Populært lige nu

Kaptajnen på skibet – Forenede Forestillingsledere, Regissører og Rekvisitører 

Forestillingsledere, regissører og rekvisitører er nogle af de mere usynlige faggrupper i scenekunsten, men de spiller en afgørende rolle i de fleste forestillinger. Ofte...

Ny festival sætter fokus på følelsen af ubehag

Publikum får udfordret deres komfortzone, når Toaster og Live Art Danmark præsenterer kuraterede værker på performancefestivalen Managing Discomfort. Temaet for festivalen er ubehag. Den...
Annoncespot_imgspot_img

Horsens Teaterfestival 2021 var med et alsidigt program en forløsning på måneders børneteatertørke

Et veltilrettelagt program med forestillinger for både store og små prægede Horsens Teaterfestival 2021, hvor der som noget nyt var sat ekstra fokus på teater for de unge med et særprogram, der afvikledes i Fængslet.

Efter et års ufrivillig pause var Horsens Teaterfestival i weekenden tilbage. Og hvis man skal måle succesraten på antal bestilte billetter, så må den siges at være i top. Allerede før festivalen begyndte fredag, var langt de fleste af programmets forestillinger markeret som udsolgt.

ISCENE var et smut forbi festivalen i Horsens på den sidste dag, og nød især godt af ungdomsprogrammet i Fængslet, som bød på et bredt udvalgt af forestillinger, der kan få teenagere ud af fjerene i weekenden.

horsens teaterfestival 2021
Punk – a rebel never dies, Holstebro Dansekompagni. Foto: Jacob Stage

Særligt fokus på unge

Det tidligere statsfængsel i Horsens, der nu blot går under navnet Fængslet, er blevet til et sandt kulturcentrum i byen. Her kan publikum – udover at besøge fængselsmuseet – opleve koncerter og arrangementer, som fx den årligt tilbagevendende Krimimesse.

Nu har altså også Horsens Teaterfestival indtaget Fængslet, hvor man under årets udgave fordelt over tre festivaldage kunne finde hele 11 forskellige forestillinger henvendt til unge og voksne fra 12 år og op.

LÆS OGSÅ: I teen-land uden løftede pegefingre – nyt program for unge på Horsens Teaterfestival

horsens teaterfestival 2021
Sorry Not Sorry, Gunilla Lind Danseteater. Foto: Gunilla Lind Danseteater

Programmet for de unge indeholdt ekspressive danseforestillinger som Holstebro Dansekompagnis Reumert-nominerede Punk – a rebel never dies, Gunilla Lind Danseteaters Sorry Not Sorry, Uppercut Danseteaters Humanoid og Don Gnus ungekompagni Ung Gnus Limbo – how low can you go. Og selvom sidstnævnte spillede sin første forestilling søndag morgen kl. 10, var der alligevel fyldt ret godt op i salen. De tomme pladser skyldes helt sikkert i højere grad tidspunktet end forestillingen, som fremdrog det ene spontane latterudbrud efter det andet fra den store flok unge, der var mødt op.

Oplevelser for enhver smag

På ungeprogrammet var bl.a. også Luna Park Scenekunsts byvandringsforestilling LaBYrint med udgangspunkt fra Torvet, Seidlers Sensorium inviterede alle fra 12 år med til Voks skoV ved Åbjergskoven, og Teater Graense-Loes’ installationsværk Jeg er os et mensk var placeret i Fængslet.

horsens teaterfestival ungeprogram Voks skoV, Seidlers Sensorium
Voks skoV, Seidlers Sensorium. Foto: Marika Seidler

Ligeledes i Fængslet havde ZeBU premiere på deres nye forestilling Max dig op! for 13+, og Teater Apropos spillede deres humoristiske I’ de fucking bedste for første gang med nyt skuespillerhold. Desuden var gamle kendinge som Opgang2 Turnéteaters Rottweiler og HiLS DiN MORs Jeg er Silas på programmet. Kort sagt var der noget for enhver smag til de unge. Og det virker som en god løsning at kombinere nyere forestillinger med ældre, der allerede har længere spilleperioder i bagagen.

rottweiler opgang 2 aarhus teater
Rottweiler, Opgang2 Turnéteater. Foto: Ditte Chemnitz.

LÆS OGSÅ: ISCENEs anmeldelse af Forvandling

For børn og barnlige sjæle

Men heller ikke de yngre gæster på festivalen blev snydt for at opleve dans og teater. Her bød programmet i bymidten på både traditionelle forestillinger som Teater Patraskets Tandfeen for de 5-10-årige, Mit Teaters Hvis jeg var en hund for de 3-9-årige, Gruppe 38s Vil du gemmes eller glemmes for både børn og voksne samt Teater My og Teater Refleksions Om lidt er alting nu for de 2-5-årige.

Tandfeen, Teater Patrasket. Foto: Søren Meisner
Tandfeen, Teater Patrasket. Foto: Søren Meisner

Der var også premierer på helt nye børneforestillinger som Lillebitte Kæmpestor for de 3-6-årige fra Sjællands Teater Fair Play og Teaterværkstedet Madam Bachs Du er her for ca. samme aldersgruppe. Derudover bød Live Art Danmark publikum i aldersgruppen 6-12 år ind til at smadre sammen med dem, da de havde premiere på deres nye Kaboom – kunsten at ødelægge på rådhuset lørdag.

Af de mere tankevækkende oplevelser må nævnes Wunschmachines Farvel Fugl på Nordre Kirkegård for de 5-10-årige, Secret Hotels Myrepostyr på Horsens Byskole for de 7-11-årige og Cantabile 2s performance-værk I stilhedens favn for de 7-13-årige.

horsens teaterfestival 2021
Farvel fugl, Wunschmachine. Foto: Sune Hede

LÆS OGSÅ: ISCENES anmeldelse af Belonging

De allermindste blev husket

Ofte begynder forældre først at tænke på børneteater, når deres børn når børnehavealderen. Men der findes også teater til babyer og vuggestuebørn, hvilket Horsens Teaterfestival viste med deres program.

Ville man opleve dans eller mere sansestimulerende forestillinger sammen med børnene, var det også muligt ved fx at besøge Åben Dans’ Hvad er det? for de 0,5-4-årige, Gazarts Stop op, hop for 0-4-årige eller MYKAs Ocean for de allermindste babyer på under 1 år.

Ocean, MYKA. Foto: Morten Arnfred

I det hele taget viste årets program for Horsens Teaterfestival en velovervejet bredde, så ingen aldersgrupper blev glemt, selvom der naturligvis er nogle, der fik flere valgmuligheder end andre. Ungeprogrammet lod også til at være et hit, som gerne må blive en fast del af programmet fremover.

Seneste

Nyhedsbrev

Annonce

Udforsk videre

Annonce
Trine Wøldiche
Trine Wøldiche
Redaktionssekretær, journalist og anmelder på ISCENE. Har Kulturmor.dk. Teaterkritiker for Jyllands-Posten, tidligere for Dagbladet Information. Uddannet cand.mag i Moderne Kultur ved Københavns Universitet og bachelor i Dramaturgi ved Aarhus Universitet.
Annonce