Populært lige nu

Kære branche, vi har et fundamentalt problem!

Jeg vil gerne sige undskyld. Undskyld til min branche og mine kollegaer. Dem jeg har gået i skole med, dem jeg har arbejdet med,...

Endnu et stort tab for den danske dansescene

Flytningen af danseuddannelsen fra København til Holstebro blev - trods heftige protester fra såvel studerende og undervisere som dansemiljøet i Danmark - en realitet...

★★★★★☆ Grease – en upoleret, fejende forførende hyldest til fællesskabet

Det handler ikke kun om Danny og Sandys lovestory, når One and Only Musicals præsenterer en overdådig Grease i Frede Gulbrandsens sprudlende iscenesættelse, der...
Annoncespot_imgspot_img

CPH Stage er skudt i gang!

CPH Stage 2018 gik i luften i høj sol med et flot og velbesøgt åbningsprogram, der gav intens festivalstemning fra start og lover godt for et ambitiøst forestillings- og aktivitetsprogram over de næste 10 dage.

CPH Stage blev grundlagt på Husets Teater for 6 år siden og det klæder festivalen at være tilbage i Kødbyen. ”I år får I betonklodser, anarkistisk skilteskov og hotdogs”, proklamerede festivalleder Morten Krogh fra toppen af den interimistiske scene midt i festivalcentrum på Kvægtorvet. Sidste år lå centrum i Skuespilhuset og sådan viser ikke bare festivalen, men også dens centrums placering bredden i dansk voksenteater.

CPH STAGE 2018. Foto: Frida Gregersen

Det samme gjorde dagens tilskuerskare, hvor de fleste grene af dansk teater, teaterorganisationer og teaterjournalister var repræsenteret under den bragende sol. Nytiltrådte Kultur- og Fritidsborgmester Niko Grünfeld åbnede festivalen og hans ligeledes nytiltrådte, frederiksbergske kollega Formand for kultur- og fritidsudvalget på Frederiksberg, Simon Aggesen, bød også festivalen velkommen. De glædede sig begge til teaterfesten, men mangler nok lige et par år på den politiske bag og tilskuerrækkerne, før de kan give taler med så stor kærlighed til kunstarten, som deres forgængere præsterede sidste år.

Der blev klappet behørigt og så gik turen rundt til de tre internationale forestillinger kurateret af festivalens Miriam Frandsen i samarbejde med Kødbyens tre værtsscener. De tre forestillinger stak fint i hver sin retning som en forlængelse af de tre teatres forskellige profiler.

På Warehouse9 kombinerer den Glasgowbaserede performancekunstner FK Alexander støjrock og øjenkontakt med Judy Garland i (I Could Go On Singing) Over The Rainbow. I tre timer gentager hun sangen iført Judys små røde sko, mens tilskuerne på skift står ansigt til ansigt med hende. Det er intenst og blidt på samme tid og viser i al sin enkelhed styrken i repetition og 1:1 publikumsinddragelse. De rå rammer i Warehouse9’s staldbygning passer kontrapunktisk perfekt til intimiteten i oplevelsen og de to stoiske musikere fra Okishima Island Tourist Association, der akkompagnerer FK Alexander.

Wir wollen plankton sein. Foto: Thomas Garvie

Wir Wollen Plankton Sein fra Schauspiel Köln spiller på Husets Teater. Det er en fortælling om kedsomhed, meningsløshed og weltschmerz i den særligt moderne, tyske Verfremdungsvariant, hvor man ikke blot er fanget i eget liv, men er determineret af replikkerne. Den aldrende mor, hendes søn og hendes elsker kredser om hinanden i en stime af begyndelser, påhit, ideer, følelser og konfrontationer uden at rykke sig et skridt ud af den scene, det hele udspiller sig på.

Rabih Mroués I RIDING ON A CLOUD. Foto: Joe Namy

Forholdet mellem liv og scene – eller mere præcist repræsentation – er også centralt i libanesiske Rabih Mroués I RIDING ON A CLOUD, Rabih iscenesætter sin bror Yassers liv i et krydsfelt mellem virkelighed, minder, fakta og fiktion.

CPH STAGE 2018. Foto: Frida Gregersen

Yasser, der har mistet evnen til at bruge ord efter at være blevet ramt af en snigskytte i den libanesiske borgerkrig, står – eller rettere sidder selv på scenen, hvor han sindrigt, ja næsten pedantisk fletter en rørende fortælling med kassettebånd, DVD’er, verdenslitteratur, vidnesbyrd fra børnehaven, familiefotos og blandt mange andre Ella Fitzgerald på lydsiden.

Håndholdt og måske, som Yasser hævdede, ordinært. Ikke desto mindre en tyst snigende, gribende afslutning på åbningsprogrammet.

Solen var varm, hotdogsene gode, åbningsprogrammet smalt, men alligevel bredt. CPH Stage er på banen. Tjek programmet, der er teater til alle smagsløg.

Seneste

★★★★☆☆ Brøl – poetisk og forførende akrobatik

Cantabile 2 har tidligere haft succesfulde samarbejder med det...

Vi siger også ”ja tak” til større åbenhed og mere dialog

Denne kommentar er skrevet af udvalgsleder Gitta Malling, på...

★★★★☆☆ Familien Addams – visuelt overflødighedshorn i morbidt-charmerende musical 

Uhyggen er løs på den sjove måde på NørregadeTeatret...

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

★★★★☆☆ Brøl – poetisk og forførende akrobatik

Cantabile 2 har tidligere haft succesfulde samarbejder med det...

Vi siger også ”ja tak” til større åbenhed og mere dialog

Denne kommentar er skrevet af udvalgsleder Gitta Malling, på...

★★★★☆☆ Familien Addams – visuelt overflødighedshorn i morbidt-charmerende musical 

Uhyggen er løs på den sjove måde på NørregadeTeatret...

Kære branche, vi har et fundamentalt problem!

Jeg vil gerne sige undskyld. Undskyld til min branche...

★★★★☆☆ Hus på hus – sorgfuld erindringspoesi

Teater Asterions Hus rækker ind i smerten med den...
Annonce
Annonce

★★★★☆☆ Brøl – poetisk og forførende akrobatik

Cantabile 2 har tidligere haft succesfulde samarbejder med det prisvindende franske dansekompagni Libertivore. Brøl er blevet til gennem co-produktioner med flere aktører og havde...

Vi siger også ”ja tak” til større åbenhed og mere dialog

Denne kommentar er skrevet af udvalgsleder Gitta Malling, på vegne af Kunstfondens Projektstøtteudvalg for Scenekunst, som svar på en artikel bragt på ISCENE. I artiklen...

★★★★☆☆ Familien Addams – visuelt overflødighedshorn i morbidt-charmerende musical 

Uhyggen er løs på den sjove måde på NørregadeTeatret i Maribo, der har inviteret den gale Familien Addams indenfor i en billedskøn og topmusikalsk...