den skræmmende virkelighed, der hersker i det grødede, menneskeskabte pløre,...

Koreografikonkurrencen 2023: En dør ind til fremtiden

Lørdag afholdes Koreografikonkurrencen 2023 i Dansekapellet. Kunstnerisk leder af Uppercut Danseteater, Stephanie Thomasen, der er med til at arrangere konkurrencen, fortæller, at den et vindue...

Ny Kulturbarometer-måling viser, at danskerne nedprioriterer deres kulturforbrug

Applaus har netop offentliggjort deres fjerde Kulturbarometer-måling i år. En måling, der viser, at 58% af de adspurgte svarer, at den økonomiske situation påvirker deres kulturforbrug,...